Pauzele lungi si dese, clasicele controverse. Cat sa nu muncesti

Vineri, 29 August 2014, ora 08:05
4599 citiri
Pauzele lungi si dese, clasicele controverse. Cat sa nu muncesti
Foto: SmartDreamers

Pauza la locul de munca este unul dintre subiectele controversate dintr-o companie.

Cei mai multi dintre angajatori nu vor fi prea impacati cu gandul ca timpul pierdut de un angajat in pauza de tigara, spre exemplu, putea fi transformat in ceva productiv pentru firma, in cazul in care respectivul nu isi intrerupea activitatile de la serviciu.

Citati de catre dezvoltatorii primei retele de socializare interna dedicata companiilor, WorkTack, cei de la salary.com spun ca un angajat pierde, in medie, in jur de 1,7 ore pe zi dintr-un program de lucru de 8,5 ore si asta doar pe Internet, conform unui studiu efectuat de acestia.

Acelasi studiu ne arata ca discutiile cu prietenii sau membrii familiei, vizionarea filmuletelor sau a diverselor fotografii care circula in online, cititul presei, jocurile sau cumparaturile online sunt principalele distractii la locul de munca pentru peste 40% dintre salariatii cu acces la Internet la serviciu.

Daca persoana respectiva este si fumatoare, atunci la timpul pierdut in cu totul alta directie decat activitatile de birou se adauga inca, in medie, 5 minute la fiecare tigara consumata. In aceste conditii, fie ca ne convine sau nu, ne dam seama sau ignoram aspectul discutat, de multe ori nemultumirile celor care ne platesc salariile sunt, din acest punct de vedere, pe buna dreptate.

Sigur, toate acestea difera de la caz la caz si pentru a masura productivitatea unui angajat nu poti, ca angajator, sa mergi pe supozitii. Exista oameni care lucreaza in trei ore cat altii in opt, deci nu putem spune ca timpul pierdut este tocmai pierdut.

In plus, si diferitele studii din psihologie ne indica faptul ca pauzele de cafea, de pilda, au avantaje atat de ordin psihologic, cat si de ordin social.

Doar daca ne gandim ca aceste pauze pot sa fie un plus in favoarea creativitatii sau pot dezvolta relatiile de la locul de munca reiese faptul ca productivitatea nu scade ci, dimpotriva, creste.

De asemenea, e necesar sa luam in calcul si problemele pe care fiecare om le poate avea, probleme care de multe se reflecta, inevitabil, in activitatea zilnica.

Oricum, fie ca discutam despre pauze de cafea sau de tigara, fie ca este vorba de Facebook, jocuri etc., cert este ca pauzele, de orice tip ar fi ele, sunt vazute diferit de catre cei doi subiecti despre care am amintit, angajatorul si angajatul.

Culmea eficientei in SUA: Angajatii nu au voie sa stea la toaleta mai mult de 6 minute pe zi

Sigur, varianta ideala ar fi ca niciunul dintre cei doi sa nu cada in extreme, iar aici echilibrul este dat de toleranta aratata de sef in raport cu o mai buna intelegere din partea angajatului in legatura cu programul pe care il are si pauzele de care chiar are nevoie pentru a-si face munca mai usoara.

Atunci nici prima parte implicata nu se va uita ostentativ la ceas si nici cea de-a doua nu va cadea in capcana pauzelor lungi si dese ca fiind o cheie pentru marile succese.

Evident, daca ne raportam la majoritatea cazurilor, atunci echilibrul cautat ramane doar la stadiul de fantezie.

In aceasta situatie, solutia optima pentru rezolvarea problemei poate veni din partea unui stil managerial inteligent, bine structurat si al unui ROI (Regulament de Ordine Interioara) bazat pe o realitate evidenta, mai degraba decat pe niste masuri drastice, de constrangere, fara un castig pe termen lung, nici pentru angajat si nici pentru companie.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#pauza serviciu, #pauze munca , #salariati