Ciolos: Economia Romaniei nu se poate dezvolta, cand jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 20:01
20904 citiri
Ciolos: Economia Romaniei nu se poate dezvolta, cand jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Dacian Ciolos considera ca ar trebui sa se constientizeze la nivelul conducerii statului si a clasei politice ca nu se poate dezvolta economia Romaniei cand jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat, nu in mediul privat.

Dacian Ciolos a fost prezent, sambata, la Cluj-Napoca, la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) la o dezbatere despre puterea economica a Germaniei, unde a spus ca bunastarea asteptata de politicieni se va vedea in buzunarele romanilor in urma crearii de locuri de munca in economie.

"Ar trebui sa se constientizeze la nivelul conducerii statului si a clasei politice ca nu poti sa dezvolti economia Romaniei atunci cand jumatate din personalul apt de munca este angajat la stat si se creeaza oportunitati de angajare la stat, nu in mediul privat.

E important sa constietizam de unde vine bunastarea aceea despre care vorbim, pentru ca asta vor sa vada politicienii, bunastarea si cresterea economica in buzunarele romanilor. Ca sa ajunga in buzunarele romanilor, trebuie sa vina de undeva bunastarea asta si ea nu vine in nici un caz prin crearea de locuri de munca la stat, ci trebuie create locuri de munca in economie", a subliniat fostul premier.

Ciolos sustine ca ar trebui sa fie revazut sistemul de formare profesionala din Romania, astfel incat sa nu fie culpabilizati oamenii care urmeaza scoli profesionale.

"Sa nu ii inghesui in facultati si sa scoti diplome pe banda rulanta si ii injosesti cumva din punct de vedere al perceptiei publice si sociale pe cei care merg la scolile profesionale.

Scurtatura pentru a face acest lucru in Romania ne duce la o conlucrare cu mediul privat, performant din industrie. Ar trebui continuat acest gen de lucruri, indiferent cine e la guvernare, daca obiectivul este de a crea bunastare in Romania producand valoare adaugata, nu imprumutand bani pentru ca generatiile care vin sa aiba ce rambursa", a mai spus fostul premier.

Au maturat lucrurile pe care le-am facut, doar pentru ca le-am facut noi si nu ei

Dacian Ciolos a subliniat ca, in Romania, decizia politica devine populista, nefiind luate decizii pe termen mediu si lung, ci decizii pe termen scurt, care asigura voturi in cazul unor alegeri.

"E foarte greu sa vezi rezultate din anumite actiuni atunci cand ai o perioada scurta de timp in care iei decizii, trec cateva luni de zile si vin ceilalti si matura tot.

Pentru mine, cel mai greu moment nu a fost in timpul guvernarii, ci dupa guvernare, in primele luni dupa instalarea noului Guvern, cand am vazut ca au maturat lucrurile pe care le-am facut, doar pentru ca le-am facut noi si nu ei. (...) Orice guvern care ar fi la putere in Romania in urmatorii 5 - 10 ani nu se poate fara investitii si in infrastructura si in forta de munca, in educatie si in sanatate. Ne trebuie onestitate si cinste in modul in care facem educatia si sanatatea si, apoi, sa investim si bani", a mentionat Ciolos.

La dezbaterea organizata in Aula Magna a UBB, in cadrul Festivalului de Toamna al Economiei Germane, au mai participat ambasadorul Romaniei in Germania, Emil Hurezeanu, si oameni de afaceri.

Citeste si Ciolos: E inacceptabil sa tii tara captiva intr-un razboi cu justitia. Pretul il plateste fiecare dintre noi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Ciolos angajati stat, #Ciolos bugetari , #salariati
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
inclusiv ciolos e bugetar dar da din papagal