Romanii, nesiguri pe laptele din comert dupa scandalul aflatoxinei

Joi, 14 Martie 2013, ora 20:00
2070 citiri
Romanii, nesiguri pe laptele din comert dupa scandalul aflatoxinei

Doar 43% dintre romani mai au incredere in laptele pe care il gasesc in comert, din cauza scandalului declansat in ultima saptamana ca urmare a depistarii de aflatoxina in anumite sortimente. Reactia neconvingatoare a autoritatilor a contribuit din plin.

36% dintre participantii la un sondaj nu stiu daca laptele din magazine mai este sigur pentru consum, in timp ce 22% considera ca acesta nu este sigur. Doar 43% dintre respondenti au declarat ca au in continuare incredere in laptele pe care il gasesc in comert, potrivit datelor unei noi analize Rogalski Grigoriu Public Relations.

Aproape 40% dintre persoanele chestionate au precizat ca, in ultima saptamana, nu au mai cumparat lapte, in timp ce 20% spun ca au cumparat doar de la producatori de incredere, pe fondul informatiilor potrivit carora mai multe loturi de lapte suspectate de contaminare cu aflatoxina au fost retrase, arata un comunicat remis Ziare.com.

La fel ca in cazul carnii de cal gresit etichetate, tema laptelui contaminat a intrat pe agenda consumatorilor: 85% au declarat ca, in ultima saptamana, au discutat cu cei apropiati despre acest subiect, in principal cu familia (47%), urmata de prieteni (22%) si colegi (17%).

Acest rezultat califica subiectul la un scor de viralitate de 4,25 (maxim 5) atins dupa doar 7 zile de expunere media. Acest scor a fost evaluat de consultantii Rogalski Grigoriu Public Relations ca fiind unul extrem de ridicat, mai ales daca este comparat cu cel calculat pentru criza carnii de cal, care s-a ridicat la 4,75 dupa aproape 6 saptamani de mediatizare intensiva.

Rezultatele sunt confirmate si de cresterea de 25 de ori a nivelului de interes fata de cuvantul "aflatoxina", masurat de motorul de cautare Google in luna martie fata de luna februarie 2013.

Interesul oamenilor pe Facebook.com s-a indreptat mai cu seama catre paginile marcilor de lapte prezente pe aceasta retea de socializare, unde au pus intrebari de natura sa-i ajute sa descopere marcile suspectate. Reactia brandurilor care s-au confruntat cu astfel de solicitari a fost prompta si ferma, de natura sa opreasca speculatiile facute pe fondul comunicarii precare a autoritatilor.

"Subiectul laptelui contaminat a generat neincredere pe fondul unei comunicari vizibile, insa putin convingatoare din partea autoritatilor care monitorizeaza siguranta alimentara. Acest lucru arata ca transparenta comunicarii este vitala in gestionarea situatiilor de criza si ca reflexul de comunicare publica trebuie intotdeauna dublat de cel al gandirii strategice, care permite identificarea si articularea celor mai convingatoare mesaje" a declarat Eliza Rogalski, Founding Partner Rogalski Grigoriu Public Relations.

"Episodul laptelui contaminat, venit la scurta vreme dupa cel al carnii de cal gresit etichetate, demonstreaza importanta reputatiei si increderii pe tot lantul economic din domeniul alimentar. Daca producatorii de lapte, mai ales cei prezenti in social media, au comunicat eficient si convingator cu consumatorii, protejandu-si practic reputatia propriilor marci, nu acelasi lucru se poate spune in situatia de fata despre institutiile publice" a continuat Eliza Rogalski.

Analiza impactului crizei laptelui contaminat a fost realizata cu ajutorul datelor puse la dispozitia Rogalski Grigoriu PR de catre Media Image Group, Ze Monitor (TreeWorks) si iVox.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scandal lapte aflatoxina, #romani neincredere lapte aflatoxina , #producatori
Comentarii