Reducerea TVA la carne, amanata: Cei mai multi producatori vor falimenta. Dar nu intereseaza pe nimeni! - Interviu

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 07:35
5618 citiri
Reducerea TVA la carne, amanata: Cei mai multi producatori vor falimenta. Dar nu intereseaza pe nimeni! - Interviu
Foto: Wikipedia

Guvernul condus de Victor Ponta a promis in repetate randuri ca ia in calcul reducerea TVA la carne, de la 1 ianuarie 2015, insa aceasta masura a fost amanata intre timp. Motivul invocat? Ar avea un impact bugetar prea mare. Insa producatorii avertizeaza ca in lipsa ei, afacerile se indreapta vertiginos spre faliment.

Sindicalistii si angajatii din industria alimentara au iesit in strada pentru a cere reducerea TVA la carne. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca Guvernul a abandonat intentia de a aplica TVA redusa la carne de la 1 ianuarie 2015.

Protest zgomotos la Ministerul de Finante legat de reducerea TVA

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus, in septembrie, ca dupa reducerea TVA la paine, urmatoarea industrie care trebuie sa beneficieze de aceasta masura este cea a carnii.

La acea vreme, Victor Ponta se afla in campanie electorala pentru alegerile prezidentiale si a cerut Finantelor sa realizeze un studiu de impact, insistand asupra faptului ca va sustine masura, chiar daca la anul va fi alt Guvern.

Insa el a pierdut cursa in favoarea contracandidatului sau, Klaus Iohannis, asa ca sarcina intocmirii bugetului pe anul viitor a ramas tot in mainile sale. La scurt timp, insa, Victor Ponta a precizat ca reducerea TVA la carne nu va putea fi aplicata la 1 ianuarie 2015, din cauza impactului bugetar prea mare. In schimb, s-a declarat in favoarea aplicarii acestei masuri in cazul produselor bio.

TVA redusa la produsele bio. Daciana Sarbu: Stiti cine "a facut lobby" pe langa premier?

"Scaderea TVA la paine e in continuare un proiect bun. Scaderea TVA la alte produse trebuie facuta, dar nu de la 1 ianuarie 2015, deoarece trebuie vazut care e impactul bugetar. A fost o promisune de a sprijini un sector mic, nesemnificativ, anume produsele bio. Ar fi un impact in minus de 15 milioane de lei la buget, deci mic. (...) Cred ca in 2015, daca vom avea incasari suplimentare, ne vom putea asuma si scaderea TVA la carne si alte produse, dar nu de la 1 ianuarie 2015", a spus Ponta saptamana trecuta, in cadrul unui interviu televizat.

Pentru a afla impactul acestei decizii asupra producatorilor, Ziare.com a stat de vorba cu Catalin Ene, un antreprenor roman, care este administratorul si actionarul majoritar al unei ferme de porci de marime medie, care produce cam 40.000 de capete/an.

Care este cel mai important argument in favoarea reducerii TVA la carne?

Cel mai important argument este reducerea evaziunii fiscale.

Spre deosebire de paine si produse din panificatie, cea mai mare evaziune din domeniul carnii e produsa prin importuri. Romania importa mai multa carne decat produce. Am avut actiuni ale parchetelor care au demonstrat din plin acest lucru. Fara a minimiza actiunile procurorilor, e o copilarie sa credem ca prin astfel de actiuni am starpit fenomenul.

Alt mod prin care se evazioneaza bugetul de stat este vanzarea fara bon fiscal. Practic, pietele sunt pline de comercianti care vand carne si produse din carne fara documente fiscale.

Cum ar ajuta reducerea TVA la aceste produse populatia si producatorii?

Atat producatorii, cat si consumatorii resimt din ce in ce mai mult aceasta povara fiscala. Prin reducerea TVA vom putea ajuta populatia, fiindca in mod sigur preturile vor scadea, asa cum deja s-a intamplat in cazul painii. In acest mod s-ar stimula consumul intern, cu efect benefic asupra intregii economii.

In ceea ce priveste producatorii (aici ma refer strict la producatori, nu si la procesatori), acestia duc o mare lupta.

E vorba de o lupta cu un sistem care nu-i intelege in niciun chip, cu un sistem care tinde sa minimizeze importanta lor in economie. Ca sa intelegem insa si mai bine, as spune ca producatorii de carne din Romania nu pot vinde carne fara documente fiscale, deorece nu mai pot accesa ajutorul financiar privind bunastarea.

In cazul comerciantilor si al procesatorilor, lucrurile sunt relativ simple. Marfa se cumpara la un anumit pret si se vinde apoi (eventual dupa procesare) la un pret superior.

Insa in cazul producatorilor, ciclul de productie (de la insamantare si pana la obtinerea produsului finit) este, spre exemplu, de 10 luni la porc si 18 luni la vita.

Acest lucru determina producatorul sa vanda la pretul pietii, indiferent care va fi acesta. De fapt, noi, producatorii, suntem la mana importatorilor, care isi permit micsorarea pretului, de multe ori prin evazionarea TVA.

Recent, ministrul Daniel Constantin arata ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015. Ce parere aveti despre acest anunt?

De ce nu poate fi redusa TVA la alimente sub 15%

Noi, producatorii, solicitam Guvernului sa aplice acelasi cadru legal care s-a aplicat si in cazul painii. Apreciem activitatea domnului ministru Daniel Constantin, insa nu ne ferim sa-i reprosam ca vine foarte tarziu cu astfel de precizari privind legislatia europeana.

Directiva Comisiei Europene era in vigoare si in lunile trecute, cand nu s-a vorbit despre ea. O reducere formala a TVA nu va avea efecte asupra reducerii evaziunii si a stimularii consumului intern.

Initial, Guvernul a spus ca este posibil ca dupa reducerea TVA la paine sa urmeze reducerea TVA la carne, un domeniu unde evaziunea fiscala e in floare. Insa, de curand, autoritatile au dat de inteles ca produsele bio ar avea intaietate. De ce credeti ca s-au ragandit?

E un fel de praf in ochi. Nu sunt foarte sigur, dar cred ca ponderea acestor produse in totalul consumului despre care discutam este sub 1%. E insa o buna lovitura de imagine. Stim doar ca la asa ceva cam toate guvernele post-decembriste se pricep foarte bine.

Ce se va intampla cu producatorii daca nu va scadea TVA la carne?

Nimic "interesant". Doar ca mai multi producatori vor falimenta. Insa acest lucru se intampla si acum si, dupa cum se vede, nu intereseaza pe nimeni. Toate argumentele legate de evaziune si stimularea consumului intern raman valabile.

O scadere generala a TVA (macar pana la 20-21%) ar fi in beneficiul producatorilor de carne?

Scade TVA in 2015?

Nu, si sunt foarte sigur cand spun asta. Problema noastra este urmatoarea: cu cat valoarea TVA este mai mare, cu atat ea tenteaza mai mult importatorul si comerciantul sa faca evaziune fiscala, beneficiind astfel de un mare avantaj (putem spune si o concurenta neloiala) in alcatuirea pretului final.

In concluzie, ce anume cereti Guvernului Romaniei?

Popunerea producatorilor este ca TVA sa fie 5%. Ea are in vedere reducerea la zero a conditiilor de evaziune fiscala, aceasta cota nemaifiind rentabil de tranzactionat intre partenerii unei tranzactii comerciale ilegale.

De asemenea, dorim o aliniere la cotele reduse de TVA din majoritatea statelor europene si o reducere a preturilor la consumator.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#reducere TVA carne, #efecte reducere TVA carne , #producatori