Se inchid supermarketurile in weekend? Colegii initiatorului legii: E o tampenie populista!

Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:09
2628 citiri
Se inchid supermarketurile in weekend? Colegii initiatorului legii: E o tampenie populista!

Deputatul PNL Marin Anton intentioneaza sa propuna un proiect care sa prevada ca supermarketurile sa fie inchise in week-end, insa mai multi deputati din Comisia de agricultura resping ideea si au rezerve ca o astfel de reglementare va fi adoptata.

Deputatul PNL Marin Anton, vicepresedinte al Comisiei de agricultura, a anuntat ca intentioneaza sa propuna o initiativa legislativa care sa modifice legea 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, organizand la Comisia de agricultura o dezbatere in acest sens.

Discutiile vor continua peste o luna.

Anton considera ca legea actuala favorizeaza foarte mult politica supermarketurilor, care "au o pozitie de forta" fata de producatorii autohtoni, si sustine ca trebuie adusi, "intr-un fel sau altul", comerciantii romani si supermarketurile pe pozitii de egalitate.

Deputatul PNL vrea ca supermarketurile sa fie inchise incepand de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata, aratand ca acest lucru ar incuraja produsele romanesti care se vand in piete si ca aceasta practica exista in tarile europene.

Anton doreste sa modifice prevederile legate de pretul de achizitie si de vanzare, deoarece reprezentantii supermarketurilor spun ca pretul de vanzare este pretul de achizitie plus TVA.

"Ai impresia ca la prima vedere ei nu castiga nimic, ceea ce nu este corect. Trebuie definit foarte clar pretul de achizitie cu care cumpara ei acele produse si pretul de vanzare de la raft care este pretul care acopera cheltuielile lor din supermarketuri si castigul. Lumea trebuie sa stie foarte clar", a adaugat Anton.

Ce schimbari mai vrea liberalul

O alta modificare pe care deputatul PNL intentioneaza sa o propuna se refera la termenul de plata, aratand ca toata lumea plateste cash la supermarketuri, care "sunt foarte capitalizate, in detrimentul oamenilor de rand".

"Termenul de 30 de zile de plata din lege in momentul acesta este mult prea mare, 10 zile este un termen corect si ar trebui respectat", a spus Anton.

El a mai spus ca supermarketurile impun o anumita taxa de intrare in magazin si ca ar trebui ca produsele sa intre in magazin pe baza unui contract foarte ferm in care este cuprins pretul de achizitie. Anton a infirmat ca ar avea un interes personal in promovarea acestor modificari.

Ce sustin colegii sai din Comisia pentru Agricultura

"Ce a propus, ca in weekend sa fie inchise supermarketurile, ar fi o tampenie, este o poveste, este o chestiune populista. De fapt producatorul autohton se poate duce sa vanda si luni, marti, miercuri..., in timpul saptamanii. Am rezerve ca se va modifica vreodata, este mai mult o chestiune de imagine", a precizat deputatul PSD Ioan Munteanu.

El a aratat ca Romania nu are astazi solutii pentru a modifica ceea ce se intampla in acest domeniu pentru promovarea produselor autohtone, dar trebuie sa se faca un efort si din partea acestor producatori.

"Singurul lucru care scoate produsul in fata este calitatea", a spus Munteanu. "Cred ca nu se schimba legea", a adaugat Munteanu.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus ca propunerea de a inchide supermarketurile in weekend nu poate fi luata in considerare, iar Romania nu se poate compara in aceasta privinta cu alte tari europene.

El a respins si ideea privind efectuarea platii in 10 zile, aratand ca in legea in vigoare termenul este in functie de produsele proaspete, congelate. Tinel Gheorghe a spus si ca se reclama impunerea unor taxe pentru vizibilitate la raft si trebuie vazute care sunt aceste taxe.

Democrat-liberalul a spus ca legea trebuie imbunatatita, dar trebuie discutat cu toate partile implicate si este un proces de durata.

Tinel Gheorghe a aratat ca au mai fost discutii in 2010 pentru modificarea legii, dar acestea au fost abandonate, considerandu-se ca este necesar sa se lase un timp pentru aplicarea legii promovata in 2009, pentru a se vedea efectele ei.

Daca va fi initiata o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci ea va trebui discutata mai intai in Senat, care este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Comisie agricultura inchidere supermarketuri, #propunere inchidere supermarketuri, #inchidere supermarketuri weekend , #retail