Tiriac jr.: Cine supravietuieste azi va avea de profitat in urmatorii zece ani

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 18:56
3108 citiri
Tiriac jr.: Cine supravietuieste azi va avea de profitat in urmatorii zece ani
Foto: Ziarul Financiar

Ion Alexandru Tiriac, mostenitorul imperiului Tiriac in valoare de 1,4 miliarde de euro, este de parere ca firmele care vor reusi sa supravietuiasca in urma majorarii TVA vor avea de castigat in urmatorii ani.

Potrivit lui Tiriac Jr., decizia de majorare a TVA nu va avea niciun efect pozitiv asupra economiei locale, multe companii fiind nevoita sa-si inchida activitatea si implicit sa nu mai contribuie la bugetul de stat.

"In urma acestei decizii nu castiga nimeni, iar sectorul privat, care este lovit incontinuu de doi ani, primeste inca o necunoscuta in ecuatie.

Multe firme opereaza astazi in pierdere sau la limita break-evenului, acestea reducand costurile in ultimele 18 luni pana la limita sub zistentei, si acum, printr-o scadere a consumului, 'sanatatea' acestor firme va fi supusa unui nou test", a declarat Tiriac Jr., care este reprezentantul actionarului in consiliile de conducere si administratie, atat in cadrul Tiriac Holdings, cat si in cadrul board-urilor Unicredit Tiriac Bank, Allianz Tiriac Asigurari si Metro Cash&Carry, pentru Ziarul Financiar.

Din punctul sau de vedere, impactul majorarii TVA este extrem de greu de masurat, "avand in vedere ca nu poate sti nimeni astazi ce procent din aceste incasari aditionale va fi real, cat se va duce catre piata neagra si cu cat va scadea consumul".

In privinta PIB, acesta crede ca se va inregistra o scadere.

"Estimam un declin de aproape 3% in 2010 si 1,5% in 2011. Aceste procente nu sunt finale si reflecta doar ima ginea de astazi, care poate fi afectata de economia regionala, de inflatie sau de alte decizii luate de Guvern si/sau de BNR", a spus el.

O eventuala relansare a economiei se poate realiza numai de jos in sus si doar cu sprijinul sectorului privat si al bancilor, in opinia lui Tiriac jr., in contextul in care "orice marire suplimentara de taxe nu va face decat sa prelungeasca situatia in care ne aflam".

In ceea ce priveste afacerile Tiriac Holdings, acestea vor reveni "pe plus", cu cresteri de 5-6%, dupa 2011, Ion Tiriac jr. spunand in aprilie oarecum resemnat ca "niciodata nu vom mai vedea cresteri de 30-40% pe an cum erau in trecut".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#supravieture criza, #afaceri Tiriac, #majorare TVA criza , #profit