Decaderea imperiului General Motors

Marti, 02 Iunie 2009, ora 00:06
6254 citiri
Decaderea imperiului General Motors
Foto: Daylife

Sfarsitul anilor 1980: General Motors are aproximativ 800.000 de angajati, in intreaga lume, si inregistreaza profituri record, de 4,6 miliarde de dolari, iar cifra de afaceri atinge 123,6 miliarde de dolari.

In timp ce vanzarile sale reprezentau aproximativ jumatate din intreaga piata din Statele Unite, compania era responsabila pentru bunastarea a aproximativ un milion de americani, in jur de 600.000 de angajati fiind din aceasta tara.

La mijlocul anilor 2000, in ciuda vanzarilor in scadere de pe piata autohtona, la nivel global, GM reusea sa vanda aproximativ 10 milioane de masini anual, timp de trei ani la rand.

Anul 2009 este marcat, insa, de prabusirea gigantului auto, devenit, in istoria sa de peste 100 de ani, un adevarat simbol american. GM si-a pus amprenta asupra Statelor Unite, atat prin povestea sa de succes, transformand orasul Detroit in capitala mondiala a industriei auto, cat si prin brandurile pe care le detine, imagini ale tinerilor americani (Chevrolet) sau a clasei bogate (Cadillac).

Inceputul unei aventuri auto

William "Billy" Durant, un producator de varf al vehiculelor trase de cai din Flint, Michigan, pune bazele General Motors, companie ce va deveni lider al pietei auto mondiale, timp de 77 de ani.

Desi, la inceput, "grupul" consta dintr-o singura firma, Buick Motor Company, in doar cativa ani a achizitionat nu mai putin de 20 de societati, inclusiv Oldsmobile, Cadillac si Oakland, cunoscuta azi sub numele Pontiac.

Dupa ce a pierdut, pentru prima data, in 1910, controlul asupra companiei pe care o fondase, Durant a pus bazele Chevrolet, denumita dupa pilotul de curse pe masini Buick, Louis Chevrolet. Prin intermediul noii societati, reuseste sa cumpere inapoi GM, doar pentru a o pierde la scurt timp, definitiv, conducerea fiind preluata de Alfred Sloan, care a transformat societatea intr-o adevarata legenda.

Dupa achizitionarea producatorului Opel, din Germania si a Vauxahall, din Marea Britanie, la sfarsitul anilor 1920, GM devine cea mai mare si mai profitabila companie din lume.

In aceeasi perioada, a inceput sa construiasca si motoare Diesel, care au inlocuit motoarele cu aburi ale trenurilor din Statele Unite si nu numai.

Mijlocul anilor 1930 au fost marcati de importante miscari sindicaliste, ce au dus la formarea United Auto Workers, in urma unor greve indelungate. Acestea nu au fost singurele, de altfel. Dupa ce productia de automobile a fost oprita, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in 1945 - 1946, muncitorii sai au fost in greva timp de 113 zile.

In ciuda problemelor, grupul auto ajunge la o cota de piata de 54%, in Statele Unite, cea mai mare rata atinsa vreodata, producand masina cu numarul 50 de milioane, in 1954. Sloan se retrage astfel, intr-o perioada de aur a companiei, in anul 1956.

Aproximativ 20 de ani mai tarziu, GM cumpara rivalii japonezi Isuzu si Suzuki, formand si un joint venture cu Toyota, in anii 1980, prin care cea din urma primeste dreptul de a construi masini in fabrica GM din Fremont, California.

Producatorul are, din nou, probleme, in primii ani ai deceniului trecut. Dupa ce se aliaza cu Saab-Scania, din Suedia, pentru a putea produce in Europa, si lanseaza brandul Saturn, in 1991 compania raporteaza piederi record de 4,45 de miliarde de dolari si anunta inchiderea a 21 de fabrici, disponibilizand 9.000 de angajati.

