Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 13:57
6828 citiri
Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea salariilor bugetarilor cu 10% incepand din acest an a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor, for decizional.

Masura este inclusa intr-un amendament adus la ordonanta de urgenta ce prevede o marire de 25% a lefurilor persoanelor care lucreaza in sistemul sanitar de stat, fiind introdus de un parlamentar PSD.

Proiectul urmeaza sa fie trimis la promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Daca seful statului isi da acordul, atunci majorarea lefurilor va intra in vigoare la 1 decembrie 2015.

Salarii mai mari cu 10% pentru bugetari: Amendamentul a fost adoptat

Masura a fost adoptata aproape in unanimitate de deputati. Mai exact, au fost 311 voturi "pentru", 7 abtine si un singur vot "impotriva".

Potrivit Digi 24, votul electronic nu a functionat, asa ca s-a facut prin ridicare de maini.

PNL isi schimba strategia

Amendamentul legate de majorarea salariala cu 10% a bugetarilor a fost depus la ordonanta de urgenta a Guvernului 35/2015 privind cresterile salariale din sistemul sanitar.

Acesta a fost adoptat, marti, in Comisiile de munca si sanatate ale Camerei Deputatilor, prilej cu care liberalii l-au critica pe social-democratul Adrian Solomon, initiatorul proiectului.

Nu avem Guvern, dar PSD vrea sa creasca rapid salariile bugetarilor cu 10% (Video)

"PSD, prin deputatul Adrian Solomon, a venit cu un amendament privind cresterea cu 10% a salariilor in sistemul bugetar, de la 1 decembrie 2015 (...). I-am intrebat pe reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor daca aceasta masura este sustenabila.

Ministerul Muncii a spus ca sustine amendamentul, iar Ministerul de Finante ca nu poate sustine acest amendament, pentru ca ar crea, pentru anul 2016, un deficit de 5 miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu taieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrarii in vigoare a unor masuri de relaxare fiscala", a declarat, marti, deputatul PNL Cristina Pocora, membru al Comisiei de Munca, potrivit Mediafax.

Deputatii PNL au cerut un ragaz de o saptamana, in asa fel incat Ministerul de Finante sa-si faca analiza si sa se puna de acord cu Ministerul Muncii, a mentionat Pocora, opinand ca viitorul guvern ar trebui sa spuna daca exista bani pentru aceasta masura.

Insa alta a fost situatia miercuri, cand copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii sustin si voteaza legea majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

Cand isi anunta Ciolos echipa de ministri si cand va fi votul din Parlament - LIVE

"In PNL a fost amplu dezbatut si am ajuns la concluzia ca votul nostru pentru acest proiect (majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, n.red.) este esential. Votam aceasta lege cu un amendament foarte clar: asteptam un studiu de impact care sa arate in ce masura e realizabila aceasta aplicare. Asta poate fi realizat de noul guvern care va fi investit probabil saptamana viitoare.

Ministerul Finantelor n-a sustinut proiectul cu un motiv foarte clar - impactul ar fi la 5 miliarde si proiectul ar fi nesustenabil. Alti ministri din Guvernul interimar vin cu alte cifre si mesaje. Niciodata PNL nu s-a opus maririi salariilor din sistemul bugetar. (...) Important este sa spunem ca marirea este necesara. Vom vedea in ce masura noul guvern incadreaza in noul buget si aceasta lege", a spus Gorghiu.

Sindicat: Cresterea de 10% se aplica doar bugetarilor care nu au avut majorari salariale in 2015

Cresterea salariala de 10% in sectorul bugetar se va aplica doar salariatilor care nu au beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul anului 2015, a transmis, marti, Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex".

Potrivit sursei citate, vor beneficia de o majorare cu 10 la suta a salariilor doar bugetarii din administratia publica centrala si locala, cei din siguranta nationala, jandarmerie, politie, inspectorate pentru situatii de urgenta si din unitatile de cultura si teatru.

"Pentru o corecta informare, aducem la cunostinta opiniei publice faptul ca in Comisia de Munca din cadrul Camerei Deputatilor a fost aprobata cresterea salariala de 10 la suta in sectorul bugetar care se va aplica numai salariatilor care nu au beneficiat de nicio majorare salariala pe parcursul anului 2015", se arata in comunicatul "Sed Lex".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#salarii marite bugetari Camera Deputatilor, #salarii marite bugetari , #salariati