Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piata media din Romania va ajunge la 3,4 miliarde de dolari in 2016

Marti, 17 Iulie 2012, ora 14:20
1735 citiri
Piata media din Romania va ajunge la 3,4 miliarde de dolari in 2016

Dupa o scadere de trei ani, industria media si a divertismentului din Romania va inregistra o crestere in acest an, valoarea totala nominala a pietei revenind la nivelurile de dinaintea crizei.

Potrivit editiei de anul acesta a raportului PwC Entertainment and Media Outlook, piata locala de media si divertisment va creste de la 2,7 miliarde de dolari americani in 2012, la 3,4 miliarde in 2016, o rata medie de crestere anuala de 5,3%.

Cu toate acestea, in termeni reali, luand in considerare rata inflatiei (estimata la o medie anuala de 3,3% de-a lungul perioadei analizate, 2012-2016), sectorul media si divertismentului din Romania va inregistra o crestere medie anuala reala modesta de doar 2%.

Cea mai mare parte a cresterii va veni din segmentul accesului la internet, atat prin conexiuni fixe, cat si mobile (rata medie anuala de crestere fiind estimata la 9,3% in termeni nominali), in vreme ce veniturile din publicitate vor inregistra o crestere moderata de 4,8%, rata medie anuala de crestere pana in 2016. In schimb, cheltuielile consumatorilor finali pe produsele media, vor inregistra o evolutie real negativa, potrivit estimarilor PwC, cresterea nominala medie anuala fiind de 1,7%, sub rata estimata a inflatiei.

"Este clar ca sectorul media si divertismentului a fost puternic afectat de criza economica globala. Insa, aceasta s-a suprapus cu o criza mai severa si cu implicatii mai profunde pentru sector, acesta suferind o transformare radicala ca urmare a dezvoltarii tehnologiilor digitale. Acestea fac din produsele media marfuri comodizate, fortand totodata companiile din domeniu sa experimenteze noi forme de monetizare a produselor si serviciilor lor", a declarat John Webster, Partener, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

Desi noile estimari indica o diminuare a ritmului de crestere a industriei media si divertismentului din Romania, piata locala ramane a treia cea mai dinamica din Europa Centrala si de Est, dupa cea a Rusiei (cu un ritm mediu anual de crestere de 10,1%) si a Turciei (9,8%), devansand insa Ungaria (5,1%), Polonia (4,9%) si Republica Ceha (4,8%).

In ciuda climatului economic incert, ultimul an a marcat un nou record la nivel global al vanzarilor de tablete si terminale inteligente, ceea ce arata inca o data oportunitatile de crestere oferite de canalele digitale pentru industria media si divertismentului, atat in ceea ce priveste distributia de continut, cat si in ceea ce priveste veniturile din publicitate.

La nivel global, cheltuielile de publicitate in format digital au crescut cu 17,6% in 2011, fata de o crestere de doar 0,6% a cheltuielilor de publicitate in mediile conventionale. Ponderea cheltuielilor de publicitate in mediul digital va creste de la 28 de procente in 2011 la 37,5% in 2016, contribuind totodata cu doua treimi din cresterea veniturilor industriei divertismentului si media la orizontul anului 2016.

"Segmentele industriei media si divertismentului sunt pe trepte diferite in ceea ce priveste adoptarea tehnologiilor digitale, insa toate se indreapta in aceasta directie pentru a intampina schimbarile din preferintele consumatorilor si a ramane profitabile. Companiile din industria media si divertismentului au depasit perioada de pionierat a tehnologiilor digitale si s-au angajat pe calea unui viitor digital, incercand sa-si ajusteze produsele, distributia si organizatiile pentru noua epoca digitala", a declarat Florin Deaconescu, Partener, Liderul Grupului de Servicii de Audit pentru Industria Telecomunicatiilor, Media si Divertismentului, PwC Romania.

