Nu exista publicitate proasta: Vanzarile de carne de cal, in crestere

Sambata, 09 Martie 2013, ora 12:34
2773 citiri
Nu exista publicitate proasta: Vanzarile de carne de cal, in crestere
Foto: Ripley

Scandalul carnii de cal genereaza beneficii surprinzatoare pentru companiile care se ocupa chiar cu vanzarea carnii de cal.

Europa a fost socata sa afle ca, in semipreparatele inghetate pe a caror eticheta scria ca sunt facute din carne de vita se regasea si carne de cal, declansandu-se anchete in cel putin 16 tari, inclusiv in Romania, si o dezbatere privind etichetarea corecta a alimentelor. In Irlanda si Marea Britanie, unde carnea de cal este tabu, stirea a avut un efect negativ, dupa cum era de asteptat.

Insa in mai multe tari, inclusiv Franta si Germania, abatoarele care se ocupa si de carnea de cal au inregistrat o crestere.

Consumul de carne s-a majorat cu aproximativ 10 - 15 procente in ultimele doua saptamani, potrivit lui Eric Vigoureux, presedintele asociatiei franceze a macelarilor de carne de cal. Cea mai mare parte a cresterii se datoreaza redescoperirii unei carni uitate de consumatori, a explicat Vigoureux, care vinde carnea in 36 de piete din regiunea Bordeaux.

Potrivit spuselor sale, pana si tinerii sunt atrasi, fiind curiosi sa vada despre ce este vorba, relateaza Wall Street Journal.

Vanzarile mai mari pentru carnea de cal constrasteaza cu scaderea vanzarilor semipreparatelor inghetate, magazinele de pe intreg continentul retragand de la vanzare tone intregi de astfel de produse, suspectate de a contine carne de cal fara a se preciza pe eticheta acest lucru.

Astfel, vanzarile de semipreparate gen lasagna au scazut cu 45 la suta in Franta, intre 11 si 17 februarie, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare de piata Nielsen.

Pe de alta parte, cresterea cererii de carne de cal (etichetata ca atare) este o raritate, avand in vedere tabuul reprezentant de mancarea acestui tip de carne in mare parte din Europa. Consumul carnii de cal a fost interzis de Biserica Catolica in secolul al 8-lea, desi, in timpul foametei si a razboaielor, oamenii nu mai tineau cont de aceasta interdictie. Dupa a doua jumatate a secolului 19, cand vanzarea de carne de cal a fost legalizata, consumul a devenit mai comun. Pentru saraci, in special, caii batrani, care nu mai putea fi folositi la munca, reprezentau o sursa ieftina de proteine.

Revenirea la carnea de cal si intrarea in dizgratie

In Franta, consumul a inregistrat un maxim in anii 1950 - 1960, cand li se dadea mai ales copiilor, fiind o carne mai slaba si considerata benefica pentru cresterea acestora, a explicat Jean-Pierre Poulain, sociolog la Universitatea din Toulouse.

Insa, de prin anii 1970, atat francezii cat si vecinii sai au renuntat la carnea de cal. "Incetul cu incetul, caii au inceput sa fie priviti drept animale de companie, nu pentru consum", a explicat Poulain.

In prezent, exista aproximativ 700 de macelarii de carne de cal in Franta, o zecime fata de nivelul din 1960.

Franta, alaturi de Belgia si Italia, raman cei mai mari consumatori de carne de cal. Francezii, care importa cea mai mare parte a carnii de cal, mai ales din Canada, consuma aproximativ 300 de grame pe cap de locuitor pe an, comparativ cu 25,3 kilograme de carne de vita. Italienii mananca de doua ori mai mult.

Totusi, nu exista o crestere peste tot. In Italia, scandalul carnii de cal a adus in discutie riscurile medicamentului fenilbutazona, dat cailor, care ar putea ajunge in alimente.

"Vanzarile au scazut de la inceputul scandalului", a spus Edmondo Marzulli, care are o macelarie de carne de cal in Torino de 38 de ani. "Au pus carnea de cal in judecata, nu pe fraudatori", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#crestere vanzari carne cal, #carne cal Franta, #consum carne cal , #producatori