Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lucrezi la o companie austriaca sau germana? Iti va creste salariul cu 8%

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 08:55
2438 citiri
Lucrezi la o companie austriaca sau germana? Iti va creste salariul cu 8%
Foto: Arhiva

Dintre companiile cu capital german si austriac prezente pe plan local, 1.000 au anuntat ca in 2011 vor creste salariile cu 7,9%, potrivit unui studiu realizat de firma austriaca de executive search Kienbaum, realizat in perioada aprilie-august 2010.

In acelasi timp, un alt studiu, realizat de filiala locala a Kienbaum, care a inclus si alte 73 de companii, arata ca respectivele cresteri ar fi intre 2,7% si 3%, arata Ziarul Financiar.

La noi in tara in 2010 existau peste 17.000 de firme cu capital german si 5.800 de firme cu capital austriac.

"In 2011 va exista o crestere salariala medie de 2,7 - 3% a salariului de baza, sub nivelul inflatiei, iar angajatorii intentioneaza sa acorde alte majorari la partea variabila a salariului, in functie de performanta", a spus Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul Kienbaum.

"Cred ca in 2011 e riscant sa vii in fata angajatilor si sa le spui ca nu se pot creste salariile. Pe de alta parte, daca ai un angajat care este vanat de un headhunter si i se ofera o crestere salariala de doua cifre, iar el este tentat sa plece, este mai bine sa-l lasi sa plece", a declarat Mirela Flueraru, manager de resurse umane al ABB Romania, filiala locala a grupului elvetiano-suedez ABB.

Dragomir spune ca atunci cand un angajat spune ca vrea sa plece si i se ofera un salariu cu 50% mai mare, inseamna ca nu a fost valorizat pana atunci.

"Mereu le-am spus candidatilor ca daca primesc o oferta salariala mai mare cu 50% de la propriul angajator atunci cand le comunica intentia de a pleca inseamna ca nu a fost valorizat pana atunci. Pe de alta parte, daca ramane in companie, angajatorul isi va aminti intotdeauna ca respectivul angajat a vrut sa plece", a mai spus Dragomir.

Nu numai salariile au scazut in ultimii ani, ci si pretentiile salariale.

"Daca un candidat pentru o pozitie de entry-level solicita in 2008 un salariu de 400- 450 euro, in 2009 si 2010 acesta s-a multumit cu 200-250 euro", a spus Adela Rapeanu, expert in comunicare in cadrul Myjob.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cresteri salariale 2011, #firme nemtesti austriece salarii , #salariati