Inchiderea Arpechim, o nenorocire pentru Pitesti - Interviu

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 12:49
7774 citiri
Inchiderea Arpechim, o nenorocire pentru Pitesti - Interviu
Foto: Financiarul

OMV Petrom a luat hotararea inchiderii rafinariei Arpechim Pitesti, aducand o lovitura industriei romanesti, sunt de parere autoritatile locale. Compania petroliera a decis asta pentru ca nu a reusit sa gaseasca un cumparator viabil pentru rafinarie, care, de altfel, lucra in pierdere.

De alta parere este insa Cornel Constantin Ionica, viceprimar al municipiului Pitesti, care crede ca tocmai acest lucru s-a dorit, pentru a deveni dependenti de produsele din export.

Viceprimarul a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca inchiderea rafinariei Arpechim este o adevarata "nenorocire", ducand nu doar la cresterea ratei somajului, dar si la transformarea unei unitati importante de productie intr-un activ fara valoare, avand in vedere ca nici terenul respectiv nu va putea fi utilizat timp de 15 - 20 de ani.

Din punctul sau de vedere, singura solutie pentru ameliorarea situatiei ar putea fi o discutie intre reprezentantii Guvernului si actionarul marjoritar, OMV.

Care este impactul inchiderii rafinariei Arpechim asupra regiunii?

Toata lumea este intr-o alerta maxima. Pot sa spun ca este chiar o nenorocire ce se intampla acolo. Se iau in vedere mai multe aspecte. Primul si cel mai important este ca forta de munca, oameni super calificati, raman pe dinafara. E vorba de circa 700 de oameni, mari specialisti, care se formeaza intr-o perioada destul de lunga de timp, oameni care lucreaza cu procese tehnologice si sunt de foarte inalta calificare.

Pe de alta parte, este ilar si inexplicabil ca se opreste o capacitate de productie de mare performanta si super tehnologizata. Era retehnologizata dupa ultimele proiecte in materie. Incetul cu incetul dispare marea industrie. Aici nu era vorba de mare industrie, pentru ca, din cele trei rafinarii initiale, mai era o singura rafinarie.

Noi suntem in alerta maxima, comunicam foarte mult intre noi pe aspectul acesta, suntem in legatura cu oamenii care sunt implicati in aceasta situatie, se cauta solutii. Se incearca o chestiune tehnica, ca din aceasta capacitate de productie sa se faca o capacitate de stocare de produse. Asta este o nimica toata. Vor fi folositi acolo nici 10 la suta din oamenii care exista, iar banii sunt aruncati pe apa sambetei, pentru ca tehnologia, materialele componente, utilajele se degradeaza si se alege praful de ele.

Terenul nici macar pentru agricultura nu este bun. Nu-i vad o utilitate decat, probabil, in 15 - 20 de ani. Altfel, ce se intampla acum este pierdere totala si cu reale consecinte in plan economic, in primul rand, si poate si in plan politic.

Ati incercat sa discutati problema cu reprezentantii OMV Petrom?

Am discutat pe toate caile. Cred ca sunt depasiti si cei de la Petrom. Cei care dicteaza nu sunt de pe aici si sunt greu de abordat si solutiile lor greu de remontat. Este vorba de detinatorii de patrimoniu, cei de la OMV, austriecii, care au cam decis unilateral. Probabil ca au parghiile necesare.

Pe de o parte, aud tot felul de comentarii: ca vor sa desfiinteze in totalitate productia, ceea ce nu este posibil, dar macar procesele de prelucrare a titeiului si sa devenim total dependenti de piata externa si asta va fi cu mari repercursiuni si costuri ridicate pentru populatie. Pe termen lung, ne va costa foarte mult.

Va asteptati la o crestere a preturilor produselor din cauza inchiderii rafinariei?

Repede vor creste preturile. Productia nationala nu va satisface cererea. Se intampla si acum. Carburantii vor veni masiv din afara. Era un echilibru, pentru ca noi aveam capacitati care prelucrau petrol si puteam sa scoatem un produs mai bun. Acum nu se va mai merge pe import de petrol decat pentru unitatile care mai sunt in functiune, doua, trei, cate vor ramane, dar vom fi dependenti de produsul finit de afara. Asta inseamna benzenuri, motorina si alte produse. Uleiuri deja nu mai fabricam, cam 90 la suta sunt din import.

Din pacate, nu mergem intr-o directie buna si nici nu vad la nivel central ca lucrurile s-ar misca in directia salvarii acestei extraordinar de importante ramure economice.

Cum pot fi ajutati cei 700 de salariati care isi vor pierde locurile de munca? Se pot recalifica?

N-au ce sa faca. Ne imbatam cu apa rece. Este o utopie sa credem lucrul asta. Au ramas mii de specialisti. La un moment dat, unitatea avea 15.000 de oameni, care au ramas pe dinafara. Nu s-au reconvertit. E ilar, sunt vorbe ca sa ne facem ca vorbim frumos.

