Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cu ce ne mai indulcim la iarna? Productia de miere s-a redus la jumatate

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 10:40
2166 citiri
Cu ce ne mai indulcim la iarna? Productia de miere s-a redus la jumatate
Foto: Wikipedia

Productia de miere s-a redus la jumatate in acest an, din cauza secetei inregistrate in vestul tarii si a ploilor excesive din sud, iar pretul mierii a urcat deja cu 10-15 procente, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

"Anul acesta am obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40% a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse. Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar in alte zone nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive.

In sudul tarii a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar in aceste conditii la nivel national am obtinut doar 30% fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35%, pentru ca in aproape toata tara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, in functie de zone, s-a realizat intre 45 si 60%. Numai in Lunca Dunarii a fost o productie de miere aproape de normal", a explicat presedintele ACA.

In ceea ce priveste schema de minimis anuntata de Ministerul Agriculturii, Fetea a afirmat ca apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel incat "sa nu avem surprize in primavara ca ne mor de foame familiile de albine".

AFP: Stupul, cea mai veche farmacie - Romania se trateaza cu miere de albine

"Am cerut acest ajutor pentru a completa rezervele de iernare acolo unde se impune. Sunt doar vreo doua-trei judete care nu au avut probeleme. Mi se pare o masura buna, pentru ca unii au reusit sa isi formeze 20% rezerve de iernare, altii 40% sau poate 50%.

Daca ni se da aceasta oportunitate, este important sa avem aceste rezerve de iernare, astfel incat sa nu avem surprize in primavara ca ne mor de foame familiile de albine. Judetele cele mai afectate sunt cele din vestul tarii pentru ca au fost calamitate si din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, in Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decat dupa ce a inflorit floarea soarelui", a mentionat Ioan Fetea.

Apicultorii isi pun mari sperante in Targul National al Mierii, organizat in perioada 19-21 septembrie 2014 pe Platforma Apicola Baneasa, deoarece vor veni din zonele in care s-au realizat productii de miere in acest an.

"Vor veni la targ cei care au excedent de miere si nu au dat-o la preturile de achizitie, insa chiar daca vor avea preturi mai mari vor fi mult sub cele din supermarketuri plus ca la targ se garanteaza calitatea mierii, care vine direct de la sursa, fara amestecuri", a adaugat Fetea.

Potrivit proiectului privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mai - iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol", publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, resursele financiare necesare aplicarii acestei scheme de ajutor pentru apicultori se ridica la 4,131 milioane lei.

Ce inseamna sprijinul financiar

Sprijinul financiar reprezinta ajutor de minimis si se acorda beneficiarilor prevazuti in schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de acestia, suportate in urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai - iunie 2014.

Acest ajutor financiar este in cuantum de pana la 50% din cheltuielile efectuate cu achizitia hranei necesare mentinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familia de albine pentru o stupina de pana la 75 de familii si pana la 50% din cheltuielile efectuate cu achizitia hranei necesare mentinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 de familii.

Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.

Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa Anul trecut au fost produse aproximativ 18.000 de tone.

Tara detine detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60% dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

In sistem ecologic, productia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate in acest sistem de 110.000.

ACA este o asociatie infiintata in 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele si materialul genetic necesar.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#reducere productie miere, #productie miere, #pret miere , #producatori