Diamantele nu sunt nemuritoare

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 12:06
4321 citiri
Diamantele nu sunt nemuritoare

De Beers, unul dintre cei mai mari producatori de diamante din lume, a ajuns la concluzia ca resursele oferite de Pamant sunt pe sfarsite, drept pentru care a pus la punct o strategie pe termen lung.

Asa numita strategie a De Beers consta in incercarea reducerii productiei, pentru a mari durata de viata a minelor din care extrag diamante. Consecinta logica a unei productii limitate este cresterea pretului, ce ar putea ajunge la cinci procente in urmatorii cinci ani, este de parere Des Kilalea, analist RBC.

Potrivit CNN, aceasta strategie a De Beers ar anticipa cererea crescanda a pietei asiatice. Potrivit estimarilor De Beers, piata asiatica ar putea aduce o crestere a pietei diamantelor cu 16 la suta, pana in 2016.

In ultimii 20 de ani, industria diamantelor a stagnat sau a scazut, pe de-o parte pentru ca nu au mai fost descoperite noi zacaminte, iar pe de alta din cauza crizei economice.

Industria diamantelor a fost una dintre cele mai grav afectate de criza financiara globala, preturile reducandu-se chiar si cu 30% in decursul lui 2009. Nicio companie nu a simtit insa acest lucru mai dureros decat grupul De Beers, multa vreme cel mai mare producator din lume.

Problemele in cadrul companiei s-au simtit inca de la inceputul anului trecut, cand De Beers a inchis toate cele patru mine de diamante pe care le detine in Botswana. La nivel de grup forta de munca a fost redusa cu 23%, de la 20.500 de angajati ajungandu-se la un numar de doar 16.000. Grupul mai detine mine si in Namibia, Africa de Sud si Canada.

Timp de ani de zile De Beers a fost gigantul industriei diamantelor de pe tot globul, aducand peste 90% din intreaga productie mondiala. Suprematia sa a fost amenintata insa de noii jucatori din Rusia, Canada sau Australia. Mai mult, reglementarile internationale impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana au subminat monopolul De Beers.

Rusii au luat fata De Beers

Intr-o incercare de a-si pastra pozitia dominanta, la sfarsitul anului trecut, grupul De Beers a anuntat ca intentioneaza sa-si reduca datoriile de 3,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de drepturi de preemtiune. Miscarea nu a avut insa succes, iar inevitabilul s-a produs in martie 2010.

Atunci, principalul sau competitor, producatorul rus de diamante Alrosa, a anuntat ca a devenit anul trecut cel mai mare producator de diamante, in functie de cantitatea livrata, depasind compania De Beers din Africa de Sud, afectata grav de criza financiara.

Alrosa a produs 34,76 milioane de carate de diamante in 2009, potrivit ministerului rus de Finante, De Beers - 24,6 milioane de carate, iar compania Debswana, din Botswana, ocupanta locului trei, a livrat 17,7 milioane de carate. Doar statul rus a cumparat anul trecut de la Alrosa diamante in valoare de un miliard de dolari.

Gareth Penny, managerul De Beers, este de parere ca "diamantele sunt o comoara a naturii care ar trebui sa fie protejata. Realitatea este ca resursele naturale nu se regenereaza atat de rapid pe cat sunt consumate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#diamante De Beers, #productie diamante, #Alrosa diamante , #producatori