In 1999, GM cumpara brandul de masini de teren Hummer, iar un an mai tarziu renunta la 10% din functionarii sai. In 2002 achizitioneaza Daewoo, iar dupa doi ani produce ultimul autovehicul Oldsmobile, una dintre cele mai vechi marci ale sale.

"La pat" trei ani, inainte de faliment

1 iunie 2009: Facuta knock out de scaderea dramatica a cererii, pe fondul unei crize economice mondiale, si fara a primi ingaduinta din partea noului presedinte american, Barack Obama, ce refuza sa mai cheltuie banii contribuabililor fara ca societatea sa urmeze un proces de restructurare sever, GM declara falimentul.

Insa problemele sale datau de cel putin trei ani. In 2006, peste 47.000 de angajati sunt platiti sa plece sau sa iasa la pensie mai devreme. Un an mai tarziu, GM anunta pierderi de 38,7 miliarde de dolari, cele mai proaste rezultate din istoria industriei auto. In acelasi timp, grupul este nevoit sa plateasca 33,7 miliarde dolari catre un fond de asigurari de sanatate pentru angajatii pensionati, in urma presiunilor sindicatului.

In 2008, pretul benzinei ajunge la 4 dolari/galon (3,78 de litri), afectand si mai rau vanzarile de masini. GM anunta inchiderea a patru fabrici si concedierea a 8.350 de angajati, scotand la vanzare Hummer.

Pana in toamna, conducerea ajunge la o intelegere cu liderii Congresului, pentru acordarea unor ajutoare de stat. Se pune in discutie o eventuala fuziune cu al treilea producator de pe piata locala, Chrysler, dar prabusirea vanzarilor face imposibil acest lucru.

In Decembrie, GM cere 18 miliarde de dolari de la stat si anunta pierderi anuale de 30,9 miliarde de dolari. La inceputul lui 2009, divizia Saab declara faliment, iar GM cere inca 30 de miliarde de dolari. Insa Obama nu este de acord si le da termen limita pana la 1 iunie pentru restructurari masive, alternativa fiind falimentul.

Va mai rezista GM inca 100 de ani?

Atat conducerea companiei, cat si autoritatile, dar si analistii sunt de parere ca GM va reusi sa treaca prin procesul de restructurare, sub legea falimentului, destul de repede, intr-o perioada de 60 - 90 de zile.

Guvernul american va deveni proprietar al 60 de procente din noua companie GM, in schimbul unei investitii de 30 de miliarde de dolari. Canada va oferi 9,5 miliarde de dolari, primind la schimb 12,5 procente din noua companie, iar sindicatul United Auto Workers va detine 17,5 procente. Creditorii grupului vor primi, de asemenea, 10 procente din noua companie, in timp ce actualii actionari, incapabili de a restructura compania in asa masura incat sa evite falimentul, vor pierde tot.

GM a primit o mana de ajutor si din partea guvernului german care, in ultimul moment, a fost de acord sa salveze divizia Opel, finantand-o cu 1,5 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari). Intre timp, grupul trebuie sa negocieze preluarea sa de catre Magna International, din Canada, si Sberbank, o banca din Rusia.

Parte a procesulul de faliment, producatorul va inchide 11 fabrici din SUA si va sista productia, pe moment, in alte trei. De asemenea, vor fi disponibilizati 21.000 de muncitori, din cei 54.000 ce apartin de United Auto Workers.

Potrivit unor oficiali din administratia Obama, GM va elimina datoriile aproape in totalitate, isi va injumatati brandurile, va inchide 2.600 de dealeri si va reusi sa faca economii de miliarde de dolari anual.

In 6 - 18 luni, compania ar putea fi, din nou, listata la bursa, ultimul sau pret, vineri, fiind de 75 de centi, cel mai scazut nivel din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#faliment General Motors, #istorie General Motors, #decadere General Motors, #proces restructurare GM , #restructurare