Criza din Europa dauneaza companiilor. Cat au pierdut?

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 08:35
2730 citiri
Criza din Europa dauneaza companiilor. Cat au pierdut?

Criza economica din Europa a inceput sa taie in profiturile corporatiilor, multe din acestea inregistrand rezultate financiare sub asteptari.

De la Ford Motor la Apple, din Statele Unite, pana la ArcelorMittal si GlaxoSmithKline in Europa, marile companii sufera din cauza scaderii consumului.

Societatile din tarile cu probleme financiare sunt, evident, cel mai grav afectate. De exemplu, compania de telecomunicatii Telefonica a anuntat ca-si suspenda plata dividendelor, pana la sfarsitul anului, dupa ce a raportat o scadere de 14 la suta a profitului din trimestrul doi.

"Nu mai vad lumina de la capatul tunelului", a declarat si Leif Ostling, directorul executiv al producatorului suedez de camioane Scania, care a raportat un declin al profitului de 40 la suta.

Rezultatele reflecta conditiile economice foarte proaste din Europa si modul in care acestea afecteaza si restul lumii. In plus, reprezinta un semnal de alarma pentru piata muncii, intr-un moment in care multe tari au o rata a somajului extrem de ridicata. In Europa, Spania este "lider" in acest capitol, cu o rata a somajului record, de peste 24 la suta.

Din aceasta cauza, consumul de orice fel de produse, de la masini la iaurturi, s-a redus dramatic.

Desi atentia se indreapta, de cele mai multe ori, asupra cresterii economice a Chinei, se uita faptul ca cele 27 de state din Uniunea Europeana reprezinta cea mai mare economie a lumii. De exemplu, Europa reprezinta aproximativ o cincime din toate exporturile americane. Potrivit lui David Bianco, strateg la Deutsche Bank, 17 la suta din profiturile si veniturile companiilor monitorizate de indicele Standard & Poor's 500 provin din Europa.

In plus, probleme din Europa afecteaza si China, avand in vedere ca aceasta din urma are o piata de desfacere uriasa pe batranul continent.

In SUA, seful Trezoreriei, Timothy Geithner, a spus ca problemele europene reprezinta cel mai mare risc la adresa economiei americane si nu numai. "Recesiunea din Europa dauneaza cresterii economice din intreaga lume, iar stresul financiar continuu cauzeaza conditii de presiune, exacerband incetinirea economiei globale", a spus Geithner, citat de Wall Street Journal.

Potrivit lui Dominique Barbet, economist la BNP Paribas, ne aflam intr-un cerc vicios, deoarece austeritatea impusa de guverne determina reducerea cheltuielilor in gospodarii si firme, ceea ce reduce veniturile la bugetul de stat, ceea ce conduce si la mai multa austeritate.

Sectorul auto, cel mai afectat

Criza din Europa are un impact negativ major in sectorul auto. Ford a anuntat o scadere de 57 la suta a profiturilor, in al doilea trimestru, dupa ce a inregistrat pierderi de 404 milioane de dolari in Europa.

De asemenea, producatorul american si-a scazut estimarea de castiguri pentru 2012, din cauza pierderilor din afara SUA.

In Europa, producatorul auto Peugeot Citroen a suferit pierderi de 819 milioane de euro, in prima jumatate a anului, comparativ cu un profit de 806 milioane de euro, in perioada similara din 2011.

Si alte sectoare sufera din plin. Operatorii de telefonie mobila intarzie modernizarea retelelor, afectand castigurile unor companii precum Telefon AB Ericcson sau Alcatel-Lucent, care ar furniza echipamentele pentru aceste modernizari.

De exemplu, Alcatel a anuntat pierderi operationale de circa 40 de milioane de euro, in al doilea trimestru, iar profiturile Ericsson s-au diminuat cu 64 de procente, in aceeasi perioada.

Masurile de austeritate au afectat mult producatorul de produse farmaceutice GlaxoSmithKline, cresterea profitului fiind mult sub asteptari, de doar 13 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#scadere profituri companii criza, #criza euro profituri companii, #scadere profit Ford , #rezultate financiare