Care sunt angajatii "toxici" pentru o companie

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 08:30
9045 citiri
Care sunt angajatii "toxici" pentru o companie
Foto: Hiring Sciences

In momentul in care lucrurile nu merg bine pentru o companie, cu siguranta sefii vor cauta solutii prin care sa reduca din costuri si implicit din numarul de angajati.

Recomandarea intr-o astfel de situatie este sa nu astepte pana in ultimul moment si sa se ajunga la reducere a angajatilor in masa, ci sa se actioneze treptat in scopul pastrarii in cadrul companiei a angajatilor valorosi si renuntarii la cei a caror prezenta pe statul de salarii nu se justifica.

Anumiti manageri, pe buna dreptate, nu vor sa ia din timp astfel de masuri tocmai pentru ca nu isi doresc sa fie perceputi in mod negativ de catre angajati.

Dar haideti sa vedem care sunt tipurile de angajati la care trebuie sa renunte o companie intr-un proces de reducere a costurilor:

  • Underperformerii (cei ale caror rezultate sunt mult sub media celorlalti angajati).

In fiecare organizatie intalnim astfel de persoane, care fie nu isi dau interes mai deloc pentru indeplinirea obiectivelor departamentului din care fac parte, fie nu au capacitatea de a-si indeplini cu succes sarcinile.

Prezenta unui astfel de angajat intr-un departament poate atrage atat nemultumirea colegilor, care trebuie sa-i suplineasca activitatea, sau ii poate determina si pe ceilalti sa trateze cu superficialitate propriile taskuri gandindu-se ca un astfel de comportament este acceptat in cadrul companiei.

Pentru delimitarea acestei categorii (underperformerii), se recomanda identificarea celor mai slabi 5% din angajati prin intermediul evaluarilor anuale.

Atentie, exista posibilitatea ca un angajat sa aiba o perioada mai slaba intr-un an, ca atare trebuie sa i se mai acorde inca o sansa si sa se renunte la angajatul respectiv numai daca timp de doi ani consecutiv se afla printre cei mai slabi 5% dintre angajatii companiei.

Reactia celorlati angajati: Reactia initiala a colegilor va fi de compatimire a angajatului care isi pierde jobul, asta si pentru ca este uman sa simpatizezi cu o persoana careia i se intampla un eveniment atat de nefericit. Numai ca, in cateva saptamani, cu siguranta vor "uita" de cele intamplate si se vor bucura ca, in cadrul companiei in care lucreaza, munca lor este apreciata.

  • Cei care promoveaza fara a realiza ceva

Mai grav decat cei din categoria intai, ei sunt promovati chiar daca realizarile lor nu justifica o astfel de recompensa. Acestia se vor concentra mai degraba sa-si creeze cat mai multe relatii in cadrul companiei si vor cauta sa-si insuseasca munca altora.

Majoritatea angajatilor de rand isi dau seama de competenta si de lipsa de activitate propriu-zisa a acestor persoane, insa pentru executivi este mult mai dificil de identificat acest lucru. Principala problema pe care o aduc companiei este ca, la randul lor, vor promova alte persoane pe baza de relatii si nu pe baza de competenta si rezultate profesionale.

Riscul in aceasta situatie este ca angajatii valorosi sa paraseasca firma pentru un alt angajator care le ofera mai multe oportunitati, nemultumiti de tratamentul de care au parte din partea companiei la care lucreaza in prezent.

  • Angajatii neproductivi

Acestia, prin diversele functii pe care le ocupa in cadrul organizatiei, aranjeaza diverse intalniri si desfasoara proiecte care consuma intr-o masura foarte mare timpul coordonatorilor sau team-leader-ilor.

Nevoia acestei categorii de angajati este aceea de a crea activitate superficiala pentru a-si justifica propriul rol in cadrul organizatiei, activitate care se materializeaza prin multa documentatie in scopul obtinerii unor aprecieri pozitive din partea sefilor.

Practic, prin pastrarea unor astfel de angajati, o companie pierde pe langa sumele generate de plata salariului angajatului respectiv si sumele de bani generate de timpul de lucru consumat managerilor de linie, care in schimb ar fi trebuit sa se ocupe de elemente specifice activitatii lor principale.

  • O categorie speciala de angajati

Exista anumiti angajati care obisnuiesc sa intarzie in mod constant la birou si sa aiba mai tot timpul asa zise probleme de sanatate sau probleme de ultima ora care ii determina sa nu poata sa ajunga la serviciu in ziua respectiva.

Pentru a descuraja astfel de comportamente, se recomanda ca dupa fiecare astfel de eveniment, angajatul sa discute problema "de sanatate"/personala cu directorul companiei sau cu directorul de HR, asta si in functie de marimea companiei sau de disponibilitatea acestor manageri.

Angajatul se va simti presat si va evita ca pe viitor sa recurga la astfel de solutii. Daca se intampla ca acesti angajati sa faca parte si din categoria 1, underperformerii, atunci exista un motiv suplimentar pentru a se renunta la serviciile lor.

Foarte important

Rezultatele intr-o organizatie care decide sa renunte la categoriile de angajati mentionate mai sus nu vor fi in totalitate cele scontate atata timp cat nu ofera un nivel al salariilor competitiv, in raport cu media pietei in care se afla.

Degeaba renunti la angajatii din cele 3 categorii daca oferi salarii mici, iar cei mai buni angajati iti pleaca la competitorii directi. Vei ramane cu angajatii mai slabi sau demotivati.

Afirmatia este valabila si pentru situatia inversa: degeaba oferi salarii mari, daca nu pastrezi angajati valarosi, angajati care se vor simti motivati sa lucreze intr-o companie in care munca lor este apreciata.

Marius Sandu

Expense Consulting

www.ReducereCosturi.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#angajati renunte companii, #angajati toxici companii , #salariati