Supermarketuri inchise duminica? Masura e un cutremur pe piata de retail si o jignire pentru consumator

Marti, 12 Mai 2015, ora 06:59
21459 citiri
Supermarketuri inchise duminica? Masura e un cutremur pe piata de retail si o jignire pentru consumator

Propunerea legislativa prin care hipermarketurile sa fie inchise duminica si de sarbatorile legale, initiata de doi liberali, va conduce la concedieri masive si la pierderi uriase la bugetul de stat, sustin reprezentantii marilor magazine.

"Nu e pentru prima data cand apare pe tapet aceasta propunere, cred ca in fiecare an cineva revine si are o astfel de initiativa, dar toti au renuntat pana la urma. De data aceasta, propunerea a venit din partea unor parlamentari PNL, iar acest lucru ne-a surprins, pentru ca nu este o masura liberala, din punctul nostru de vedere", a declarat Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), pentru Ziare.com.

Ea a amintit ca vanzarile din weekend reprezinta cam 40-50% din totalul dintr-o saptamana. In consecinta, daca masura va fi adoptata, atunci multi dintre cei 75-80 de mii de angajati din industrie isi vor pierde locul de munca.

In aceste conditii, reprezentantii supermarketurilor si-ar fi dorit ca initiatorii masurii sa isi asume in fata celor care ar putea fi disponibilizati ca ii vor angaja in alta parte, in conditii cel putin egale cu cele actuale, sau ca le vor plati creditele si vor avea grija de copiii lor.

Mai mult, nu doar supermarketurile vor avea de suferit, ci si furnizorii, transportatorii, fabricile si toate firmele care au o legatura directa sau indirecta cu marile magazine. Motivul? Vanzari mai mici, productie mai mica.

Romanii ar avea mai mult timp liber sa faca miscare

Deputatii liberali Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe, initiatorii masurii, sustin ca "prin acest act normativ sustinem revitalizarea comertului traditional, prin limitarea programului de lucru al hipermagazinelor".

Vor sa inchida supermarketurile in weekend: Sa stam mai mult cu familia, sa facem miscare

De asemenea, ei apreciaza ca "limitarea va determina consumatorul roman sa se concentreze pentru cumparaturile zilnice sau saptamanale in zilele lucratoare si in prima parte a weekendului, respectiv vineri dupa amiaza si sambata, urmand ca pentru duminica sa se reorienteze pentru familie, miscare in aer liber, cultura".

Delia Nica, vicepresedintele AMRCR, nu este de acord cu aceste motive si condamna faptul ca parlamentarii au de gand sa le impuna romanilor ce sa faca in timpul liber.

"Mie mi se pare ca e o jignire la adresa consumatorilor, care daca isi doresc sa ramana acasa si sa faca miscare, atunci au aceasta optiune, iar daca vor sa mearga la cumparaturi, au din nou aceasta optiune.

Mai mult, exista la baza acestei initiative vreun studiu extrem de bine pus la punct, care sa spuna de ce ar trebui sa inchidem magazinele? (...) Noi am salutat extrem de mult decizia Guvernului de reducere TVA la produsele alimentare si ne dorim ca prin aceasta masura sa se realizeze relansarea consumului, sa se faca o mai buna colectare a TVA, sa dispara complet evaziunea, in asa fel incat sa avem bani la buget", a mai transmis Delia Nica.

Noul ministru al Finantelor, despre scaderea TVA: Va creste puterea de cumparare

Scaderea TVA, profit pentru retaileri? De ce se teme seful Consiliului Concurentei

Comparatii cu alte tari

Deputatii liberali precizeaza in expunerea de motive ca, pe plan european, s-a semnalat, in ultima vreme, o evolutie ingrijoratoare in ceea ce priveste abuzurile exercitate de marile supermarketuri, iar in aceste conditii, unele tari din UE au fost nevoite sa propuna masuri adecvate, inclusiv acte normative in privinta programului de functionare a hipermagazinelor.

In replica, vicepresedintele AMRCR a mentionat ca in multe tari europene nu exista o astfel de limitare. Delia Nica ne-a precizat ca abia s-a intors dintr-o calatorie in strainatate, iar duminica, in Olanda, magazinele sunt deschise de la ora 10.00 pana la ora 17.00.

"Pe de alta parte, e complet neconcurential sa spui ca vei inchide marile lanturi de magazine si le vei lasa deschise pe cele mici, de 150-250 de metri patrati. De ce unii sunt mai egali decat altii, ca sa zic asa?", a intrebat, retoric, Delia Nica.

Comertul traditional, in vizor

Initiatorii proiectului au sustinut ca vor sa sustina comertul traditional, insa nu au explicat la ce se refera mai exact. La taranii din piete care nu dau bon fiscal? La vanzatorii ambulanti? Sau la alte categorii?

"In supermarketuri se vand produse romanesti intr-o proportie uriasa, prin retelele de magazine se ruleaza cantitati extrem de importante, chiar avem legatura cu furnizori, nu cu intermediari", a explicat Delia Nica.

"Legat de revitalizarea acestui comert traditional, in afara faptului ca e fiscalizat intr-o extrem de mica masura, o sa vedem ca o sa vanda ananas, protocale, banane, ciorapi, lapte praf contrafcut... Mi-as dori ca acest lucru (inchiderea supermarketurilor in weekend - n.red.) sa nu mai revina niciodata pe tapet pana cand nu vom fi o economie care sa duduie in adevaratul sens al cuvantului.

E absolut revoltator ca se reia in fiecare an o astfel de masura, care nu are nicio justificare in spate. Nici macar consumatorii nu au fost intrebati. Initiatorii puteau sa o faca (sa zicem) pe retelele sociale. (...) Daca vanzarile vor scadea, vor scadea proportional si colectarile din TVA si taxele pe care le platim pentru angajati. Nu inteleg ce urmaresc", ne-a mai spus Delia Nica.

O propunere similara, facuta anul trecut

O idee asemanatoare a venit tot din partea unui liberal, Anton Marin, care in februarie 2014 a propus in cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor ca marile magazine sa fie inchise pe perioada weekendului, de sambata, ora 14.00, pana luni.

In weekend mergem la piata, supermarketul e inchis. Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

"Lipsa de vanzare in supermarket a produselor romanesti si prezenta slaba a comerciantilor romani au dus la initierea acestei modificari de lege. Modificarile nu se refera numai la program, ci si la pretul de achizitie, pretul de vanzare", a spus Anton Marin, la acea vreme, precizand ca o astfel de masura este aplicata in mai multe tari europene, fara a le enumera.

Masura a murit, insa, in fasa, starnind o puternica reactie negativa din partea colegilor sai din comisie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#supermarketuri inchise duminica, #supermarketuri inchise weekend , #retail
Comentarii
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
CU ASA TAMMPITZI o sa distrugem si ce
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5