Pe de alta parte, strada miroase a somaj crunt. De peste tot oamenii au fost dati afara si cu mare greutate se creeaza locuri de munca. Nici nu este o vointa coerenta pentru a se cauta solutii. Unele situatii sunt chiar tratate destul de formal.

De ce credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie la Arpechim?

Compania mama, OMV, a pus toate pierderile in carca Petromului si normal ca Petrom nu avea de unde sa aduca bani de acasa, sa mentina procesele tehnologice si productia la un nivel acceptabil din punctul de vedere al rentabilitatii.

Dar s-a vrut lucrul acesta. Nu s-au mai facut aprovizionari ritmice cu petrol, nu s-au urmarit comenzi, nu s-a mai urmarit producerea de elemente fabricate de mare necesitate. Dau un exemplu: pe langa motorina si uleiuri - desi blocul de ulei a fost zburat demult de acolo - erau bitumurile, la care era coada, veneau din toate judetele. Si la alte produse secundare, care aveau o foarte buna piata, o buna dezlegare si cu tehnologia si capacitatile care sunt, in momentul acesta, la rafinarie, se puteau gasi solutii.

Dar s-a vrut sa mearga catre pierdere si nu a fost sustinuta de nici un fel de catre firma mama. Au pus-o in bratele Petrom-ului, le-au luat posibilitatile de finantare, le-au luat posibilitatile de a se descurca in economia de piata pe aliniamentul de cerere si oferta si a ramas business-ul in aer, cu pierderi serioase, care s-ar fi acumulat in timp, daca ar fi functionat in astfel de conditii.

Credeti ca este posibil sa fie inchise si alte rafinarii din Romania, din motive similare?

Mai sunt trei sau patru capacitati la nivel de tara, cu timpul le inchid pe toate, ca sa vina de nu stiu unde pe vapoare benzina, motorina de care se vrea, la preturile care se vor. E pacat ca s-a ajuns aici, pentru ca tara noastra este un bun producator si un bun detinator al straturilor de titei din subsol.

S-ar putea - asta spun specialistii - in viitor, daca tehnologia va evolua, ceea ce inseamna 10 - 15 ani, sa fim una din tarile cele mai bogate in cantitati de petrol in subsol, dar cu tehonologie de extractie pentru nivelul 2, deci pentru adancimea a doua. Nu avem o astfel de tehnologie. Asta inseamna adancimi foarte mari, chiar duble fata de cele care s-au atins prin forarea puturilor de extractie existente acum.

Oricare rafinarie din tara este in pericol. Sa spunem ca Ploiesti ramane in picioare, ar fi ultimul bastion, desi, ca tehnologie si performante, Pitesti era peste. Dar s-a tras mai mult in directia aia si s-ar putea sa fie ultima care se duce. Dar, cu timpul, nu va mai fi nimic.

Sa zicem ca Ploiesti si Midia vor mai rezista. Midia are un atu: nu este cu tehnologia la nivelul celei din Pitesti, dar este la malul marii. Prelucreaza, in mod special, petrolul care vine din afara. De multe ori, este un petrol de nu foarte buna calitate, e bogat in sulf si are nevoie de conditii mai deosebite din punctul de vedere al prelucrarii.

Cine ar putea interveni pentru schimbarea situatiei la Arpechim?

Nu stiu in ce masura Guvernul are parghii sa intervina si in ce masura concret intervine. Ma gandesc la stabilirea unei comisii, la nivel guvernamental, de dialog cu firma mama. Daca nu se discuta la nivel de OMV, nu se face nimic. La nivel parlamentar e comisie de vorbe. Decizia o poate lua Guvernul si o poate transmite Parlamentului, daca se poate imbunatati sau ameliora situatia.

Sunt proiectate alte mari investitii in zona, care ar putea prelua forta de munca?

Investii macro nu vad, sunt subtiri. Mari investitori nici vorba, iar cei autohtoni se zbat ca sa traiasca, sa miste un pic motorul economic. Noi suntem la nivelul 2 in ceea ce priveste exporturile si sumele de bani provenite din exporturi datorita Daciei.

Dupa Bucuresti, Arges este al doilea. In Pitesti sunt o serie de fabrici de componente pentru Dacia. Avem export de vreo 3 miliarde de euro, fiind pe locul 2. Dar un alt investitor macro nu vad. Se intampla ca in toata tara. Avem un oarecare atu, pentru ca suntem aproape de Bucuresti si mai suntem solicitati de investitori, dar foarte subtire, asta este termenul.

Dar speram ca economia asta, care este blocata complet, isi va da drumul si se vor gasi niste cai sa vina investitori si in provincie. Noi ii asteptam cu bratele deschise. Nu vad ceva extraordinar sau de larga viziune. Chestii marunte sunt, dar de profunzime nu.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#inchidere rafinarie Arpechim, #OMV Petrom Arpechim , #producatori