Cum pierd vremea la birou angajatii din Romania

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 17:24
4052 citiri
Cum pierd vremea la birou angajatii din Romania

Timpul pierdut de angajati pe Internet, accesand retele sociale sau alte site-uri care nu au legatura cu activitatea de serviciu, este semnificativ, iar acest lucru afecteaza bunul mers al activitatii companiei.

Un studiu efectuat de specialistii in HR de la WorkTack, la care au participat reprezentanti ai organizatiilor care utilizeaza reteaua de socializare interna si task management worktack.com, a relevat o serie de obiceiuri neproductive ale angajatilor.

Social media poate fi o piedica in calea productivitatii

Una dintre probleme consta in accesarea site-urilor de socializare (Facebook, LinkedIN etc.) si a altor site-uri care nu au vreo legatura cu activitatea de serviciu.

In medie, un angajat pierde in jur de 1,7 ore (dintr-un program de lucru de 8,5 ore) pe zi, pe Internet, conform unui studiu al celor de la Salary.com, efectuat pe un esantion de 2.057 de respondenti.

Discutiile cu prietenii sau membrii familiei, vizionarea filmuletelor sau a diverselor fotografii care circula online, cumparaturile online, cititul presei si jocurile sunt principalele distractii la locul de munca pentru mai mult de 40% din salariatii care au acces la Internet la locul de munca.

Cand le place angajatilor cel mai mult sa piarda vremea

Un detaliu important care a reiesit din studiul Salary a fost acela al zilelor in care se munceste, in medie, cel mai putin.

Doar 3% din respondenti au ales martea ca fiind ziua lor de lucru cu cele mai multe activitati extra-job (ba mai mult, marti, intre orele 9.00-11.00 se lucreaza cel mai intens, in medie, la orice companie).

In ceea ce priveste ziua preferata de angajati pentru activitati ce nu au legatura cu obiectul jobului lor, vineri a fost selectata de 43% din totalul de respondenti. Ziua de luni este a doua in top, din totalul de cinci zile lucratoare.

Urmeaza zilele de miercuri, cu 9%, iar joi, cu 6%, este penultima in clasament.

Raportandu-ne la orele in care angajatii irosesc timpul, intervalul orar 15.00-17.00 este ales cu precadere de cei care se ocupa cu orice altceva decat cu activitatile pentru care sunt platiti. Astfel, 27% din participantii la studiu au marturisit ca atunci cauta cel mai mult sa-si ocupe timpul cu altceva decat cu munca efectiva.

Organizarea deficitara si traditionalele pauze dese afecteaza procesul de munca

Organizarea precara a salariatilor este o alta problema pe capul angajatorilor. Conform participantilor la studiul WorkTack, fie sunt neglijate sau amanate nejustificat unele task-uri importante, fie sunt realizate in graba, din pricina timpului limitat.

Intarzierile sunt si ele la ordinea zilei. Practic, managerii s-au obisnuit ca angajatii lor sa se prezinte la lucru respectand "regula" sfertului academic.

In plus, obisnuita cafea de dimineata taie in jur de 30 de minute din timpul dedicat lucrului, iar daca adaugam in ecuatie si pauzele de tigara, reiese ca foarte multi salariati muncesc in jur de 90 de minute mai putin, zilnic. Iar vineri, de obicei, e "zi scurta", asadar programul se incheie deseori cu o ora mai repede.

Pe de alta parte, angajatii romani petrec multe ore la locul de munca, conform specialistilor in domeniul resurselor umane. Institutul francez Coe-Rexecode a stabilit ca Romania (cu 2.099 ore) si Grecia (cu 2.010 ore) sunt cele doua state membre ale Uniunii Europene unde numarul de ore lucrate de angajatii cu norma intreaga a depasit in 2013 pragul de 2.000 de ore lucrate.

O mai buna organizare a procesului de munca ar scurta numarul de ore lucrate si ar aduce rezultate mai bune la nivel institutional, se precizeaza in studiul citat.

C.S.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#angajati pierdere timp, #angajati program , #salariati