Ziare.com

Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti

de Redactia Ziare.com
Joi, 27 Iulie 2017, ora 08:55

   

Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti
In timp ce in alte parti salariul e transparent, in Romania leafa reprezinta adesea un secret bine pazit. Insa ce s-ar intampla daca toata lumea ar sti cat castiga toata lumea?

Norvegia are o traditie indelungata in ceea ce priveste transparenta salariilor. In anii '90, lefurile tuturor angajatilor din tara nordica erau publicate anual intr-o carte ce putea fi gasita la biblioteca centrala.

Ulterior, din 2001, baza de date s-a mutat online si putea fi accesata de oricine. Acum s-au introdus cateva restrictii, insa principiul a ramas acelasi: remuneratiile sunt la vedere.

Citeste mai multe informatii pe aceasta tema

Situatia contrasteaza cu cea din Romania, unde auzim adesea propozitia "salariul e confidential". Dar de ce atata secretomanie? Care sunt motivele pentru care banii castigati luna de luna reprezinta, pana la urma, un subiect tabu?

Ziare.com a stat de vorba cu doi specialisti in Resurse Umane pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.

Legea si mentalitatea

Codul Muncii precizeaza la TITLUL IV - Salarizarea, CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale, Art. 163. urmatoarele:

 • (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
 • (2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.

 • Trebuie subliniat un aspect important: masura vizeaza doar compania angajatoare, insa de cele mai multe ori obligativitatea mentinerii secretului e "transferata" si in cazul angajatilor.

  "Obligatia se adreseaza doar angajatorului, dar in 99% din cazuri acestia extind obligatia privind confidentialitatea salariului si la angajati, prin Regulamentul de Ordine Interioara ori prin clauze de confidentialitate la contractul individual de munca, de asemenea prevazute in Codul Muncii (Art. 20 alin. 2 lit. d).

  Ratiunea obligativitatii asigurarii confidentialitatii salariului pe partea angajatorului are scopul de a proteja interesele angajatului in relatie cu diversi terti, iar multi angajati prefera la randul lor sa stie ca nimeni nu le cunoaste salariul", a explicat pentru Ziare.com recrutorul Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, care are o experienta de peste 15 ani in domeniul Resurselor Umane.

  Deci transparentizarea salariilor ar presupune un efort urias, in primul rand pentru schimbarea legii, iar apoi pentru schimbarea mentalitatii oamenilor.

  "Sunt generatii intregi de angajati care au muncit sub incidenta acestei legi. Ca sa schimbi legea si sa intri in randul tarilor civilizate din acest punct de vedere, probabil ar mai trebui sa treaca niste generatii", a subliniat si Corina Neagu, DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant, pentru Ziare.com.

  Totusi, exista unele companii care sunt transparente chiar de la interviul de angajare, atat in privinta salariului, cat si a posibilitatilor de crestere si dezvoltare, a obiectivelor de cariera, astfel incat omul stie clar ce-l asteapta in urmatorii ani in conditiile in care performeaza si-si indeplineste obiectivele, mai arata Corina Neagu.

  Insa, din pacate, balanta inclina inspre companiile care nu numai ca nu au o practica onesta, ci si "pacalesc angajatul facand tot felul de promisiuni pentru ca au nevoie de forta de munca", potrivit acesteia.

  "Oamenilor le vine greu sa vorbeasca despre bani, indiferent de suma pe care o castiga. Sunt inca multi oameni care muncesc pe salariul minim pe economie, altii care au salarii uriase, unii care le merita, altii nu, iar munca la negru este o practica curenta.

  Societatea in care traim nu este inca pregatita pentru deschidere si transparenta, inca judecam oamenii aspru si le punem usor etichete. Aspectul financiar este unul delicat si sunt putini oameni care se simt confortabil sa discute despre el", ne-a spus Corina Neagu.

  Competitia si invidia

  Din perspectiva organizatioanala, confidentialitatea salariilor este o masura de protectie a unei companii in ceea ce priveste politica salariala in relatie cu concurenta.

  "Pe o piata ultra-concurentiala si cu deficit de personal, ar fi foarte simplu pentru competitie sa isi faca rapid un calcul de ofertare si preluare a unor angajati cheie. Securizarea talentelor se face si prin 'anonimizarea' identitatii lor si a salariilor pe care le primesc", ne-a explicat Sorin Faur.

  Pe de alta parte, e clar ca, daca salariile ar fi transparente, automat toti ar cauta inter-echivalari pentru a vedea daca sunt recompensati corect.

