An negru pentru retaileri: Vanzarile de Craciun, cele mai dezamagitoare din 2008

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 07:15
3153 citiri
An negru pentru retaileri: Vanzarile de Craciun, cele mai dezamagitoare din 2008
Foto: Daylife

In ciuda estimarilor optimiste, magazinele din intreaga lume au avut cel mai prost sezon de Sarbatori din 2008, vanzarile inregistrand o crestere modesta.

Consiliul International al Centrelor Comerciale estimeaza ca vanzarile din saptamana incheiata duminica, fix inainte de Craciun, au urcat doar cu 0,7 la suta, aceasta fiind cea mai scazuta crestere inregistrata din 2008.

Acelasi nivel de crestere il estimeaza si MasterCard Advisors SpendingPulse, spre deosebire de cresterea vanzarilor inregistrata anul trecut in perioada Craciunului, ce se ridica la 2 procente.

In aceste saptamani, marile lanturi de magazine isi realizeaza aproximativ 30 la suta din vanzarile anuala si incaseaza circa jumatate din profitul anual.

Saptamana trecuta, firma de cercetare ShopperTrak si-a scazut estimarile de vanzari la 2,2 la suta, in noiembrie si decembrie 2012, fata de aceeasi perioada din 2011, in comparatie cu prognoza anterioara, de 3,3 la suta.

Astfel, acest sezon de Sarbatori este cel mai prost din luni noiembrie - decembrie 2008, cand s-a inregistrat o scadere de 4,4 la suta a vanzarilor, pe fondul recesiunii care tocmai se instala la nivel mondial, relateaza Reuters.

In Statele Unite, unde, de obicei, vanzarile sunt astronomice in perioada Sarbatorilor de iarna, in acest an se asteapta o crestere mai redusa decat in 2011 si 2010. Federatia Nationala a Retailerilor a estimat o majorare de 4,1 la suta, comparativ cu o estimare initiala de 5,6%.

Singura veste buna vine din partea vanzarilor online. Acestea se majoreaza incontinuu de cativa ani, "muscand" o cota importanta din piata vanzarilor totale.

In ziua de Craciun, vanzarile online au inregistrat o crestere de 22,4 la suta, comparativ cu nivelul de 16,4% de anul trecut, potrivit IBM Digital Analytics Benchmark.

Reduceri suplimentare

Avand in vedere vanzarile mai slabe, precum vremea rea, care a tinut clientii departe de magazine, analistii se asteapta ca marile magazine sa continue seria ofertelor inceputa inca din noiembrie.

Printre "castigatorii" acestui sezon de cumparaturi se numara magazinele Wal-Mart, care au inceput reducerile de Ziua Recunostintei si care au tinut preturile scazute, dar si lantul de fashion Gap, care a dat lovitura cu niste pulovere in culori vesele.

Si jucariile s-au vandut bine, cel mai mare succes avandul papusile Barbie si tableta pentru copii LeapPad2.

Potrivit specialistilor, in afara de conditiile meteo nefavorabile, clientii au cheltuit mai putin si din cauza asa-numitului varf fiscal din SUA, ce presupune intrarea in vigoare, in mod automat, a unor cresteri de taxe si impozite si reduceri de cheltuieli din partea statului, incepand cu 1 ianurie 2014. Politicienii incearca de cateva luni sa evite acest proces automat, insa democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un consens in aceasta privinta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#vanzari Craciun, #sezon vanzari Craciun, #scadere vanzari Craciun , #retail
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
toate magazinele sa si toti proprietarii lor sa ne pupe-n pe toti !
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Staţi să vedeţi ce va fi la anul, în ultimul, dar cel mai grav al re