Cum va evolua industria divertismentului, la nivel mondial

Maturitatea 0fertei digitale variaza destul de mult in functie de segmentul de piata. Spre exemplu, in privinta industriei muzicale, se estimeaza ca formatul digital va depasi formatele traditionale incepand cu 2015, generand 55% din veniturile totale ale acestei industrii in 2016. De asemenea, cheltuielile pentru jocurile online si cele wireless, vor depasi vanzarile de jocuri pentru PC si console incepand cu 2013. In schimb, pe segmentul revistelor, veniturile din mediul digital vor reprezenta numai 10,4% din intregul segment in 2016, totusi o crestere remarcabila fata de doar 3,1% in 2011.

Cheltuielile globale pentru produsele industriei muzicale au crescut cu 1,3% in 2011, prima crestere inregistrata dupa multi ani de scadere a acestui segment. Cresterea se datoreaza evolutiilor din segmentul de concerte si festivaluri, in vreme ce vanzarile de inregistrari muzicale s-au redus in continuare, dar intr-un ritm mai scazut decat in anii anteriori. Totusi, vanzarile in crestere de inregistrari muzicale in format digital vor creste, ceea ce va duce in sfarsit ca acest segment sa raporteze cresteri, incepand cu 2013.

Conexiunile mobile la Internet, un indicator cheie al cheltuielilor pe segmentul digital, se vor dubla in urmatorii cinci ani, pana la 2,9 miliarde in 2016, din care aproximativ 1 miliard vor fi in China. In India, numarul abonamentelor de conexiuni mobile la Internet va crestere de la o baza redusa, cu o rata anuala medie de crestere de 50,8% la orizontul anului 2016, ceea ce face din piata indiana, piata cu cea mai rapida rata de crestere pe segmentul conexiunilor mobile.

Pana in 2016, veniturile din publicitatea online pe terminale mobile vor creste cu o rata medie anuala de 36,5% pentru a ajunge la nivelul de 24,5 miliarde de dolari americani, un nivel asemanator cu cel din publicitatea online pe conexiuni fixe.

Cu toate acestea, ponderea majora in veniturile din publicitatea online o vor avea in continuare motoarele de cautare si servicii de SEO (78,1 miliarde de dolari) si afisarea de bannere online (46,6 miliarde de dolari).

Veniturile pietei chineze de publicitate pe segmentul conexiunilor mobile vor crestere cu o rata medie anuala de 68,4% pentru a ajunge la nivelul de 6,2 miliarde de dolari in 2016, piata chineza de publicitate pe terminale mobile ajungand a doua cea mai mare din lume, dupa cea a Statelor Unite, care va inregistra venituri de 9,4 miliarde de dolari pe acest segment.

Pe segmentul editarii de presa se observa tendinte diferite pe pietele mature, fata de cele emergente. Piata americana va inregistra in continuare o scadere medie anuala de 1,4% pana in 2016, estimandu-se ca in 2016, veniturile acestui segment de piata vor fi cu 43,8% mai mici decat erau in 2007. In schimb, se vor inregistra cresteri puternice pe pietele in care oferta digitala la nivelul presei nu este inca foarte dezvoltata. Argentina va raporta un ritm mediu anual de crestere de 11,9% pe acest segment, Indonezia (11,2%), iar India (9,6%).

Franta a depasit Marea Britanie si Germania in 2011, devenind cea de-a doua cea mai mare piata din lume pentru abonamentele la TV, in urma Statelor Unite, raportand o rata de crestere de 76% pe segmentul IPTV. In privinta cheltuielilor de publicitate TV, piata din Rusia a crescut cu 20,2% in 2011, iar pana in 2016, piata Rusiei va depasi veniturile inregistrate pe acest segment in tari precum Marea Britanie, Germania, Italia si Franta, devenind cea mai mare piata de publicitate TV din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

Pe segmentul industriei cinematografice, serviciile de streaming vor creste cu o rata medie anuala de 21%, pana la un nivel de 11 miliarde de dolari americani la orizontul anului 2016 si vor depasi veniturile din abonamentele TV.

C.P.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#previziuni piata media Romania, #piata media Romania 2016, #piata media mondiala , #profit