Cupa Mondiala a crescut vanzarile de televizoare

Luni, 16 August 2010, ora 14:25
850 citiri
Cupa Mondiala a crescut vanzarile de televizoare
Foto: pocket-lint.com

Campionatul Mondial de Fotbal a adus o crestere semnificativa a vanzarilor de televizoare, dar nu la fel de mare ca in 2008, cu ocazia Campionatului European.

Efectul Cupei Mondiale si nu numai a adus o crestere de doua cifre pentru vanzarile de TV, in iunie 2010, in comparatie cu iunie 2009. Un alt factor care a contribuit la cresterea vanzarilor pe piata TV in ultimele saptamani din iunie 2010 au fost stirile despre cresterea TVA-ului si promotiile asociate pe care retailerii le-au realizat, potrivit unui studiu GfK.

In acelasi timp, piata bunurilor de folosinta indelungata si-a incetinit scaderea in al doilea trimestru din 2010, vanzarile fiind cu doar 15% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Cu toate acestea, trebuie remarcat ca valoarea totala este mai mica decat in primul trimestru si, luand in calcul si cresterea TVA incepand cu 1 iulie, tendinta negativa ar putea continua", se arata in raportul GfK.

Potrivit studiului, piata totala a bunurilor de folosinta indelungata a fost de 266 milioane de euro in al doilea trimestru al acestui an, in scadere cu 15%, de la 313 milioane de euro. Sectoare cum ar fi electronicele de larg consum, aparatele foto si electrocasnicele au atins valori similare cu T2 2009, in timp ce sectoarele IT si Telecom au scazut cu mai mult de 20%.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, sectorul produselor electronice de larg consum a afisat o usoara crestere de 1,3%, atingand vanzari de 55 milioane euro. In timp ce pentru produse cum ar fi Panel TV si console pentru jocuri video, cererea pozitiva pe piata a determinat rate pozitive de crestere, pentru restul electronicelor ratele de crestere au ramas negative.

Nici pentru produsele sezoniere, cum ar fi camerele video si sistemele de navigatie, performanta nu a fost una spectaculoasa in aceasta perioada. In ceea ce priveste piata foto, sustinuta de factori sezonieri, a reusit sa mentina o cifra de afaceri stabila de 9 milioane de euro, adica aceeasi valoare pe care aceasta piata a realizat-o in mod constant in ultimele trei trimestre ale anului 2009.

Spre deosebire de T4 2009, cand vanzarile de Craciun au fost sustinute de performanta solida a ramelor foto in combinatie cu cresterea vanzarilor D-SLR, al doilea trimestru din 2010 marcand inceputul vanzarilor de vara, a adus o revenire a segmentului compact.

Cu vanzari de 70 milioane euro in al doilea trimestru din 2010, piata pentru electrocasnicele mari a fost cu 13,6% sub performanta atinsa in trimestrul al doilea din 2009. Cu toate acestea, vanzarile in T2 2010 au fost peste cele obtinute in T1 2010 ca urmare a factorilor sezonieri care au sporit vanzarile de produse de racire (frigidere si congelatoare).

Un alt factor care a contribuit la imbunatatirea vanzarilor a fost, de asemenea, efectul de crestere iminenta a TVA-ului care a influentat opinia publica si a creat cerere.

Sectorul IT a scazut in al doilea trimestru al acestui an, in comparatie cu perioada corespunzatoare a anului trecut cu 20,5%, atingand o valoare de 69 milioane de euro. Pe de alta parte, declinul a incetinit comparativ cu primul trimestru al anului 2010, cand piata a scazut cu 38,2%. Desi notebook-urile sunt categoria cu cea mai buna performanta din sectorul IT, acestea nu au putut influenta covarsitor evolutia negativa in valoarea vanzarilor sectorului in ansamblu. Din cauza crizei, increderea consumatorului este inca foarte scazuta, ceea ce il determina sa amane achizitiile importante.

In ceea ce priveste piata telecomunicatiilor, al doilea trimestru al anului 2010 a adus o scadere a valorii pietei de telecomunicatii hardware (telefoane mobile si smartphone-uri) de 28,5% in comparatie cu perioada corespunzatoare a anului trecut, atingand o valoare de 39 milioane de euro.

Smartphone-urile au avut o performanta mai buna pe piata, fiind singurul grup de produse care si-a marit vanzarile in unitati. Dar scaderea generala a preturilor medii pentru telefoane mobile si smartphone-uri a dus la o scadere a valorii pietei.

Motivul este, pe de o parte, o scadere a pretului mediu al modelelor high end, in special produse cu ecran tactil. Pe de alta parte, este vorba despre scaderea pretului mediu, afectat de cresterea vanzarilor de modele low end, cu functii de baza, oferite la preturi mici sau chiar gratuit.

GfK TEMAX Romania este un indicator dezvoltat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza piata produselor de folosinta indelungata. Raportul GfK TEMAX este publicat la nivel international. Concluziile se bazeaza pe studiile efectuate in panelul de retail al GfK Retail and Technology. Panelul de retail include date de vanzari de la peste 190.000 de magazine din intreaga lume.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#vanzari electrocasnice, #vanzari televizoare, #piata electrocasnice 2010 , #retail