Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

De la cititori: Este chiar asa mare nenorocire ca nu ne-am nascut nemti? (I)

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 21:30
2392 citiri
De la cititori: Este chiar asa mare nenorocire ca nu ne-am nascut nemti? (I)
Foto: Ziare.com / Calin Kasper

Romanul nu va putea niciodata sa fie neamt si ar trebui sa nici nu si-o doreasca. Poporul roman are destule calitati pe care, nu cu mult efort, le-ar putea pune in valoare.

Ajuns in Germania, la varsta maturitatii, a trebuit s-o iau din nou de la inceput, punandu-mi mereu intrebarea daca si in ce grad ideile si conceptiile cu care am venit din Romania mai sunt valabile si in alt mediu.

Prima mare nedumerire am avut-o referitor la notiunea de inteligenta. Romanul crede ca inteligenta este o insusire opusa scarpinatului in cap cand dai de bucluc si care te poate salva, daca esti destept.

Neamtul percepe inteligenta nu numai ca o calitate personala, prin care omul, daca e cumpatat, poate evita situatiile critice, dar, contrar romanului, o percepe si ca o insusire cu dimensiune sociala.

Asa am ajuns si eu la convingerea ca organizarea este o forma de inteligenta. Nu stiu in ce masura furnica si albina, privite individual, pot fi considerate inteligente, dar studiindu-le organizarea in stup sau in musuroi, nu poti sa nu ajungi la convingerea ca organizarea lor sociala este o forma de inteligenta.

La romani, dimensiunea sociala a inteligentei lipseste cu desavarsire. Nu o cunosc nici invatatii, nici scriitorii, nici politicienii. La nemti, dimpotriva, este cultivata in cele mai largi cercuri, precum scoala, asociatiile de orice fel, clusterele.

O cunostinta de-a mea si-a inscris copilul de un an in clubul sportiv si de la 3 ani acesta va incepe antrenamentele.

In scoala romaneasca, invatatorii ne interziceau colaborarea de frica copiatului, in Germania se formeaza grupuri de elevi care lucreaza in colectiv la anumite teme comune, ca sa dezvolte copiilor, de mici, capacitatea de asociere si conlucrare.

In toate cursurile pe care le-am urmat in Germania, lectorii s-au straduit mereu sa ne demonstreze ca munca in colectiv aduce rezultate mai bune si mai rapide decat munca individuala.

Aceasta este o idee cu totul straina romanului care, decat sa se asocieze, mai bine sta deoparte, face glume sau canta din frunza.

Inteligenta fara morala si caracter nu are valoare

Intr-o iarna, un grup de constructori romani lucra la un obiectiv industrial nu departe de Mannheim. Cazarea le era asigurata intr-un mic hotel, in care sistemul de incalzire tinea temperatura constanta la 18 grade.

Pentru frigurosi, existau aeroterme, pe hol, in care daca introduceai monede primeai in schimb caldura suplimentara.

Cum oamenii nostri lucrau in frig toata ziua, nu le-ar fi stricat seara o camera un pic mai calda. De asta nu era de mirare ca aerotermele mergeau din plin in camerele cu romani, dar in caseta cu bani din aparate batea tot timpul vantul.

Intrigat, seful hotelului a solicitat verificarea sistemului, dar nu s-a gasit nimic suspect.

Afara de lipsa banilor, totul era in ordine. Paguba nu era mare, dar pe seful de hotel il rodea faptul ca nu stia ce se intampla.

Asta a durat cam doua luni de zile, cand terminandu-se lucrarea, romanii urmau sa plece acasa. In ultima seara, seful hotelului le-a facut cinste alor nostri cu o masa copioasa, stropita cu bere si cu vin, iar la despartire i-a rugat sa-i spuna si lui secretul cu aerotermele, nu ca ar avea ganduri rele, doar ca e curios sa afle si el "procedeul".

Pana la urma, romanii s-au induplecat si i-au spus acestuia secretul. In niste capace de sticle de suc puneau apa, in strat subtire, in congelator la inghetat. Cu aceste fise mergeau aerotermele mai bine decat cu monedele. Fisele de gheata, datorita caldurii, se topeau, apa se evapora si nu mai ramanea nicio urma.

Nu-i asa ca au fost simpatici romanii nostri? Da, au fost simpatici, dar in Germania trebuie sa fii corect, nu simpatic, daca vrei ca sa castigi incredere. Si odata castigata, increderea se va pastra nealterata mult si bine dar, totusi, nu mai mult decat pana la prima gafa.

Cititi partea a doua a materialului Este chiar asa mare nenorocire ca nu ne-am nascut nemti?, duminica, numai pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#romani munca Germania, #stil viata Germania, #conditii munca Germania , #salariati