CE avertizeaza companiile ca ar putea introduce cote pentru femei

Luni, 05 Martie 2012, ora 22:35
2871 citiri
CE avertizeaza companiile ca ar putea introduce cote pentru femei

Comisia Europeana avertizeaza companiile ca ar putea introduce cote pentru femei pentru a redresa dezechilibrul dintre barbati si femei la nivel de posturi de conducere, dupa ce a constat progrese "limitate" in acest sens.

Un raport al Comisiei Europene publicat luni arata ca, la un an de cand comisarul pentru justitie, Viviane Reding, a solicitat adoptarea unor masuri credibile de autoreglementare ale intreprinderilor, s-au inregistrat progrese limitate in ceea ce priveste cresterea numarului femeilor din structurile de conducere.

In consiliile de administratie ale celor mai mari firme europene, doar unul din sapte membri este femeie (13,7%).

Se constata o usoara imbunatatire fata de 2010, cand ponderea femeilor era de 11,8%. In aceste conditii, abia in 40 de ani s-ar putea ajunge la un echilibru semnificativ intre femei si barbati (cel putin 40% pentru ambele sexe).

Potrivit CE, existenta unui echilibru intre femeile si barbatii care ocupa pozitii de conducere contribuie la imbunatatirea performantei in afaceri si a competitivitatii si aduce beneficii economice. Astfel, un raport intocmit de McKinsey arata ca intreprinderile in care exista un echilibru intre femei si barbati au un profit din exploatare cu 56% mai mare comparativ cu intreprinderile in care sunt angajati numai barbati.

In urma unui studiu in care a analizat cele mai mari 290 de intreprinderi cotate la bursa, Ernst & Young a constatat ca veniturile intreprinderilor in ale caror structuri de conducere se afla cel putin o femeie erau cu mult mai ridicate decat in cazul intreprinderilor in care nu nicio femeie nu ocupa o functie de conducere.

CE a lansat o consultare publica

Pentru a identifica masurile adecvate menite sa rezolve problema persistenta a dezechilibrului intre femei si barbati in structurile de conducere ale intreprinderilor din Europa cotate la bursa, Comisia a lansat luni o consultare publica. Participantii la consultare sunt invitati sa isi exprime parerea cu privire la eventuale masuri ce ar trebui adoptate la nivelul UE, inclusiv masuri legislative, pentru rezolvarea problemei reprezentarii inegale a femeilor si barbatilor in structurile de conducere ale intreprinderilor.

Consultarea publica este deschisa pana la 28 mai. In urma contributiilor primite, Comisia va adopta, in cursul acestui an, o decizie cu privire la actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda.

"Acum un an, am solicitat intreprinderilor sa sporeasca in mod voluntar numarul femeilor din structurile de conducere ale intreprinderilor. Apelul meu s-a bucurat de sprijinul Parlamentului European, iar ministrii responsabili cu ocuparea fortei de munca, cu afacerile sociale si cu egalitatea de sanse intre femei si barbati din numeroase state membre ale UE au transmis-o organizatiilor de afaceri. Constat insa cu regret ca, in ciuda apelurilor noastre, autoreglementarea nu a avut, pana acum, rezultate satisfacatoare", a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul UE pentru justitie.

"Faptul ca femeile nu ocupa functii de conducere afecteaza competitivitatea Europei si impiedica cresterea economica. Iata de ce, pentru a redresa situatia, unele state membre ale UE - in special Belgia, Franta, Italia, Tarile de Jos si Spania - au inceput sa adopte masuri legislative care introduc cote pentru femei si barbati in cadrul structurilor de conducere. Tari precum Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria si Slovenia au adoptat norme privind echilibrul intre femei si barbati la nivelul conducerii intreprinderilor de stat. Personal, nu sunt o mare adepta a cotelor, insa apreciez rezultatele obtinute.

Am remarcat, de asemenea, ca este posibil ca intreprinderile care isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier pe piata interna sa fie nevoite sa respecte cote nationale diferite daca doresc sa participe la proceduri de ofertare pentru lucrari publice", a subliniat Reding.

"Consider ca e timpul ca Europa sa depaseasca obstacolele culturale existente in calea promovarii femeilor talentate in functii de conducere in intreprinderile europene cotate la bursa. Voi colabora indeaproape cu Parlamentul European si cu toate statele membre pentru a aduce o schimbare", a mai spus comisarul pentru justitie.

Femeile nu ocupa pozitii de conducere

Desi reprezinta 60% din proaspetii absolventi de facultate, femeile ocupa putine pozitii de conducere in cadrul intreprinderilor. Existenta mai multor posibilitati de a ocupa functii de conducere stimuleaza femeile sa intre si sa ramana in campul muncii, rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor fiind in crestere, iar potentialul pe care il reprezinta femeile in contextul resurselor umane, mai bine valorificat.

"Daca dorim sa atingem obiectivul stabilit de Strategia Europa 2020 - strategia de crestere a UE - de a obtine o rata de ocupare a fortei de munca de 75 % pentru femeile si barbatii cu varsta intre 20 si 64 de ani, trebuie sa transformam diversitatea de gen intr-un element generator de crestere", a declarat vicepresedintele Comisiei, Viviane Reding.

88% dintre europeni considera ca, in conditiile in care dispun de competente egale, femeile ar trebui sa ocupe in mod egal functii de conducere in intreprinderi, conform unui nou sondaj Eurobarometru publicat luni.

75% dintre respondenti se declara in favoarea legislatiei privind egalitatea intre femei si barbati in structurile de conducere ale intreprinderilor, majoritatea relativa a respondentilor (49%) considerand ca amenzile ar fi cel mai potrivit mijloc de punere in aplicare a unei astfel de legislatii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#femei post conducere, #CE posturi conducere companii, #CE posturi conducere femei , #salariati
Comentarii
Poza WindowsXP
WindowsXP
rank 5
Si daca nu se gasesc la timp destule femei calificate?