Angajatii ArcelorMittal Galati intra de luni in concediu

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 16:10
1310 citiri
Angajatii ArcelorMittal Galati intra de luni in concediu

Salariatii ArcelorMittal Galati vor intra in concediu de odihna, prin rotatie, cate 10 zile, de luni.

Siderurgistii din combinatul ArcelorMittal Galati vor intra, din 12 decembrie, in concediu de odihna prin rotatie, cate zece zile, cu exceptia angajatilor din doua uzine vitale de pe platforma, a stabilit compania, transmite NewsIn.

"Nu vom avea somaj tehnic in combinat. Totusi, de luni, 12 decembrie, toti angajatii ArcelorMittal Galati vor intra in concediu de odihna, prin rotatie, cate zece zile. Exceptie fac muncitorii din Uzina Cocso-Chimica (UCC) si cei din Laminorul de Tabla Groasa (LTG) nr. 2 al Uzinei de Laminate Plate. Cei din UCC vor lucra non-stop, iar cei din LTG 2 cu intermitente, in functie de programul stabilit de conducere", a declarat presedintele sindicatului Solidaritatea din combinat, Gheorghe Tiber, marti, la finalul unei sedinte cu patronatul.

In UCC lucreaza 1.300 de cocsari, iar in LTG 2 circa 300 de laminoristi. Acestia vor ramane la lucru in perioada concediilor de odihna, estimata sa dureze pana la sfarsitul lunii februarie.

Alti 1.700 de colegi au depus, din decembrie si pana acum, cereri de concediere voluntara, in schimbul platilor si salariilor compensatorii.

Dintre acestia, 50 au parasit deja platforma siderurgica, la 1 ianuarie, celelalte cereri de autodisponibilizare urmand sa fie analizate la sfarsitul acestei saptamani. In asteptarea avizului administratiei, titularii dosarelor ramase in analiza si ceilalti 10.300 de angajati ai combinatului se vor supune deciziei companiei si vor intra in concediu de odihna.

Conducerea ArcelorMittal Galati a explicat, printr-o declaratie de presa, ca aceasta masura a fost aplicata in vederea adaptarii operatiunilor companiei la conditiile din piata otelului. Varianta trimiterii salariatilor in somaj tehnic, intens vehiculata inainte de 31 decembrie, nu este exclusa complet, deocamdata.

"Posibilitatea de a se recurge la somaj tehnic va fi analizata numai in cazul in care criza financiara va continua sa afecteze industria siderurgica", se arata in declaratia remisa, marti, de companie.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie, altele urmand sa fie oprite in perioada urmatoare, au anuntat liderii sindicali.

Aceasta masura este insotita de un plan de reducere a costurilor, care include suspendarea contractelor cu firmele terte si preluarea sarcinilor acestora de catre siderurgistii ramasi fara activitate, oprirea angajarilor, amanarea investitiilor in retehnologizare, neplata orelor suplimentare si a unor bonusuri, stoparea instruirilor externe si anularea unor privilegii pentru cei din conducere.

Totodata, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat dupa ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

In paralel, combinatul de la Galati a deschis, in 12 decembrie, o noua schema de plecari voluntare, care se va inchide la 31 martie 2009. Siderurgistii care aleg sa paraseasca unitatea la cerere vor primi plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga de la sase pana la 24 de salarii lunare.

In prezent, in combinatul siderurgic de la Galati lucreaza in jur de 13.600 de angajati. In mai 2008, directorul general Augustine Kochuparampil declara ca tinta managementului este sa se ajunga la 13.000 de angajati pana la finele acestui an si la 10.000-11.000 de oameni pana in 2014.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#arcelormittal galati disponibilizari, #concediu odihna mital, #companii siderurgie , #salariati