Ziare.com

Guvernul aloca 300 de milioane de lei de la buget pentru mentinerea salariilor din IT pentru urmatorii 3 ani

Joi, 28 Decembrie 2017, ora 15:45

   

Guvernul aloca 300 de milioane de lei de la buget pentru mentinerea salariilor din IT pentru urmatorii 3 ani
Premierul Mihai Tudose a anuntat joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi adoptate masurile pentru mentinerea nivelului salariilor pentru angajatii din IT. Acestea ar fi scazut de la 1 ianuarie 2018, urmare a modificarilor la Codul fiscal prevazute in textul OUG 79.

"Astazi vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor angajatilor din IT. De asemenea, (vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor - n.red.) in cercetare-dezvoltare si pentru persoanele cu dizabilitati si sezonieri", a precizat premierul.

Mihai Tudose declarase deja, in urma cu zece zile, ca daca aceste modificari nu se vor face in Parlament, Guvernul le va adopta prin ordonanta de urgenta.

La scurt timp, Guvernul a anuntat si printr-un comunicat de presa ca a fost aprobata "declansarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel incat sa se mentina acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariatii din aceasta categorie sa nu fie diminuate in contextul transferului contributiilor aferente angajatorului catre angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Ulterior aprobarii acestui memorandum, se va elabora si aproba schema de ajutor de minimis prin hotarare de Guvern care va cuprinde si procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de catre intreprinderile care au angajati din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat si angajati sezonieri", se arata in comunicatul Guvernului.

"Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, in care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finantare si vor fi efectuate platile, va fi 2018-2020, iar numarul total estimat de beneficiari pe intreaga durata de valabilitate este de 8.760 de intreprinderi, cu o medie anuala de 2.920 de beneficiari.

Ajutorul de minimis urmeaza sa fie acordat sub forma de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, in baza unor decizii de aprobare a cererilor de finantare. Bugetul total prevazut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, suma repartizata in mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor", se mai arata in comunicatul citat.

Fara modificarile la care face referire premierul, salariile angajatilor din IT ar urma sa scada de la 1 ianuarie 2018. Motivul: modificarile Codului Fiscal prevad cresterea contributiile sociale si compensarea prin reducerea impozitului pe venit. Dar cum angajatii din IT si persoanele cu handicap nu platesc impozit pe venit, compensarea nu s-ar fi putut face. In consecinta, veniturile acestor categorii de angajati ar fi urma sa scada cu circa 6%.

Citeste si:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ajutoare de stat - masuri pentru oamenii "de dreapta"

Eu nu inteleg cum asa un domeniu in care se invart sume enorme se coboara asa jos.
Ajutaore de la stat de 70 de milioane euro in 3 ani pentru un domeniu cu venituri de 15 miliarde de dolari in 3 ani.
Dupa cum vedeti ajutoarul de stat reprezinta aprox 0.5% din totalul veniturilor...WTF. Un domeniu extrem de profitabil sta intr-un ajutor de stat de 0.5%. Suntem de tot rasul.

https://republica.ro/industria-it-din-romania-17-000-de-companii-peste-100-000-de-angajati-si-venituri-totale-de-4-8-miliarde

 

Ha! Gustovo: Spui adevarul insa toate natiunile dezvoltate fac

acelasi lucru cu subventiile pentru industria lor de armament/aparare, agricultura si industrii considerate 'strategice' de la SUA la tarile UE etc etc.

Deci toata lumea stie ca jocul este trucat insa nimeni nu spune nimic. Tot ce exista ca si subventie de stat este un mod de a DENATURA piata libera si a creea AVANTAJ neloial pt 'industriile noastre'.

Exact asa au decimat tarile UE industria si agricultura Romaneasca facand din Romania o tara de lumea a 3-a in sensul ca este stat pur client al industriilor UE fara sa mai produca ceva de valoare.

Exact asa au decimat tarile UE industria si agricultura Romaneasca facand din Romania o tara de lumea a 3-a in sensul ca este stat pur client al industriilor UE fara sa mai produca ceva de valoare.

Capitalismul cum este el definit in manuale de universitate etc NU EXISTA pt ca fiecare isi protejeaza avantajul de-acasa.

