Tuica romaneasca, vedeta intr-un restaurant din Chicago

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 21:24
11041 citiri
Tuica romaneasca, vedeta intr-un restaurant din Chicago
Foto: Chicago Tribune

Tuica romaneasca va ajunge intr-un restaurant select din Chicago, Statele Unite, scrie o publicatie americana, care descrie in detaliu cum au ajuns prunele fermentate in SUA, dupa ce unui localnic i-a placut mai intai grappa romaneasca, dintr-o sticla de plastic.

"Povestea ciudata incepe in momentul in care omul bun la toate al bucatarului-sef Abe Conlon, romanul Ioan 'Onu' Aldea, a mers in excursia sa anuala in tara natala. El s-a intors la un moment dat in Chicago cu o sticla de plastic plina de grappa (bautura spirtoasa din struguri - n.red.) si i-a dat sa guste sefului sau, care detine restaurantul Fat Rice", arata Chicago Tribune.

Omul de afaceri a spus ca isi aminteste ca, atunci cand era copil, oamenii batrani faceau bauturi alcoolice in subsolul caselor.

"Asa ca atunci cand am vazut asta, m-am gandit ca va fi ceva groaznic. Insa dupa ce am gustat putin, am fost dat pe spate. A fost unul din cele mai bune grappa pe care le-am baut si provenea dintr-o sticla de plastic infasurata in staniol", a explicat Abe Conlon.

Ulterior, Aldea a inceput sa ii aduca tot mai multe produse de acasa, printre care si tuica. Sursa citata mentioneaza ca ea este servita de romani inainte de masa sau la ocazii speciale.

Dupa ce le-a dat sa guste mai multor prieteni, Conlon s-a gandit ca ar trebui sa faca aceasta bautura chiar in Chicago. Insa Aldea nu vorbea engleza, asa ca a apelat la fiul sau cand a avut nevoie, iar cand acesta nu era disponibil, se folosea de Google Translate.

Cei doi au mers la Peter Klein, care are o plantatie de pruni si o experienta bogata in a produce cidru la distileria sa, CH Distillery.

Impreuna, au reusit sa fabrice o tuica de 45 de grade, iar editia limitata va fi lansata pe 7 decembrie in cadrul unui eveniment special de Sarbatori, la restaurantul Fat Rice. De asemenea, "Onu Tuica Romaneasca" se vinde si la CH Distillery, precum si la Perman Wine Selections, un retailer din apropierea distilariei, pentru pretul de 50 de dolari.

Ulterior, restaurantul lui Abe va servi shot-uri de "tuica Onu" la bar.

Insa de ce va avea in oferta un produs traditional romanesc, cand specificul sau este "bucataria macaneza" (cu specific din Macau - n.red)?

"Ne axam pe bucate macaneze care incorporeaza o multime de lucruri, iar niciunul nu este de orgine romana. Insa apreciez lucrurile facute cu mana si din inima", a punctat patronul restaurantului.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#tuiica romaneasca restaurant Chicago, #tuica Chicago, #Onu tuica romaneasca , #producatori