In ce tari au mers romanii la munca - Marea Britanie e abia pe locul sapte

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 18:30
4213 citiri
In ce tari au mers romanii la munca - Marea Britanie e abia pe locul sapte

Italia, Germania, Spania si Olanda se afla in topul tarilor preferate de romanii care au ales sa munceasca in strainatate, releva o cercetare efectuata de Operations Research in iunie 2013.

"Ceea ce sociologii romani anuntau inca din 2013 este confirmat de realitatea din prezent: dupa ridicarea restrictiilor, romanii nu s-au inghesuit sa plece peste hotare la munca, asa cum avertizau unele tabloide din strainatate", se mentioneaza intr-un comunicat al Operations Research.

Astfel, potrivit cercetarii din iunie 2013, 12% dintre romani au fost plecati la munca in strainatate pe o perioada mai mare de trei luni, in timp ce 88% dintre respondenti nu s-au aflat intr-o astfel de situatie.

Din randul celor 12% care au muncit in strainatate, cei mai multi au lucrat ultima data in Italia (30,84%), Germania (13,97%) si Spania (9,37%).

Urmeaza Olanda (5,29%), Ungaria (5,09%), Israel (4,8%), Anglia (3,14%) si Franta (2,06%).

Intrebati daca au de gand ca in urmatoarele sase luni sa plece la munca intr-o tara din UE, 12% au raspuns afirmativ, 86% - negativ, iar 2% au ales varianta "nu stiu/nu raspund".

Cei dispusi sa munceasca in alta tara in urmatoarele sase luni opteaza pentru: Germania, cu 33% ca prima mentiune si 16% ca a doua, Italia (cu 15%, respectiv cu 9%), Marea Britanie (12% si 7%), Spania (11% si 10%), Franta (7% si 8%) si Olanda (4% si 2%).

Vor sa munceasca in strainatate pentru ca in Romania "nu se poate trai decent dintr-un salariu"

In procent de peste 90%, respondentii au declarat ca stiu persoane care muncesc in tara in care ei intentioneaza sa lucreze in urmatoarele sase luni. Tot din randul celor care si-au exprimat intentia de a lucra in strainatate, 56% au mentionat ca au luat aceasta decizie deoarece in Romania "nu se poate trai decent dintr-un salariu".

Totodata, 27% dintre romani au declarat ca stiu pe cineva care intentioneaza sa plece sa munceasca intr-o tara din UE in urmatoarele trei luni. Dintre acestia, 36,4% au spus ca acea persoana intentioneaza sa munceasca in Germania, 26,4% - in Italia, 12% - in Marea Britanie, 11,9% - in Spania, 8,7% - in Franta.

"Temerile exprimate de tabloidele britanice, ca urmare a deschiderii pietei muncii de la 1 ianuarie 2014 pentru romani si bulgari, sunt contrazise de realitate, o realitate ce fusese evidentiata in cercetari sociologice realizate cu luni inainte de acest eveniment", se mai arata in comunicatul citat.

Cercetarea citata a fost realizata de Operations Research in iunie 2013, la nivel national, pe un esantion de 1.250 de persoane, eroarea tolerata fiind de 2,8%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#romani tari preferate munca, #romani Marea Britanie, #munca in strainatate, #locuri munca UE , #salariati