  "Vorbim de echitatea recompensei, principiul care ar sta la baza fiind 'pentru munca egala, plata egala'. Problema este ca acest principiu nu (mai) este chiar corect ad litteram, mai potrivit astazi fiind 'pentru valoare adaugata egala, plata egala'. Nu este important cat muncesti (8 ore), ci cat produci in acele 8 ore, timpul este mediat de ecuatiile eficientei personale.

  In plus, valoarea adaugata creata de cineva trebuie considerata in contextul organizatiei unde s-a produs. Fara o pregatire (atenta) prealabila, multi s-ar compara rapid unii cu altii si ar ajunge la concluzii gresite. Nu este usor sa obtii echitate la nivelul unei companii, dar la nivel social?", se intreaba Sorin Faur.

  Nu trebuie sa lasam deoparte si presupunerea ca o transparentizare a salariilor poate alimenta sentimente negative, precum cele de invidie si etichetare, caci unii oameni au tendinta sa ii judece pe altii dupa veniturile pe care le produc.

  "Ori valoarea unui om nu sta in bani, si in nici un caz in banii pe care ii produce la un anumit moment dat in viata. Aceasta tendinta este insa greu de stopat, trebuie ani de educatie, asa ca in prima faza ar parea o multime de probleme: De ce X castiga mai mult ca mine, nu l-ai vazut cum arata? Ah, pai Y castiga atat... isi permite...", a subliniat Sorin Faur.

  Ar creste productivitatea?

  Corina Neagu sustine ca e dificil de raspuns la intrebarea daca transparentizarea salariilor ar creste productivitatea, mai ales pentru ca nu exista o practica curenta in acest sens.

  "Din experientele avute cu companiile care erau deschide din acest punct de vedere, nu pot spune decat ca angajatii nu aveau niciun stres financiar, stiau clar care sunt treptele, unde puteau sa ajunga, in cat timp, conditiile si isi puteau face un plan pe termen mediu sau lung.

  Dar aici mai trebuie sa discutam si despre stabilitatea companiilor, de istoricul acestora, de industrie, de stabilitatea economica la nivel national. Sunt multi factori de luat in calcul inainte de a putea face macar un pronostic", a precizat Corina Neagu.

  Cum ajungem ca-n Norvegia

  Pentru ca sa se poata realiaza transparentizarea salariilor, pe langa evidenta schimbare legislativa, companiile ar trebui sa urmeze urmatorii pasi, in viziunea lui Sorin Faur:

 • (1) Sa se asigure ca au sisteme de compensatii si beneficii corecte,
 • (2) sa se asigure ca nu exista disparitati (mari) intre valoarea adaugata si recompensa oferita (salariu, bonusuri),
 • (3) sa identifice mijloace de fidelizare a angajatilor astfel incat acestia sa nu plece pentru 100 de lei in plus,
 • (4) sa plateasca integral salariul pe cartea de munca (o problema care nu trebuie subestimata in Romania, unde se stie inca se platesc salarii la negru, ce-i drept mai putine decat in trecut, dar unde sunt multe la gri, adica oamenii sunt platiti cu salariul minim pe economie in contract si primesc diferenta in mana).

 • "Sigur, beneficiile transparentizarii salariilor sunt interesante la randul lor. In primul rand, s-ar constitui o piata corecta a ofertei de munca pentru valoarea oferita ceea ce ar duce la o crestere substantiala productivitatii muncii.

  Cand totul este platit corect, atat angajatorul care plateste exact cat plateste va avea (mari) pretentii de la angajati si invers (angajatii vor dori sa fie platiti corect pentru valoarea produsa).

  Da, se poate merge pe modelul norvegian, unde salariile sunt transparente. Dar pur si simplu Romania nu este pregatita! Este nevoie de ani de zile de eforturi concertate pe mai multe planuri (pe care le-am mentionat) pentru a putea implementa ce au ei", a spus Sorin Faur.

  Corina Neagu este insa mai vehementa si considera ca asa ceva ar fi o utopie:

  "E vorba de schimbare majora a legislatiei. (...) Ganditi-va si la cum se vor simti angajatii sa treaca de la un sistem inchis, de multe ori subiectiv si discriminatoriu, la unul deschis, public si complet transparent. Cred ca inainte de a elibera monstrul din cusca avem de rezolvat alte probleme care ard: coruptie, educatie, sanatate, infrastructura, politica, pe urma sa ne doara de salariile celorlalti".


  Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 6728 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  18 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Vad ca va intereseaza "transparenta" norvegiana, care nu este

  aplicabila inca Romaniei, din motive de mentalitate !
  Am sa va descriu cum este salarizarea in Elvetia, daca va intereseaza. Poate fi un model aplicabil si in RO.