Ha! Sa spunem lucrurilor pe nume d-lor: Subventii-

le de la stat pt industrii private sunt modalitati de aparare in razboiul economic mondial.

Tarile care n-au implementat subventii sa se apere de razboiul economic al marilor puteri au ajuns 'Republici bananiere' - adica republici cliente care au produs doar un singur produs dictat de corporatii globale din alte tari ceea ce le-a adus ruina economica cand corporatia respectiva a gasit un alt loc cu banane si mai ieftine.

Pana la urma castiga cel care are cel mai multi bani sau care controleaza sistemul bancar/productia de bani globala.

@gustovo

Pai explicatia o fi simpla: anumite firme probabil ca or fi mai apropiate de politic.
Zic si eu, poate n-o fi adevarat.

In schimb, este inexplicabil de ce de scutirea de impozit beneficiaza si angajati in "IT" care n-au nicio legatura cu activitatea de "creare de programe pentru calculator". Sau o fi activitate creativa cea dintr-un call-center? Sau serviciile IT? Cu siguranta nu, dar nimeni nu-si bate capul cu asa ceva...
Sunt curios cum demonstreaza aceste companii veniturile din exporturi software, avand in vedere ca in Romania chiar nu au centre de dezvoltare software...

 

Despre ajutorul de stat....

Ce zice Comisia Europeana:
"Uneori, guvernele nationale cheltuie bani publici pentru a sprijini industriile locale sau anumite intreprinderi, ceea ce conferă acestora un avantaj neloial asupra sectoarelor similare din alte state membre. Cu alte cuvinte, această practică denaturează concurenta si comertul.

Comisiei ii revine sarcina de a preveni acest lucru, autorizand acordarea ajutorului de stat numai dacă este cu adevărat in interesul publicului larg - dacă este in avantajul societătii sau al economiei, in ansamblu."

Ordonanta de urgenta nu rezolva mai nimic, atata vreme cat Comisia Europeana nu va fi convinsa de necesitatea acestei masuri.
Detalii in Art 107-108 din... Tratatul privind functionarea UE:

107: singura categorie de ajutor de stat care ar putea fi considerata este "ajutoare destinate să faciliteze dezvoltarea anumitor activităti sau a anumitor regiuni economice, in cazul in care acestea nu modifică in mod nefavorabil conditiile schimburilor comerciale intr-o măsură care contravine interesului comun;"

Dar... (art 108)... atunci cand Comisia constată că ajutorul acordat de un stat sau prin intermediul resurselor de stat nu este compatibil cu piata internă in conformitate cu articolul 107 sau că acest ajutor este utilizat in mod abuziv, aceasta hotărăste desfiintarea sau modificarea ajutorului de către statul in cauză in termenul stabilit de Comisie.

Prin urmare, foarte probabl ca art 108 va fi folosit pentru a desfiinta acest iluzoriu ajutor de stat care nu se prea potriveste cu tratatul de functionare...

 

(update)

Guvernul a ales ocolirea comisiei Europene prin ajutor de minimis. Doar ca apare o alta problema :)
Diferenta de acoperit este de cel putin 40 EUR/luna/angajat (la un salariu mediu de doar 1000 EUR). Aceasta inseamna ca intreprinderea care aplica pentru ajutorul de stat prin aceasta schema poate acoperi un total de circa 5000 de salarii medii pentru a se inscrie in aceasta schema (vezi limita de 200000 EUR/3 ani/intreprindere, conform Regulamentului 1407/2013). Prin urmare, aceasta schema se poate aplica doar acolo unde exista cel mult 140 de angajati in "IT" care beneficiaza de scutirea de impozit. Este ok pentru cei "mari" care functioneaza prin mai multe firme "mici". Dar pare a fi un nou mar otravit pentru ceilalti...
(140 angajati*40 EUR*36 luni=201600 EUR)

 

@just coment,

Bravo! Sunt juste comentariile, si mai ales competente, care ne-au luminat oarecum, intr-un domeniu pe care-l cunosc putini...
Intradevar lucrurile cam asa stau. Eu cunosc o firma ce depaseste 1000 de angajati in domeniul IT si imi pun intrebarea cum se va realiza "ajutorul minimis"in aceasta situatie?
Sa ai un An Nou cu prosperitate si sanatate!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor