Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ERP in industria retail

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 08:00
2354 citiri
ERP in industria retail
Foto: Shutterstock.com

Termenul ERP se refera la un software de business special conceput pentru gestionarea datelor dintr-o organizatie. Un sistem ERP automatizeaza si integreaza procesele de business si de obicei foloseste o baza de date centrala care inmagazineaza toate datele din module diferite.

Sistemele ERP comprima diferite module precum achizitii, vanzari, financiar, planificarea productiei si resurse umane. Componentele sunt dezvoltate astfel incat sa functioneze fara niciun efort cu restul sistemului si ofera utilizatorului o interfata prietenoasa.

Provocarile industriei de retail

* Schimbarea comportamentului consumatorului - La nivel global, schimbarea in comportamentul consumatorului a devenit eminenta si foarte vizibila. Consumatorul doreste tratament preferential atunci cand face o achizitie si acest lucru nu se limiteaza doar la preturi, ci si la produse personalizate, oferte si servicii. Cu acest gen de solicitari din partea clientilor, retailerii actuali sunt fortati sa fie mai dinamici in analiza datelor si mai eficienti si mai flexibili in ofertarea clientilor potentiali si existenti.

* Competitia - Pentru a ramane competitivi, retailerii trebuie sa inteleaga comportamentul consumatorului la fiecare punct de interactiune si sa raspunda cerintelor din cadrul organizatiei in timp real. Acest aspect implica o abordare proactiva din partea organizatiei de retail pentru a satisfice cerintele clientilor inaintea competitiei si sa le raspunda in timp real asigurand satisfactia clientului in cadrul procesului. Mai mult, rezervele in business-ul de retail sunt limitate si acest aspect inlatura orice scop de irosire sau ineficiente in procesul de business. Eficienta este critica pentru a supravietui in industria de retail. O abordare proactiva din partea organizatiei de retail necesita o monitorizare si un control atent al proceselor variate de business care pot in cele din urma conduce la eficienta dorita in cadrul organizatiei si o satisfactie a clientilor pe termen lung, precum si profitabilitate.

* Mediul socio-economic - Pentru a indeplini standardele normative, retailerii au nevoie de un proces vizibil, acces la date in timp real si raportare a performantei. Asadar, nevoia de flexibilitate, eficienta a proceselor, informatie demna de incredere sunt greu de atins data fiind multitudinea de solutii software locale folosite de majoritatea organizatiilor de retail.

Asadar, un business de retail ar beneficia enorm de infrastructura unei solutii software integrate care ar fi capabila sa monitorizeze si sa afiseze informatia necesara legata de modul de transport de la furnizor la casa de marcat si apoi inapoi la contabilitate precum si toate functiunile dintr-o organizatie de retail.

Probleme cu aplicatiile existente in industria de retail

Integrarea functiunilor de business diferite reprezinta o conditie obligatorie pentru sincronizarea diferitelor activitati de business implicate in cadrul unei organizatii de retail. Un numar de mari lanturi de retail au investit deja in pachete software pentru a integra activitatile de business. Cu toate acestea numerosi retaileri inca folosesc aplicatii software fragmentate pentru a-si gestiona functiunile de business care rezulta intr-un nivel scazut de eficienta. Si mai mult, majoritatea Chief Information Officer din cadrul unei organizatii din sectorul retail considera un effort enorm inlocuirea aplicatiilor existente cu un nou sistem informational.

Principalele probleme din zona aplicatiilor din reteaua Retail se refera la:

* Sisteme si arhitectura vechi - cele mai multe aplicatii software au o arhitectura depasita care este inflexibila si rigida. Aceasta rigiditate reprezinta o provocare in realizarea eficientei de business. Lipsa de flexibilitate nu permite ca sistemul software sa functioneze cu alte produse contemporane din piata, care ar putea aduce o valoare adaugata operatiunilor din retail. Mediul de business solicita adaptabilitate in timp real din partea sistemelor software.

* Scop fix - cele mai multe sisteme software au fost dezvoltate pentru a acoperi probleme si task-uri specifice, iar aceasta abordare nu permite rezolvarea problemelor la scara larga si construirea unui process de rezolvare a problemelor. Acest aspect face ca sistemele software sa nu functioneze in mediul de business curent care este caracterizat de o competitivitate accentuata.

