Ziare.com

Romanii vor putea vinde energia pe care o produc acasa - vezi in ce conditii si la ce pret

de Gabriel Kolbay
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 07:29

   

Romanii vor putea vinde energia pe care o produc acasa - vezi in ce conditii si la ce pret
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a lansat, in sfarsit, in dezbatere publica un proiect de ordin care le va permite romanilor sa vanda, fara a-si face firma, energia electrica produsa acasa, cu ajutorul panourilor fotovoltaice de pe acoperis sau al altor dispozitive similare.

De fapt, legislatia romaneasca prevede deja de un deceniu - adica de la intrarea in vigoare a Legii 220/2008 - ca persoanele fizice care produc acasa energie pentru consum propriu pot vinde surplusul. Cu toate astea, niciun roman n-a reusit vreodata sa faca asa ceva pana acum. Motivul: Ministerul Finantelor n-a putut stabili in ce fel ar trebui impozitate veniturile obtinute de o persoana fizica din vanzarea de energie produsa acasa, in regie proprie.

In cele din urma, ANRE a intocmit si a lansat in dezbatere publica, pe 19 noiembrie, un proiect de ordin care sa rezolve aceasta problema pentru romanii pe care legea ii numeste "prosumatori" (adica producatori si, totodata, consumatori de energie).

In proiectul de ordin, ANRE stipuleaza ca "prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate de cel mult 27 kW pe loc de consum si care nu beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde energia electrica produsa din acestea si livrata in retelele electrice furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiat/incheie contract de furnizare a energiei electrice".

Ce trebuie sa faca un om care are acasa o instalatie cu care produce energie din surse regenerabile pentru a vinde surplusul?

Inainte de toate, trebuie sa se asigure ca are contor inteligent care masoara cantitatile de energie rulate.

In functie de mai multe situatii prevazute in lege, omul va trebui sa isi procure singur contorul sau l-ar putea primi de la distribuitor.

Apoi, ca sa devina prosumator cu acte in regula, omul va trebui sa isi scoata certificat de racordare. E un document pe care i-l ofera distribuitorul de energie, in schimbul unor informatii despre contorul inteligent pe care omul il are instalat acasa.

In cele din urma, ca sa livreze energie, persoana fizica respectiva trebuie sa incheie un contract cu un furnizor. In baza acestui contract se va intocmi, ulterior, si actul de vanzare cumparare a energiei. Iar cata vreme aceste doua acte sunt valabile, romanul va putea vinde linistit surplusul de energie produsa acasa.

Furnizorii cu care prosumatorul incheie contract sunt obligati sa plateasca pentru fiecare kilowat un pret "egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) in anul anterior". Asta inseamna ca - tinand cont de raportarile OPCOM pe 2017 - un roman ar primi acum pe kilowatul livrat in retea cam 22 de bani.

Cum in aceasta toamna energia s-a scumpit destul de mult, insa, n-ar fi exclus ca, in 2018, kilowatul produs acasa sa poata fi vandut la un pret mult mai bun.

Proiectul de ordin care ar urma sa permita toate acestea ramane in dezbatere publica pana pe 29 noiembrie. Ramane sa vedem ce modificari ii va aduce ulterior ANRE, cand va fi adoptat si mai ales cum va fi aplicat.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8894 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In final nu merita sa instalezi celule solare.

Intii sa crape sistemul national si mai discutam.

 

Iar daca instalezi,

nu se amortizeaza investitia nici in 20 de ani

ANRE o mare nesimtire

Am incheiat un contract cu ENEL in care se stipulau că pretul per kwh este de 0,185 ron dar la facturare pretul final este peste 0,6 ron per kwh. Dacă la pompa de benzină s-ar afisa un pret de 2 ron pe litru si la casă plătesti 6 ron pe litru ar fi protectia consumatorului a doua zi cu o divizie de controlori acolo.Dar ANRE este stat in stat ,imuni la orice răspundere fată de cetăteni.

 

Pret energie

0,185 lei e pretul pentru energia activa, la care se adauga niste tarife. Asa ajungi de la 0,185 la peste 0,6. Asa e la toti furnizorii, nu numai la Enel. Insa tarifele de adaugat fiind aceleasi la toti, concurenta e la pretul pt energia activa.

Cu acest pas nu se face primavara

Investitia initiala in panouri fotovoltaice se amortizeaza greu. Sunt destule studii in acest sens.
Chiar daca sunteti decisi in a investi, ajungeti la mana unui tehnician ce va va refuza. Motivul: limitarea de retea.
Marea majoritate a consumatorlor sunt conectati in retea monofazata iar sistemul este trifazat. Transformatoare invechite, linii de curent subdimensionate (de 30 de ani nu s-a investit in ele), etc.
Declarativ este OK. Mai ramane sa se faca ceva si in zona sistemului de distributie. Adica, investitii.

 

Pentru amatori de asa ceva...

...daca pretul pe metru patra e rezonabil, instalati panouri solare pentru a incalzi sau preincalzi apa calda...
Dar imi amintesc ca acum mai multi ani (peste 15), pretul pe metru patrat de panou solar pentru apa calda permitea amortizarea in peste 25 de ani, ceea ce o prostie, fiindca depasea durata de viata.
Azi nu mai stiu, dar daca amortizarea nu se face in maxim 5-7 ani (cu costul instalarii si al auxiliarelor), nu se merita...
In plus, cititi cu atentie, pe linga instalatia de panouri solare se mai cere nu stiu ce contor inteligent, ce poate fi livrat si de altii, basca nu mai stiu ce certificat de producator.
Aceasta este inca o afacere pentru unii dastepti. Asa a fost si afacerea cu repartitorii de caldura din blocuri, cind de fapt era nevoie numai de un inventar corect al elementilor de calorifer dintr-un bloc/scara si un contor de energie termica la intrare in bloc/scara.

 

Fotovoltaic

Discutia e despre panourile fotovoltaice, adica cele ce produc curent, nu apa calda.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor