Vrei sa produci echipamente sau biocide? Numere de contact de la cine te poate ajuta de la MApN

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 08:27
13602 citiri
Vrei sa produci echipamente sau biocide? Numere de contact de la cine te poate ajuta de la MApN
Foto: Facebook / Viziere.ro

Presedintele Klaus Iohannis a facut, luni, apel la toti cei care pot ajuta autoritatile prin productia de echipamente medicale sau biocide sa se implice, iar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat publicitatii, marti, datele de contact ale celor cu care un astfel de antreprenor poate lua legatura pentru a-si promova proiectele.

In apelul de ieri, presedintele Iohannis a reamintit ca in toata lumea exista la ora actuala un deficit de materiale de protectie, masti sau halate pentru medici, dar si ventilatoare pentru pacienti, din cauza epidemiei de COVID-19, asa ca se incearca identificarea de producatori romani pentru astfel de materiale.

"Ma adresez antreprenorilor nostri: fiti proactivi! Veniti cu idei, veniti cu idei catre guvernanti, fiindca suntem interesati sa promovam produse romanesti in aceasta perioada cu precadere! Este o oportunitate foarte buna pentru mediul romanesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem aceasta oportunitate", a declarat presedintele Iohannis.

Ce nu a fost clar, insa, pana astazi este procedura pe care trebuie sa o parcurga un astfel de intreprinzator sau persoanele pe care trebuie sa le contacteze.

Intre timp, unii producatori, mai mici sau mai mari, s-au conectat direct, prin intermediul retelelor de socializare, un astfel de exemplu fiind cel al voluntarilor de la viziere.ro, care deja isi distribuie produsele in spitale sau in alte institutii care au nevoie de asa ceva.

Pentru ca in Ordonanta militara nr.4, adoptata luni seara, s-a precizat, la art. 10, ca de acum inainte procedurile de avizare intra in responsabilitatea directa a Ministerului Apararii Nationale, Ziare.com a solicitat oficial, luni, acestui minister sa puna la dispozitie numere de contact pentru cei interesati sa ajute autoritatile.

In raspunsul oficial primit marti la redactie, ne-au fost oferite "Datele de contact ale structurilor militare autorizate pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor si dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea raspandirii, precum si pentru tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor":

"Structuri responsabile pentru primire solicitari, analiza documentatie, eliberare avize, elaborare rapoarte de testare:

1.Materiale si echipamente de protectie:

a. Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare: colonel Claudiu LAZAROAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

b. Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare CBRN1si ecologie: colonel Claudiu LAZAROAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

2.Dispozitive medicale:

a. Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare: colonel Claudiu LAZAROAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

3.Biocide:

a. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino":conf.univ.dr. Anda BAICUS, director stiintific, telefon:0740213102, fax:0213069307, email: abaicus@cantacuzino.ro.

b. Centrul de cercetare stiintifica pentru aparare CBRN si ecologie:colonel Claudiu LAZAROAIE, telefon: +40721.568.038, fax: 0213322115, email: office@nbce.ro.

Responsabil cu analiza dosarelor avizate FAVORABIL, in vederea eliberarii autorizatiei: Centrul de cercetari stiintifice medico-militare: colonel dr. Bogdan PATRINICHI telefon:+40726733072, fax: 021/315.64.53, email: patrinichi@yahoo.com"

MApN avizeaza, Unifarm si ONAC centralizeaza

Intrebat, luni dupa amiaza, daca exista un comandament care sa tina sub control astfel de achizitii si sa coreleze cererea cu oferta, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a explicat ca, in baza OM4/2020, institutiile mentionate la art.10 aflate in subordinea Ministerului Apararii se ocupa "doar de procedura de avizare", in timp ce "Unifarm face achizitiile centralizat".

"Ei sunt sub Ministerul Sanatatii, ei se ocupa de centralizarea achizitiilor. Si ONAC de la Ministerul de Finante", a adaugat ministrul Economiei.

In ceea ce priveste vizierele pentru medici, scoase cu ajutorul imprimantelor 3D de catre voluntari in baza donatiilor primite, "acelea nu necesita nicio autorizatie", a precizat Virgil Popescu.

Citeste si Apel din partea VeDemJust: Doneaza si tu pentru vizierele printate 3D si atat de necesare medicilor!.

Cu totul alta este, de exemplu, situatia ventilatoarelor mecanice, la prototipul carora se lucreaza in diverse centre universitare din tara, la Cluj sau la Timisoara. In cazul acestora, trebuie luata legatura cu Academia Tehnica Militara. "E separat, o cercetare pe care vrem sa o facem", ne-a mai declarat ministrul Economiei.

Citeste mai multe despre:

Se lucreaza deja la foc continuu

Intre timp, deja s-a trecut la treaba: se produc pe scara larga masti, combinezoane sau izolete.

Voluntarii de la Viziere.ro nu mai fac fata cererilor de la spitalele din toata tara, carora le distribuie acest tip de produse cu care se pot proteja. Tot ei au inceput o colaborare cu o companie puternica - Valrom Industrie.

Si la productia de masti se lucreaza la foc continuu, atat pentru medici, cat si pentru populatie.

"Asa cum am spus si aseara o companie a grupului Taparo a pornit de astazi productia de masti, 150.000 pe zi, iar din data de 15 aprilie s-a convenit la o productie de 500.000 de masti pe zi. Aceeasi companie din Maramures produce si 1.000 de combinezoane zilnic. Am mai avut o discutie si cu o firma din Iasi care este pregatita sa fabrice combinezoane, se mai produc si la Neamt.

Dar totodata vreau sa le transmit tuturor celor care produc combinezoane sa fie atenti la calitatea materialului, pentru ca trebuie sa fie etans pentru a-i proteja de virus pe cei din prima linie", a subliniat Virgil Popescu intr-o postare pe pagina sa, adaugand ca: "Incepand cu data de 15 aprilie vom ajunge la 1 milion de masti produse in Romania, zilnic. Si Romarm va produce 500.000 de masti pe zi, care vor fi pentru populatie".

Si tot intr-o postare pe Facebook, ministrul Economiei a prezentat o lista cu mari donatori care au decis sa ajute spitalele.

"Solidarite in vremuri de criza!

As vrea sa le multumesc celor de la Electrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz care au donat sume importante de bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, necesare in aceasta perioada pentru a-i proteja pe cei din linia intai in aceasta batalie cu inamicul nevazut.

SPITALUL JUDETEAN MEHEDINTI 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN MURES 1.333.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN VALCEA 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN HUNEDOARA 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN GIURGIU 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN SUCEAVA 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN CARAS -SEVERIN 1.500.000 RON - HIDROELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN BRAILA 1.500.000 RON -NUCLEARELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN GORJ 1.500.000 RON - NUCLEARELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA CONSTANTA 300.000 RON - NUCLEARELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN SIBIU 1.500.000 RON - ROMGAZ

SPITALUL JUDETEAN CLUJ 30.000 EURO - ELECTRICA

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI 30.000 EURO - ELECTRICA

SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOZIE BRASOV 30.000 EURO - ELECTRICA

INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOZIE MARIUS NASTA 30.000 EURO - ELECTRICA

INSTITUTUL NATIONAL DE BOLI INFECTIOASE MATEI BALS 30.000 EURO - ELECTRICA

Indemn toate companiile care au posibilitatea financiara sa faca donatii, pentru a fi parte la acest efort comun de a dovada de solidaritate in aceasta perioada de criza", a mai scris ministrul pe Facebook.

Ramai pe Ziare.com ca sa fii la curent cu cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei COVID-19, transmise in format LIVE text.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#producatori romani echipamente coronavirus, #contact echipamente biocide covid , #producatori
Comentarii
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 1