Cat de mare e diferenta dintre salariile primite de femei si cele primite de barbati

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 11:25
2180 citiri
Cat de mare e diferenta dintre salariile primite de femei si cele primite de barbati
Foto: Arhiva Ziare.com

Femeile au castigat, in medie, cu 7% mai putin decat barbatii, anul trecut, arata Institutul National de Statistica (INS).

"Castigul salarial mediu lunar net inregistrat la nivelul economiei nationale a fost de 1.697 lei. In anul 2014, nivelul indicelui castigului salarial real (exprimat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) a fost de 131,2% fata de anul 1990, mai mare cu 7,8 puncte procentuale fata de anul precedent, respectiv cu 0,9 puncte procentuale fata de anul 2008.

Femeile au castigat in medie cu circa 7% mai putin decat barbatii, realizand un castig salarial mediu lunar brut de 2.234 lei (fata de 2.412 lei al barbatilor) si un castig salarial mediu lunar net de 1.627 lei (fata de 1.761 lei al barbatilor). Fata de media pe economie, castigul salarial mediu lunar net al femeilor a reprezentat 95,9% din cel al tuturor salariatilor", arata INS.

In profil teritorial, pe judete, castigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie in 36 dintre judete. Cel mai scazut nivel, respectiv de 1.251 lei, s-a inregistrat in judetul Harghita, iar cel mai ridicat nivel in Municipiul Bucuresti (2.441 lei).

Salarii mai mari in septembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga aproape 6.000 de lei

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost in anul 2014 de 2.988 lei/salariat, in crestere cu 6,2% fata de anul precedent. Ponderea cheltuielilor directe in totalul cheltuielilor unitatii cu forta de munca a fost de 78,5%.

Potrivit INS, numarul mediu al salariatilor a crescut pe parcursul anului 2014 cu 64.100 persoane comparativ cu anul precedent, ajungand la 4,507 milioane persoane.

"Repartizarea salariatilor pe sectoare economice arata ca majoritatea se regaseau in sectorul tertiar (servicii), ponderea acestora reprezentand 61,1% in anul 2014. In sectorul secundar (industrie si constructii) lucrau 36,5% dintre salariati, iar in cel primar (agricultura, silvicultura, piscicultura) numai 2,4%. Castigul salarial mediu lunar brut pe total economie a fost in anul 2014 de 2.328 lei, cu 7,6% mai mare fata de anul precedent", mai arata Institutul.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#diferente salarii barbati femei Romania, #diferente salarii barbati femei, #castiguri femei barbati , #salariati