Din martie incep privatizarile - care sunt beneficiile?

Marti, 06 Martie 2012, ora 13:42
4530 citiri
Din martie incep privatizarile - care sunt beneficiile?
Foto: Arhiva

Privatizarea unora dintre cele mai importante companii de stat, actiune la care statul roman s-a angajat in cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI) poate conduce la progresul companiilor vizate, prin beneficiile aduse de mentalitatea investitorului privat, si poate ajuta la revitalizarea Bursei de Valori Bucuresti, considera analistii.

In martie, este asteptata oferta de vanzare a unui pachet de actiuni din cadrul Transelectrica. Totodata, au fost anuntate proiecte pentru alte sase companii in 2012, un program care pare cel putin ambitios, dupa esecul ofertei secundare de la OMV Petrom din 2011, singura actiune in aceasta directie de la asumarea raspunderii de catre Guvern in 2010.

Sunt doua tipuri de actiuni avute in vedere in cadrul acestui program: listarea la bursa si privatizarea partiala, a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

"In cazul companiilor foarte profitabile, unele dintre cele mai mari si cele mai vizibile societati din Romania, ideea este de listare pe bursa a unui pachet minoritar, ceea ce mi se pare un lucru bun deoarece listarea pe bursa mareste vizibilitatea si pune o presiune permanenta asupra societatii pentru a-si imbunatati performanta. Avantajul acestei miscari este ca se creeaza volum si lichiditate mai mare pe BVB", a spus Dochia.

"In ceea ce priveste privatizarile propriu-zise, sunt cateva societati, precum Oltchim, care au pierderi foarte mari. In acest caz, este nevoie de o schimbare mai profunda, o schimbare a controlului asupra societatii", a adaugat analistul.

Privatizarile companiilor vizate se realizeaza prin doua procedee: oferta publica initiala, respectiv oferta publica secundara.

"Oferta publica initiala este oferta publica prin care o companie care nu este listata la bursa pune in vanzare pentru prima data actiuni catre public. Acesta este cazul Romgaz sau Hidroelectrica, care nu sunt listate la bursa si vor face oferte publice initiale. In cazul Transelectrica, avem o oferta publica secundara pentru ca ea este deja listata la bursa", a explicat Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest, pentru Ziare.com.

Elementul privat poate duce la progres

In momentul in care intra si un element privat in cadrul actionariatului unei companii de stat, situatia acesteia se poate imbunatati, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.

"De regula, la un pachet de 10% se poate accepta un reprezentant al pachetului in Consiliul de Administratie. Si odata intrat in un privat, lucrurile se schimba in bine de obicei, pentru ca acesta vine cu o mentalitate corporatista, de afaceri, inclinata spre profit si, chiar daca apar contradictii intre reprezentantii consiliului, acestea duc, in general, la progres. Un alt beneficiu vizeaza obtinerea unor bani, statul trebuie sa obtina venituri inclusiv din vanzarea unor astfel de pachete. Si, desigur, vanzarea pe bursa reprezinta un balon de oxigen pentru BVB", a spus Ionel Blanculescu pentru Ziare.com.

Situatia existenta pe piata nu este insa favorabila unei astfel de actiuni.

"In mod normal, vanzarile se produc cand piata este sus pentru vanzator. Am mai fi putut sa asteptam un timp pana sa vindem aceste pachete, insa probabil ca prevaleaza, pe de de o parte, obtinerea de venituri pentru stat si, pe de alta parte, chiar includerea privatului intr-o companiei de stat", a adaugat Ionel Blanculescu.

Nici Aurelia Dochia nu considerea ca momentul ales pentru listare este cel mai bun, insa chiar acest gen de actiuni poate imbunatati perspectivele pietei.

"Trebuie sa tinem cont de faptul ca tocmai actiunile noastre creeaza un moment bun, in sensul ca o listare reusita va mari lichiditatea pietei si va atrage atentia investitorilor, facand mai interesant mediul investitional din Romania", a argumentat analistul.

In aceasta luna este asteptata oferta publica secundara pentru vanzarea a 15% din actiunile Transelectrica.

"Transelectrica are nevoie de cel putin 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, pentru refacerea retelelor electrice si pentru constructia infrastructurii necesare interconectarii energiei regenerabile. Acesti bani nu sunt usor de procurat, iar intrarea unor noi partener cu acest pachet de actiuni sparge, in primul rand, monopolul actionarului de stat, iar, in al doilea rand, spiritul corporatist este benefic pentru compania respectiva", a incheiat Ionel Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#privatizari companii stat, #listare bursa, #oferta transelectrica , #restructurare