Angajatii companiilor de stat, salarii exagerat de mari in raport cu productivitatea

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 11:47
5696 citiri
Angajatii companiilor de stat, salarii exagerat de mari in raport cu productivitatea
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii companiilor de stat, aflate de peste sapte ani in proces de reorganizare si reformare, sunt unii dintre cei mai bine plati salariati din Romania, cu toate ca se afla la polul opus in ceea ce priveste productivitatea.

Castigurile lunare ale celor mai multi angajati din companiile la care statul detine pachetul majoritar de actiuni sunt, in majoritatea cazurilor, peste media de la nivel national sau chiar de doua-trei ori mai mare decat aceasta.

Pe de alta parte, aceste castiguri nu sunt intodeauna corelate cu productivitatea muncii salariatilor, reiese din indicatorii de performanta prevazuti in bugetele companiilor de stat.

Ipocrizia si pericolul salariilor mici (Opinii)

Raportarile oficiale, care in urma cu cativa ani ofereau informatii ceva mai detaliate despre performantele angajatilor (Posta Romana indica in buget numarul de prestatii postale/angajat), au fost simplificate, singurul indicator cu privire la productivitatea muncii salariatiilor fiind raportul dintre veniturile din exploatare si numarul mediu al angatilor - simplu spus, veniturile rezultate din munca unui angajat.

In 2009, spre exemplu, Romgaz raporta in buget o productie medie de 209,6 mii de metri cubi pe angajat, in vreme ce transportatorul feroviar CFR Calatori prezenta un indicator neclar - "19.377 de unitati fizice pe persoana". Rubricile acestea au ramas necompletate in bugetele de anul trecut sau in bugetele aprobate pana acum de executiv.

Veniturile rezultate din munca angajatilor din companiile de stat sunt cuprinse intre 46.000 de lei si 1,3 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de cursdeguvernare.ro din bugetele celor mai importante companii din portofoliul statului pe 2015.

Din aceste date reies discrepante majore intre castigurile salariale oferite de unele companii si veniturile realizate ca urmare a prestatiei angajatilor.

Cateva exemple elocvente

Spre exemplu, Transelectrica are un cost lunar mediu de circa 5.000 de lei cu fiecare salariat si realizeaza venituri de circa 1,3 miliarde de lei pe an, cu 54% mai mult decat veniturile pe care le aduce, in medie, un angajat al Nuclearelectrica, dar care are un castig lunar de 1,7 ori mai mare, respectiv 8.876 de lei.

In acest caz se vorbeste, desigur, de specificul muncii, iar castigurile de natura salariala sunt influentate de bonusuri, dar si de remuneratia conducerii companiei de stat, fiind o medie a cheltuielilor de natura salariala la nivelul companiei.

Similar, un angajat al CNADNR aducea in 2015 venituri de 850.000 de lei companiei, ceva mai mari decat cele aduse de un angajat al Hidroelectrica, insa cel din urma se bucura de un castig salarial aproape dublu.

Primele locuri din topul productivitatii muncii angajatilor sunt ocupate, cu precadere, de companiile din portofoliul Ministerului Energiei. In Romania, salariul mediu net in domeniul Energiei, respectiv productia si furnizarea de energie electrica, termica, gaze, apa calda si aer conditional, era, la nivelul lunii octombrie 2015, de circa 3.071 de lei.

Companiile de stat cu cel mai mare numar de angajati se regasesc la coada clasamentului productivitatii muncii.

Citeste mai multe despre Criterii de productivitate si performanta pentru angajatii din companiile de stat pe CursDeGuvernare.ro.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#salarii angajati companii stat, #salarii companii stat, #companii stat , #salariati