O noua lege a salarizarii bugetarilor: O fi bine, o fi rau? Ce a pierdut Guvernul din vedere

Luni, 23 Mai 2016, ora 07:58
16571 citiri
O noua lege a salarizarii bugetarilor: O fi bine, o fi rau? Ce a pierdut Guvernul din vedere
Foto: Arhiva Ziare.com

Avem un nou proiect al Legii salarizarii bugetarilor, ce ar putea sa intre in vigoare din luna august. Insa ramane de vazut care va fi deznodamantul, deoarece exista multe nemultumiri. Ba mai mult, Guvernul nu a luat in calcul un lucru esential.

Vizati de aceste majorari ar urma sa fie si salariatii din Educatie si din Sanatate, iar dezbateri aprinse au avut loc asupra faptului ca medicii ar urma sa fie platiti la fel si la Bucuresti, si la Falticeni.

Salariile bugetarilor: Medicii vor fi platiti la fel si la Bucuresti, si la Falticeni

Salarii marite pentru angajatii de la stat - proiectul salarizarii bugetarilor, in dezbatere publica (Video)

Proiectul a nemultumit pe multa lume, inclusiv pe sindicalistii din Educatie si pe magistrati. Totusi, exista si unele vesti bune.

Intr-o analiza remisa Ziare.com, analistii ING Bank arata ca impactul cresterilor salariale asupra perspectivei fiscale este marginal, de 0,1% din PIB pentru anul acesta si de 0,3% din PIB pentru 2017, fiind in concordanta cu strategiile multianuale.

Un alt aspect pozitiv este ca masurile se concentreaza pe sectoarele de Sanatate si Educatie, care sunt "domenii-cheie pentru imbunatatirea cresterii economice potentiale a Romaniei pe termen lung (din prisma calitatii ambelor domenii, tara se afla mult in urma membrilor UE) ", arata specialistii bancii olandeze.

Problema este ca ne apropiem de perioada alegerilor, asa ca analistii ING Bank avertizeaza ca sindicatele ar putea cere mai mult decat poate oferi Guvernul.

"Aducem aminte ca precedentul ministru al Muncii si-a dat demisia acum cateva saptamani dupa ce sindicatele, sprijinite de politicieni, nu au fost satisfacute de o crestere medie de 5% a salariilor bugetare in 2016", potrivit sursei citate.

Ministrul Muncii a demisionat

Iar avertismentele analistilor ING Bank par sa fie fundamentate. Seful Executivului, Dacian Ciolos, le-a propus saptamana trecuta sindicalistilor din Educatie o crestere salariala medie de 10% de la 1 august 2017, dar acestia au respins propunerea, pe motiv ca ar fi "la calendele grecesti", iar ei vor sa aiba parte de lefuri mai mari chiar din acest an. Iar meciul de ping-pong continua.

Ciolos ofera profesorilor 10% in plus la salariu din august 2017 - sindicalistii refuza si ameninta cu proteste

Si reforma? Unde e reforma?

Analistul Florin Citu are o alta viziune asupra cresterilor salariale, el criticand faptul ca nu a fost facuta o reforma in administratia publica.

"Guvernul actual spune ca nu avea ce sa faca, trebuia sa mareasca salariile - legea este lege. Foarte bine, dar legea nu spunea nimic despre reforma in administratie, despre numarul de angajati. Guvernul trebuia sa faca aceasta reforma. Pentru asta era nevoie de oameni cu viziune, principii si mai ales integri. Poate avem noroc data viitoare", a scris pe Facebook Florin Citu.

El a mai aratat ca, in continuare, cheltuielile cu salariile continua sa fie majorate ca procent din total cheltuieli.

"In martie 2016 au ajuns la 26,4% din PIB fata de 25,5% in martie 2015. Situatia este mai grava daca facem comparatia cu martie 2007-2008 cand reprezentau 22% din total cheltuieli. Data viitoare cand incetineste economia si creste deficitul etc., sa stiti de unde ni se trage", a mai scris Florin Citu.

Este firesc ca salariile sa fie egale pentru medici, in toata tara?

La randul sau, profesorul Bogdan Glavan, care preda la Universitatea Romano-Americana, isi pune intrebarea daca este firesc ca medicii sa aiba salarii egale oriunde in tara, intr-o postare pe blogul Logica Economica.

"Am observat ca, daca le vorbesti oamenilor de egalitate, i-ai vrajit. Intr-o lume semi-feudala, plina de clientelism, baroni, monopoluri, bariere la intrarea pe piata, privilegii si derogari, este normal ca 'egalitate' sa sune bine.

Fiindca oamenii sunt satui pana in gat de inegalitatile impuse cu forta. Doar ca aderand la idealul egalitatii, oamenii uita ca nu inegalitatea in sine este problema - la fel cum nu egalizarea salariilor este solutia - ci modul artificial in care iau nastere inegalitatile", atrage atentia Bogdan Glavan.

Profesorul universitar merge mai departe cu rationamentul si sustine ca reforma in domeniul bugetar ar trebui sa mearga in directia recompensei salariale in functie de efortul depus si de rezultate. "Ei bine, in loc sa mearga in aceasta directie, masura cabinetului Ciolos o ia in directia opusa", mai sustine Glavan.

El arata ca trebuie avut in vedere costul vietii in orasele din Romania. E mai scump sa traiesti in Capitala decat in Falticeni, de exemplu, astfel ca egalizarea salariilor nu rezolva problema inegalitatilor, ba chiar ar putea sa mareasca discrepantele.

"Din pacate, se pare ca Guvernul Ciolos face exact ce spunea presedintele Iohannis sa nu se mai intample: reformita. In loc sa puna sistemul medical pe principii concurentiale, statul schimba doar maniera in care dicteaza, centralizat, salariile.

Aceasta atitudine saboteaza stabilitatea bugetara, deoarece este o invitatie deschisa adresata altor grupuri de bugetari, sa ia cu asalt Palatul Victoria. Dar cel mai important, peste putin timp vom vedea cum medicii insisi sunt din nou nemultumiti. Si e firesc sa se intample asta, deoarece egalizarea salariilor este de fapt o noua injustitie", a conchis Glavan.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#lege salarii bugetari, #crestere salarii bugetari, #salarii bugetari , #salariati