Razboiul impotriva produselor care se strica prea repede

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 15:22
8142 citiri
Razboiul impotriva produselor care se strica prea repede
Foto: Arhiva Ziare.com

Este mai usor sa achizitionezi un prajitor de paine nou decat sa repari unul defect, iar aspiratorul trebuie inlocuit dupa cativa ani.

Hainele se deterioreaza rapid, in timp ce smartphone-urile mai vechi nu sunt compatibile cu actualizari esentiale. Prin urmare, ajung din nou pe lista de cumparaturi.

O multime de produse pe care le folosim zi de zi sunt afectate de asa-numita uzura morala planificata, ceea ce inseamna ca au fost prevazute in mod voit cu o durata de viata scurta, pentru a fi schimbate mai des cu altele noi.

Nu le mai fac ca pe vremuri! Adevarul despre uzura morala planificata

Insa mai multe tari europene iau masuri pentru a combate aceasta cultura a risipei, scrie The Conversation.

Astfel, guvernul Suediei intentioneaza sa reduca TVA pentru serviciile de reparatii de la 25% la 12%, pentru a incuraja consumatorii sa isi repare bunurile, de la biciclete la pantofi, in loc sa le arunce.

In Franta, uzura planificata este in prezent pedepsita cu doi ani de inchisoare si cu o amenda de pana la 300.000 de euro. Spania, in cadrul unui plan prevazut pentru perioada 2016-2022, vrea sa recicleze si sa pregateasca pentru reutilizare 50% din cantitatea de deseuri care ajunge in mod normal la groapa de gunoi.

Agentia de mediu din Germania, UBA, a comandat un studiu cu privire la durata de viata a bunurilor electrocasnice si electronice pe baza caruia sa dezvolte strategii impotriva uzurii.

Aceste masuri trebuie intelese in contextul initiativelor Uniunii Europene cu privire la risipa si la "economia circulara", care presupune utilizarea materialelor cat mai mult timp posibil si reciclarea lor in cele din urma.

De exemplu, o directiva din 2013 prevede ca fiecare stat membru trebuie sa creeze un program de reducere a risipei, in timp ce Comisia Europeana a fost desemnata printr-un Plan de actiune al UE din 2015 sa investigheze amploarea uzurii morale planificate si sa ia masuri unde este cazul.

De asemenea, directiva EcoDesign, care este centrata pe eficienta energetica, vizeaza si durata de viata a produselor. Aceasta directiva stabileste, printre altele, ca aspiratoarele vandute in UE incepand cu septembrie 2017 sa fie prevazute cu motoare care sa dureze cel putin 500 de ore.

Prelungirea duratei de viata a bunurilor, astfel incat sa fie produse mai putine produse noi, alaturi de initiative care sa incurajeze repararea si reutilizarea, trebuie sa fie insotite de masuri care sa ajute companiile sa supravietuiasca scaderii vanzarilor, dar si de o profunda schimbare culturala in randul consumatorilor, mai arata sursa citata.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#reparatii bunuri, #uzura morala planificata, #consum , #producatori
Comentarii