Scandalul E.coli in branza Bradet: CE a modificat alerta europeana, la cererea lui Ciolos

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 15:37
3445 citiri
Scandalul E.coli in branza Bradet: CE a modificat alerta europeana, la cererea lui Ciolos
Foto: Pixabay

Italia a modificat, miercuri, alerta data la nivel european privind branza infestata cu bacteria E.coli, provenita din Romania, la cererea autoritatilor din tara noastra. Schimbarea a venit dupa ce premierul Dacian Ciolos a semnalat ca exista o eroare in avertizarea respectiva.

Astfel, a fost eliminata sintagma "branza de oaie" si inlocuita cu "branza fermentata", dupa cum se poate observa pe portalul RASFF, ce contine alertele legate de alimentele vandute in UE.

Avertizarea italienilor, gresita: Branza romaneasca este de vaca, nu de oaie

Schimbarea are loc dupa ce premierul Dacian Ciolos a declarat ca alerta emisa la nivel european cu privire la produsele romanesti din lapte de oaie a fost gresita si a cerut clarificari in acest sens.

"A fost o alerta gresit data de autoritatile italiene, care odata ca au vorbit de laptele de oaie, si nu de laptele de vaca. (...) Inteleg ca in sistemul acesta de alerta, autoritatile statelor membre introduc elementele de alerta. Ele doar sunt centralizate de Comisie si apoi sunt trimise catre toate statele membre din piata comuna. Inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet, si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea lucrurilor.

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat gresit initial produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca, si nu la nivel national, pentru toate produsele romanesti, ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate", a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia.

Ulterior, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, au emis o alerta privind o branza de oaie de la SC Bradet, in loc de branza de vaca.

Scandalul E.coli in branza Bradet: Italia cere reevaluarea sistemului UE de alerta sanitara

In plus, ministerul italian al Sanatatii a cerut reevaluarea eficientei sistemului de alerta sanitara in statele membre UE, dupa ce analizele au aratat ca branza de la Lactate Bradet pe care a consumat-o copilul de un an si doua luni din Florenta internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminata cu bacteria E.Coli.

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#alerta branza Italia, #Bradet alerta branza Italia, #Bradet alerta branza, #alerta branza , #producatori