Guvernul, tras de maneca: Cresterea salariului minim, o masura distructiva

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:25
4692 citiri
Guvernul, tras de maneca: Cresterea salariului minim, o masura distructiva

Decizia Guvernului de a majora salariul minim anul viitor, pana la 975 lei pe luna brut de la 1 ianuarie si 1.050 lei pe luna brut de la 1 iulie, a starnit un val de reactii negative din partea mai multor economisti, analisti si antreprenori, care considera ca este o masura distructiva.

"Masura cresterii salariului minim pe care o doriti implementata in 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca", se arata in scrisoarea dechisa remisa Ziare.com.

Documentul este pus in atentia premierului Victor Ponta si a presedintelui ales Klaus Iohannis.

Salariul minim se indreapta spre 1 euro pe ora: Cum castiga statul mai mult ca salariatul

Specialistii isi argumenteaza ideea prin faptul ca aceasta masura ii impiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, in situatia in care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit in mod artificial prin lege.

"In consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane", se arata in scrisoare.

Rata somajului si munca la negru

In Romania, rata somajului in randul tinerilor este de aproape 4 ori mai mare decat rata generala a somajului (23,9% fata de 6,7%). Mai mult, potrivit Consiliului Fiscal, unul din cinci salariati lucreaza in economia subterana, iar evaziunea fiscala din "munca la negru" s-a dublat fata de anii dinaintea crizei economice, ajungand la 3,7 miliarde de euro.

In ultimii ani, pragul salarial sub care este interzis sa oferi locuri de munca a tot crescut, de la 700 lei in 2012 la 900 lei in prezent. Cu majorarea preconizata in 2015, la 1.050 lei, salariul minim ar putea inregistra o crestere de 50% in doar cativa ani, interval in care productia (PIB) se estimeaza a creste doar cu 9%.

Din 2007-2008 incoace, salariul minim a crescut permanent mai repede decat salariul mediu; daca inainte de 2009 acest prag era fixat la mai putin de 30% din salariul mediu, acum reprezinta 40%.

Semnatarii scrisorii mai sustin ca marirea salariului minim impune o povara suplimentara firmelor existente si descurajeaza initierea de noi afaceri.

"Cresterea salariului minim este in mod fundamental o masura anti-sociala, lovind exact in populatia saraca: persoane cu nivel redus de instruire (73% din totalul somerilor!), tineri fara experienta, categorii sociale defavorizate sau discriminate. (...) Este necesara abandonarea masurii cresterii salariului minim si concentrarea pe acele politici care incurajeaza crearea de locuri de munca, investitiile si productivitatea", se mai arata in scrisoare.

Documentul este semnat de 33 de economisti, profesori, analisti si oameni de afaceri, printre care se numara Bogdan Glavan, profesor la Universitatea Romano-Americana, Cristian Paun, profesor la Academia de Studii Economice, Octavian Badescu, antreprenor, Sameday Courier, Florin Citu, economist, Felix Patrascanu, antreprenor, CEO Fan Courier, Dragos Anastasiu, antreprenor, General Manager Eurolines, Gabriel Biris, avocat, si Mihaela Ifrim, lector universitar, Institutul Hayek Romania.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#critici crestere salariu minim, #creste salariul minim, #creste salariul minim 2015 , #salariati