Profit de 37 de milioane de euro pentru fabrica Nokia de la Jucu

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 07:59
2319 citiri
Profit de 37 de milioane de euro pentru fabrica Nokia de la Jucu

Primul an fiscal intreg al Nokia Romania s-a dovedit a fi unul profitabil pentru compania cu sediul in judetul Cluj. Cifra de afaceri a fabricii Nokia, unde sunt angajate 1.600 de persoane, a fost de aproximativ 1,05 miliarde de euro, iar profitul net s-a ridicat la aproximativ 37 milioane de euro.

In ciuda afirmatiilor autoritatilor, venirea Nokia la Jucu nu a atras dupa sine alte investitii. In 2008, autoritatile dadeau ca sigure si alte investitii, cum ar fi Hansaprint si BYD Electronic, companii specializate in servicii tipografice si logistica, respectiv constructia de baterii.

Cele doua companii ar fi urmat sa investeasca aici 40 de milioane de euro. Desi au trecut doi ani, la Jucu nu s-au facut noi investitii.

"Doar Nokia a investit 60 de milioane de euro. Restul investitorilor nu au mai venit. Cred totusi ca ceva se intampla deoarece de curand administratorii parcului Tetarom 3 au construit sapte posturi noi de transformare", a declarat viceprimarul Ioan Bucur, pentru Evenimentul Zilei.

Cu toate acestea, de cand Nokia a venit la Jucu, fata comunei s-a schimbat radical, caci bugetul comunei s-a dublat.

Dispensarul medical, primaria, scoala si drumul comunal asflatat sunt doar cateva semne de prosperitate, asta pe langa bunastarea celor 300 de localnici angajati la fabrica Nokia.

"In primul rand, salariul pe care il castig e unul bunicel. Daca ma gandesc ca nu mai trebuie sa dau bani pe abonament pentru transport la Cluj, asta in cazul cel mai bun daca ai serviciu, atunci e foarte bine. De bine de rau, la Nokia primesti un salariu bunicel si pe deasupra si o masa pe zi. Banii raman in sat si asta este cel mai bine", a declarat o femeie angajata la fabrica.

Viceprimarul comunei Nokia, cum mai este cunoscuta comuna Jucu, Ioan Bucur, spune ca dupa ce compania finlandeza a inceput sa lucreze la capacitate maxima si a angajat cateva mii de persoane, bugetul comunei a cunoscut o crestere de peste 440%.

Astfel, bugetul comunei a ajuns in prezent la 1,5 milioane de euro pe an, o suma destul de mare astfel incat sa fie acoperite cheltuielile sociale si de intretinere a scolilor, drumurilor si dispensarelor medicale.

Reprezentantii companiei finlandeze de telefoane mobile au refuzat sa faca comentarii in legatura cu cifra de afaceri derulata si cu profitul fabricii de la Jucu.

Ce investitii a mai facut pe plan local Nokia? A investit intr-un parc de joaca pentru copii in comuna Jucu, a finantat achizitia unei ambulante SMURD, a unui ecograf performant pentru Instititul Inimii din Cluj -Napoca si a unei aparaturi performante pentru Spitalul de Urgente pentru Copii din Cluj.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Nokia Jucu, #Nokia Romania, #profit Nokia , #profit