Patronii vor 150.000 de nepalezi: Ar fi ca piramidonul. Nu ne doare capul maine dimineata, dar nici nu ne vindeca de boala

Luni, 13 Mai 2019, ora 16:28
11986 citiri
Patronii vor 150.000 de nepalezi: Ar fi ca piramidonul. Nu ne doare capul maine dimineata, dar nici nu ne vindeca de boala
Foto: Arhiva Facebook/Dragos Anastasiu

Exasperati de lipsa fortei de munca, intreprinzatorii din turism cer statului sprijin pentru a aduce in tara lucratori nepalezi si vietnameni, pe care sa-i angajeze, in perioada imediat urmatoare. In plus, oamenii de afaceri vor o strategie a pietei muncii care sa dea rezultate pe termen lung.

Intreprinzatorii din turism apreciaza ca, in acest moment, ar avea nevoie de macar 150.000 de angajati in plus, pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii optime. Si cum n-au de unde sa-i ia, cer sprijin din partea statului pentru a-i aduce din afara Uniunii Europene.

Daniel Mischie, director al grupului City Grill, a explicat - in cadrul unei conferinte de presa a Consiliului IMM-urilor - de ce intreprinzatorii isi doresc sa isi aduca salariati din state indepartate, cum ar fi Nepalul.

"Eu cred ca sunt foarte putini romani care lucreaza acum la Madrid si care vor veni sa munceasca la Constanta. Cei care se intorc in tara vin sa se faca antreprenori, nu sa munceasca aici pe post de ospatari si cameriste. Asta, desi ospatarii din Romania, tragand linie, castiga la fel ca ospatarii de la Madrid sau de la Londra, in sensul ca, la finele lunii, raman cu aceiasi bani.

E clar ca romanii nu se intorc sa lucreze la noi. Francezii nu vin. Spaniolii nu vin. Si atunci, de unde sa iei angajati? Incerci sa ii aduci din tari non-UE. Problema este ca nici acest lucru nu e chiar usor. Dureaza intre 4 si 8 luni sa aduci un muncitor din afara UE in Romania.

Sa luam exemplul nepalezilor, care par sa se adapteze foarte bine la noi. Este usor sa ii aduci? Pai Romania nu este reprezentata in Nepal. Statul nu are acolo macar un consulat, o ambasada.... Asa ca un nepalez care isi doreste sa vina in Romania trebuie sa strabata mai intai mii de kilometri, pana la ambasada Romaniei din New Delhi. Iar acolo trebuie sa isi depuna actele si apoi sa astepte interviul ca sa poata veni, apoi, la noi in tara, unde francezul si neamtul nu vor sa vina...", a explicat Daniel Mischie.

Directorul City Grill a mai spus ca si procedura de integrare a muncitorilor adusi din afara UE este actualmente prea dificiala si ar trebui simplificata.

"Cand in sfarsit a ajuns (muncitorul nepalez - n.red.) in tara, e nevoie de o luna si jumatate sau doua luni ca sa primeasca un cod numeric personal in baza caruia sa poata incasa legal salariu, sa ia bonuri de masa etc. Asta inseamna ca, o luna jumatate-doua, intreprinzatorul trebuie sa gaseasca solutii pentru a-l plati pe omul pe care l-a adus aici.

Totul merge incet. La Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) cozile tin uneori zile intregi... Ar trebui rezolvate aceste probleme", a declarat Daniel Mischie.

Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dragos Anastasiu, spune, insa, ca nici macar aducerea nepalezilor nu rezolva problema lipsei de forta de munca, ci are doar efectul unui "piramidon", adica al unui medicament slab administrat pentru o boala grava.

"Deficitul de personal se poate acoperi printr-o serie de masuri. E nevoie de o strategie nationala. Avem astazi o intalnire cu ministrul Muncii pentru a discuta despre o astfel de strategie.

A completa numai cu oameni din Nepal, Vietnam si din alte tari nu e suficient. Este un piramidon de care avem nevoie ca sa nu ne doara capul maine dimineata. Dar nu ne rezolva boala fundamentala.

Trebuie sa fim vizionari si sa gasim o solutie prin care sa rezolvam problema asta pe termen mediu si lung", a declarat Dragos Anastasiu, in cadrul conferintei organizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#import muncitori Nepal Vietnam piramidon Anastasiu, #Dragos Anastasiu muncitori Nepal Vietnam, #Daniel Mischie Dragos Anastasiu Nepal Vietnam , #salariati