Ce ar insemna pentru Romania daca UE ar introduce un salariu minim obligatoriu

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
34598 citiri
Ce ar insemna pentru Romania daca UE ar introduce un salariu minim obligatoriu
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?

"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.

Situatia actuala din UE si din Romania

Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.

Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.

Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.

In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident) cele bogate.

Un raport publicat spre finalul anului trecut de Ministerul Muncii arata situatia din blocul comunitar.

Astfel, la vecinii din sud salariul minim ajunge la 214,75 de euro, dar noi suntem depasiti de celelalte state membre din regiune, inclusiv de lituanieni (350 de euro) si de unguri (351 de euro) . La polul opus, cel mai mare salariu minim brut pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.922 de euro), statul liliputan fiind urmat de Irlanda (1.546 de euro).

Cat despre Romania, salariul minim brut pe economie a avut parte de un avans de 16% in februarie 2017, de aceasta majorare beneficiind aproximativ 2,1 milioane de angajati, dintre care peste 30.000 lucreaza in sectorul bugetar. Iar daca comparam cu valoarea din 2008 (500 de lei), constatam ca am inregistrat cea mai rapida ascensiune din UE, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Problema este ca, in tara noastra, cresterea salariului minim, care determina cresterea costurilor, nu favorizeaza cresterea productivitatii, ci scaderea sa, deoarece angajatorul vrea sa reduca din cheltuieli prin reducerea personalului.

De asemenea, in luna octombrie 2016, numarul de contracte de munca active raportate de Inspectia Muncii era de 6.260.755, din care contracte de munca la norma intreaga 5.154.145, iar cele la nivelul salariului minim erau de circa 1.500.000 (cam 25% din totalul contractelor active).

1 din 4 angajati romani e platit cu salariul minim: Cei mai multi lucreaza ca soferi de tir si agenti de paza

Ce ar insemna un salariu minim la nivelul UE

Pentru a afla ce ar insemna un salariu minim stabilit la nivelul UE, Ziare.com a stat de vorba cu Catalin Micu, managing associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

"Afirmatiile presedintelui Comisiei Europene privind introducerea unor sume minime garantate in plata pentru recompensarea muncii in statele membre UE sunt la aceasta data doar manifestari de intentie. Implementarea unor astfel de masuri comporta discutii ample la nivelul forumurilor europene datorita diferentelor relevante de reglementare a raporturilor de munca in statele europene.

Materia muncii pastreaza inca o amprenta locala evidenta, chiar daca sunt institutii precum cea a detasarii lucratorilor in care uniformizarea reglementarilor a prins contur", ne-a explicat avocatul.

Mai mult, el atrage atentia ca politica remunerarii muncii face parte inca din sfera atributelor de reglementare lasate la latitudinea statelor si ca, cel mai probabil, vor fi state care vor face o opozitie sustinuta politicii de uniformizare a venitului minim, in principal statele in care politica de remunerare a muncii face parte din sfera masurilor de atragere a investitiilor.

"Introducerea remuneratiei minime are un impact major pentru statele devenite membre ale Uniunii Europene in ultimii 20 de ani, cum este si cazul Romaniei, care inregistreaza cele mai mici salarii minime garantate in plata la nivelul Uniunii Europene. Este greu de crezut ca statele vest-europene vor fi afectate, din moment ce acolo remuneratia minima a ajuns deja la cote rezonabile si e greu de imaginat ca la nivelul Uniunii Europene se poate impune o remuneratie minima mai mare decat cea existenta in statele cu o economie dezvoltata.

Se poate aprecia ca masura expusa de catre presedintele Comisiei Europene vizeaza si limitarea migratiei fortei de munca in spatiul european", a punctat avocatul.

Cum se va implementa salariul minim la nivelul intregii UE

Am vrut sa mai aflam cum s-ar putea introduce un salariu minim in toata UE si ce se va intampla daca nivelul stabilit va fi mai mare sau mic decat cel inregistrat in tara noastra.

"Cat priveste mecanismul juridic prin care s-ar putea introduce sistemul de reglementari in materia venitului minim garantat in plata pentru munca, posibil sa se recurga la varianta adoptarii unei directive care va necesita transpunere in legislatia interna a statelor membre, creandu-se astfel un nivel de flexibilitate in implementare la nivelul fiecarui stat.

Este greu de imaginat ca se va recurge la varianta emiterii unui regulament european - act cu aplicare directa in statele membre - deoarece ar trebui armonizate interesele statelor Uniunii printr-un astfel de document", a mentionat avocatul.

Avertisment

Dar lucrurile nu sunt atat de roz pe cat ar putea parea, caci cresterea remuneratiei minime a muncii in Romania, atat prin actul de vointa a statului roman exprimat in legislatia interna actuala, cat si printr-o reglementare europeana (cand va fi aceasta adoptata), poate avea un efect invers decat cel vizat, daca nu este sustinuta de factorul economic durabil.

Astfel, un salt rapid al salariului minim poate genera o crestere semnificativa a costului afacerii, in special in acele domenii in care costul cu resursa umana constituie un procent major din costul total al business-ului, ceea ce poate conduce la adoptarea unei masuri de relocare a afacerii catre regiuni in care costul cu forta de munca este mic (de exemplu, nordul Africii, sudul Asiei etc.), potrivit avocatului.

"Un exemplu in acest sens este dat de grupul Renault care a decis 'mutarea' progresiva a productiei de automobile Dacia de la Mioveni la Tanger (Maroc) . Bineinteles, un astfel de rezultat care potenteaza factorul saracie in Romania poate fi evitat de statul roman daca adopta si implementeaza, odata cu majorarea venitului minim, masuri care genereaza un cadru economic favorabil durabil (de ex: dezvoltarea infrastructurii, facilitati fiscale, mentinerea stabilitatii legislative, mentinerea unui nivel ridicat de securitate statala etc.) ", a incheiat Catalin Micu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salariu minim UE, #salariu minim Europa, #salariu minim UE Romania , #salariati