* Cost mare de mentenanta - sistemele informationale sunt scumpe de intretinut. Componenta cost este mare din cauza ca aceste sisteme nu mai sunt folosite in industrie si necesita personal specializat pentru mentenanta. Mai mult, nevoia si costurile de mentenanta cresc o data cu trecerea timpului. Cu cat un sistem informational este mai scump cu atat costurile de mentenanta pe care un business de retail trebuie sa le sustina sunt mai mari.

* Probleme de integrare - Sistemele software nu permit adaugarea si integrarea de aplicatii noi. Acest lucru blocheaza sistemele de la integrarea cu sisteme similare utilizate de asociati sau partenerii de business. Astfel de probleme de integrare tind sa se inmulteasca pe masura ce dimensiunea si scopul operatiunilor de retail cresc.

* Risc de business crescut - O combinatie de sisteme software vechi si noi fac intreg sistemul pasibil de erori sau chiar nefunctionare.

Avantaje ale unei suite ERP de Retail

Avantaje majore:

* Componente specifice de retail - spre deosebire de un pachet ERP general, o suita ERP ofera componente de retail care sunt personalizate pentru a acoperi cerintele specifice ale unei organizatii de retail intr-o maniera eficienta si obiectiva. Acest lucru face ca suita ERP pentru retail sa acopere cerintele specifice ale unei organizatii.

* Optiunea de dezvoltare sub segment - In cadrul sectorului retail exista o multitudine de segmente care variaza din punct de vedere al naturii lor si scopului operatiunilor. Un pachet de retail ERP are suficiente provizii sa acopere nevoilor diferitelor segmente din cadrul domeniului de retail.

* Suport pentru sistemul din magazin - Suita ERP ofera suport pentru sistemele din magazin care formeaza pivotul business-ului de retail. Aceste functiuni critice include urmarirea de inventor, comenzile si reaprovizionarea, prevenirea pierderilor si managementul taskurilor. Acest lucruc face ca sistemul ERP potrivit nevoilor specific ale unei organizatii de retail.

Avantaje minore:

* Configurare si scalabilitate - Un sistem ERP bun de retail permite un grad mare de personalizare si este usor de integrat la dimensiunea organizatiei si scopul operatiunilor. O astfel de optiune de configurare si scalabilitate se dovedesc a fi un punct forte in gestionarea operatiunilor de retail din cadrul unei organizatii. Acest lucru permite sistemul ERP de retail sa creasca impreuna cu organizatia.

* Implementare de suport in faze - Sistemele ERP de retail moderne ofera suport pentru implementare fragmentata. Aceasta caracteristica permite pachetelor software sa fie implementate in faze graduale, pas cu pas. Acest lucru face ca tranzitia catre un pachet ERP sa fie mult mai usoara. Caracteristica mentionata permite utilizatorilor sa se obisnuiasca cu un pachet ERP mult mai usor decat si-ar fi imaginat initial.

* Suport pentru functionalitate avansata - Sistemele ERP de retail moderne ofera suport pentru functionalitati avansate care sunt extrem de utile in procesul de luare a deciziei precum formularea strategiilor de pret, optimizarea inventarului si executia in magazine. Functionalitatile avansate ajuta utilizatorii sa construiasca strategii de business pentru introducerea eficientei in procesele critice de business. Managementul de top utilizeaza aceasta caracteristica pentru a atinge obiectivele dorite.

* Tehnologie si integrare cu aplicatiile - un bun sistem ERP permite din punct de vedere tehnologic sa acceseze o platforma independenta, transfer al proceselor intre diferite module si utilizand diferite tehnologii intr-un mediu care poate include interactiunea cu entitati externe precum furnizori sau clienti.

* Automatizarea proceselor de lucru - Pachetele ERP modern ofera o automatizare a proceselor de lucru astfel incat managementul sa poata beneficia de procese mult mai clare si usor de utilizat. Acest aspect permite managementului sa monitorizeze si sa tina evidenta proceselor de lucru facilitand identificarea si inlaturarea inconsistentelor din cadrul proceselor de business.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#ERP industrie retail, #avantaje sistem ERP , #retail