  Angajatii din administratii (in RO ii numiti bugetari), indiferent de functia, pregatirea, educatia sa profesionala, este incadrat intr-o grila de 30 de trepte de salariu. A doua regula este ca intre treapta 1 (cea mai joasa) si 30 raportul este de maximum 6. Toate "meseriile" sunt descrise (caiet de sarcini) si incadrate in una din cele 30 de trepte. Guvernul decide anuala valoarea in bani a fiecarei trepte. In general se maresc dupa costul vietii, cu procente in jur de 0.1-0,2% anual.

  Deci "meseriile" sunt bine definite soi salarizate in aceasta grila. Cam toata lumea stie cat castigi dupa numele functiei pe care o ai, deci secretul salariului este oarecum inutil. Dar aici nu se discuta aceasta decat cu superiorul, care te poate trece dintr-o categorie in alta, dupa rezultatele personale. Pentru fiecare functie, meserie, se pot castiga sau pierde 3 trepte, in general, ceea ce nu reprezinta, in final, o mare diferenta la salariu. Desigur, nivelul celor 30 de salarii este discutat anual cu organizatiile sindicale ale administratiei cantonale si cu guvernul cantonal. De aceea exista aici "pacea sociala" care se caracterizeaza prin quasi absenta grevelor. Asta este in administratie.

  In privat, este acelasi mecanism. Rolul guvernului cantonal este luat de asociatia patronala, iar rolul sindicatelor, ramane sindicatelor din privat. Si aici toate meseriile sunt catalogate si se fixeaza un nivel de salariu discuta intre patronat si sindicate. Acest contract se rediscuta anual! Nivelul de salarizare este etalat pe mai mult de 50 de trepte (nu stiu numarul cu certitudine), si raportul dintre cea mai mica si cea mai mare poate si de 1000X, ba chiar depasit pentru anumite pozitii dirigeante importante. Si aici pacea sociala este asigurata prin negocierile salariale patronat-sindicat si aplicate uniform si fara discutii de catre toata lumea. In general, in privat, nu se prea discuta cat castigi, este o chestiune de sfera privata! Nu exista inca salariu minim, cetatenii au refuzat revenitul minim. Dar nici venit maxim nu este plafonat. Dar in practica, nu prea mai exista salarii sub CHF 4'000.-, nici macar in agricultura.

  Iata deci ca in administratii, poate fi utilizata transparenta salariala, dar nu si in privat, unde sunt alte legi economice.

   

  cea mai mare magarie posibila,cofidentialitatea salariului ! pentru

  ca prostii si puturosii,care oblgatoriu sunt oamenii conducerii sunt platiti mult mai bine decat cei care isi vad corect de treaba !....Cel putin asa e la ROMAERo baneasa ! prostii muncesc pentru a intretine puturosii care au vechime peste 30 ani care au n sporuri de fidelitate,secrete....

   

  Am avut o situatie de acest gen!

  O colega era maritata cu un politai. Ala trebuia sa isi puna pe site salariul lui si CEL AL SOTIEI! Am intrebat patronul (american) daca ii da voie sa isi puna si ea salariul online. Raspunsul a fost ca daca si-l pune o da afara! Saraca a plecat la alta firma (romaneasca) care i-a dat voie sa isi publice salariul!
  Hai sa fim cinstiti!!! 99.9% din angajatii "privati" ar pierde enorm daca si-ar publica salariile! Si eu sunt impotriva! Salariul meu, facut de mine, in firma mea, nu priveste pe nimeni decat fiscul! PUNCT! Daca vroiam sa pun pe net cat castigam ma faceam politai sau functionar public!

  In tara Miticilor nimic nu functioneaza ce in restul lumi este

  normal!!
  RRomanizilor le place numai "sa moara capra vecinului"
  Lene prostie invidia si hotia sunt criteriile preferate de Romani in mare masura RRomanizati Manelizati !
  Sa traiti Puti pe salariu mic dar nimeni sa nu stie..
  Asa sa fie.........ca ce zice Lumea!!!????

  Shmidt si obsesia lui ca toti romanii sunt rromi

  Daca el a emigrat inseamna ca toti romanii sunt rromi.
  Nu domnule Shmidt, nu suntem. Dar ideea din articol este stupida.
  NIMENI nu a retinut ca in Norvegia impozitul pe venit 40,2% !!!!!!!!!!!
  Sa va intre in capete: Impozitul pe venit in Norvegia este 40,2% .Si iar ca nu ati inteles: Impozitul pe venit in Norvegia este 40,2%

  Nu si nu !

  Salariul tau este al tau.
  Sa faca la bugetari sa vedem cum e !

  mentalitate invechita

  Cei doi specialisti nu au argumente puternice- orice mentalitate se schimba si daca se iau masuri eficiente se schimba repede.
  Daca si specialistii spun: e greu, ia cateva generatii, lumea gandeste altfel, etc, nu se va schimba nimic niciodata. Si de acest lucru va profita angajatorul- fie el privat sau de stat.
  De fapt, multi nu vor sa schimbe situatia pentru ca astfel s-ar vedea salariile imense si nemeritate ale multor corupti.

   

  Mentalitate invechita ?

  Si tu esti cu nutatile, norvegianule ?
  Ce altceva mai este nou ? Insurat cu o femeie e invechit ?

  Nu cred ca este normal sa fie la vedere (publicate)...

  ...salariile din mediul privat. Daca, insa, este vorba de salariile bugetarilor care sunt platite din contributiile intregii societati, atunci ele pot (sau trebuie) sa fie publice. Nu stiu daca este valabil pentru toti bugetarii, dar pentru cei din administratie se intampla acest lucru prin declaratiile de avere si de interese publicate pe site-ul institutiilor in fiecare an. Acolo apare inclusiv venitul brut din salarii.
  Dar nu este in regula faptul ca anumite categorii de bugetari (militarii, politistii si altii) nu au aceasta obligatie, ceea ce nu este echitabil (nu vad de ce salariile militarilor sa fie considerate secrete de stat). In mod normal, toate salariile platite de stat ar trebui sa aiba acelasiregim, deci ori sunt toate publice, ori nu sunt publice. Inclusiv salariile platite in companiile de stat, pentru ca acei angajati nu lucreaza intr-o afacere privata sau in propria lor afacere, ci intr-o intreprindere de stat si care reprezinta o activitate a statului (ca si a bugetarilor), adica al nostru, al tuturor.

   

  De ce,

  Dacă hotărari ale unui guvern-indiferent de partid ori alianță,impun probabil,un salariu minim ori mediu care-l face pe angajatorul din mediul privat să ofteze?
  Dacă salariile de la stat,nu se aliniază celor din privat,ar fi o problemă...Dar fiscul poate fi eludat tocmai astfel.Bănuiesc...

  Ce impiedică?

  O nesimțire a unora care caștigă fără efort,salarii nemeritate.Și asta,pornind de la politicieni și coborand in funcționărimea utilizată cu sutele de mii intr-un sistem administrativ,ce nu s-a diminuat,ba din contră,odată cu informatizarea...
  In primării,in instituții ca școlile,dispensare ori in diversele unități financiare,secretul planează insoțit de invidie,de curiozitatea ce apare odată cu angajări de neamuri...
  Secretul,tainele sunt argumente puternice pentru cei care inșală,care fură,secret bănuit și mai rău căutat a fi aflat...Intre timp,iată caracatița corupției GRASĂ ca porcul de Ignat.

   

  Observ că articolul este semnat de Redactia Ziare.com

  Ceea ce denotă incliația pe care onorat-redacția, o are față de orice măsura colectivistă, cum e cea promovată aici.

  UIte, mie nu-mi pasă să știu cat ciștigă vecinii și nici nu vreau ca ei să moară de invidie.

  Dacă omul nu este in vre-o funcție publică, salariul lui e treaba lui și-a fiscului.

   

  BINGO !

  Ziarele au intentie comunista .
  Intr-o zi m-au penalizat ca am Scris ca o rima iarba si mure , la ce a zis unul " stinci si padure ".
  Asa de inchisi sint, ca au zis ca iarba si mure sint cuvinte.....vulgare.
  Vulgaris inseamna normal, obisnuit , in latina .
  Cred ca moderatorul e ungur si nu intelege ce inseamna vulgaris.
  Cum multi
  nu stiu ca ceva ordinar e ceva ....obisnuit.
  Daca sint penalizat pt " Iarba si mure " , sint acum fara pretentii.

  evazionistule !!!

  .

   

   

  De ce nu incercati de la baza

  Crieti cit cistiga mamicile voastre, a taticilor, cit cistiga sora si fratele , cit cistiga concubina ( la turci ) si din aproape in aproape stiu toti. Puneti pe faisbuc

   

  "Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian?"

  Pe surt? Cam tot !

  Fiecare populatie are calitatile si defectele sale. Iata o veche gluma europeana si explicatiile pentru fiecare natiune :) Toti primesc pentru gradul lor :) Vedeti ce scrie despre Romania!

  https://ploum.net/la-blague-europeenne/

   

  De ce ar fi modelul norvegian unul bun?

  ?  Vezi comentarii inadecvate
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor