PNL, despre paradoxul cumulului pensiei cu salariul: PSD are un orgoliu tampit

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 07:50
10205 citiri
PNL, despre paradoxul cumulului pensiei cu salariul: PSD are un orgoliu tampit

Camera Deputatilor a adoptat in aceasta saptamana cumularea pensiei si salariului pentru bugetari, un proiect demarat de mai multi parlamentari PSD, insa a respins, in aceeasi zi, o initiativa legislativa a PNL care prevedea exact acelasi lucru.

Pentru a explica acest aparent paradox politic, Ziare.com a stat de vorba cu Alina Gorghiu, purtator de cuvant al liberalilor.

Ea ne-a precizat ca pentru PSD e mai important cine isi poate asuma, in final, in fata electoratului o anumita masura, criticand social-democratii ca actioneaza antidemocratic.

Mai mult, PNL sustine ca proiectul Puterii este copy-paste dupa cel initiat de partidul condus de Klaus Iohannis.

Cumulul pensiei cu salariul, adoptat in Parlament - Mingea e la Basescu

"PNL nu doar ca sustine aceasta masura, PNL a si initiat-o imediat dupa ce a fost pusa aceasta interdictie a cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari, in urma cu cativa ani. La momentul respectiv, in Parlament a fost destul de mare rumoarea pe care a generat-o, ba chiar am atacat interdictia si la Curtea Constitutionala. Si atunci, si acum, am cerut eliminarea ei, pentru ca ni se pare ca incalca principiile dreptului intern si european.

Din pacate, astazi este folosita de PSD in scop electoral. Proiectul lor este copy-paste dupa al nostru. Noi am reluat proiectul vechi, l-am actualizat, iar in Comisia de munca din Camera Deputatilor, miercuri, au fost ambele proiecte, si proiectul nostru, si proiectul PSD. Doar ca al nostru a fost respins, iar al lor a fost adoptat. Totusi, ma bucur ca s-a rezolvat intr-un final", a sustinut Alina Gorghiu.

In ciuda faptului ca au fost aliati in cadrul USL, ea sustine ca PSD nu are coerenta necesara pantru a realiza o masura concreta, pe care sa o poata implementa la nivel legislativ.

"De asemenea, partidul condus de Victor Ponta mai are si un orgoliu tampit de a nu promova proiecte legislative corecte doar pentru ca vin de la Opozitie. Ei aplica metoda cea mai prost inspirata de pe fata Pamantului, care mi-arata mie cat de antidemocratic e partidul asta: sa respinga proiecte ale Opozitiei si apoi sa adopte proiecte proprii, care copiaza ideile noastre, dar fara sa ne recunoasca meritul.

Asta nu inseamna ca noi vom reactiona dintr-o inconstienta politica, respingand niste proiecte pe care, practic, noi le-am initiat. Daca cei de la PSD nu sunt in stare sa genereze proiecte, sa le copieze pe ale noastre si noi le votam", a mentionat Gorghiu.

Guvernul s-a razgandit

Guvernul a anuntat ca nu sprijina aceasta initiativa in momentul in care legea a trecut de Senat. Totusi, miercuri, premierul Victor Ponta a sustinut ca aceasta lege este una necesara, pentru ca "indreapta un lucru gresit".

Propunerea legislativa a fost initiata de mai multi senatori PSD, PC si de la grupurile minoritatilor, printre care se numara Valeriu Zgonea, Gabriel Vlase, Florin Iordache, Ilie Sarbu, Ana Birchall si Bogdan Ciuca.

Ea prevede abrogarea prevederilor din legea 329/2009 potrivit carora se interzice cumulul pensiei cu salariul in cazul angajatilor din sistemul public pentru care nivelul pensiei nete aflata in plata depasesete castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.

Cumulul pensiei cu salariul a fost interzis in 2009, cand Guvernul condus de Emil Boc a decis ca pensionarii nu mai aveau voie sa se angajeze in sistemul bugetar sau, in cazul in care o faceau, erau nevoiti sa opteze intre pensie si salariu. Actualul primar din Cluj-Napoca a justificat atunci masura invocand presiunea crizei economice. Legea nu ii afecta si pe angajatii din sistemul privat.

Argumentele PSD

Ana Birchall, unul dintre parlamentarii PSD care a initiat legea votata in Camera Deputatilor, sustine ca propunerea legislativa repara nedreptatea comisa de regimul Boc - Basescu. "In ciuda experientei dobandite prin zeci de ani grei de munca, un numar important de romani nu au mai putut sa-si completeze veniturile pentru un trai decent prin masura punitiva si neconstitutionala a guvernarii Boc, care a fost abrogata prin votul dat in Camera Deputatilor", a declarat deputatul PSD Ana Birchall, membru al Comisiei pentru buget, finante si banci, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Din momentul asumarii guvernarii, am demonstrat ca ne-am tinut de promisiunea tinuta in fata romanilor si anume de a inlatura nedreptatile comise de regimul Boc - Basescu, care sunt acum aplaudate si sustinute de colegele si colegii nostri de la PNL, cei care au infaptuit tradarea proiectului USL. Este o masura de dreptate sociala", a continuat Ana Birchall.

Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca legea urmeaza sa fie trimisa pentru promulgare la presedintele Traian Basescu.

Ping-pong si cu reducerea CAS

O situatie similara a avut loc si in iunie, cand social-democratii au votat impotriva proiectului initiat de PDL inca din 2013, prin care se cerea reducerea CAS cu 5% la angajator.

Reducerea CAS, un circ pe scena politica: Partidele una zic si alta fac

La acea vreme, democrat-liberalii si reprezentantii PNL au sustinut ca acesta va conduce la crearea mai multor locuri de munca, in timp ce deputatii PSD au apreciat ca initiativa este populista si ca nu este insotita de o analiza de impact.

Ulterior, reducerea CAS cu 5% la angajator a fost propusa si adoptata de Guvernul condus de Victor Ponta, care este si presedintele PSD. Apoi, a trecut de Parlament, insa s-a lovit de opozitia presedintelui Traian Basescu, care a cerut reexaminarea ei. Totusi, masura a fost revotata pe 9 septembrie de Camera Deputatilor, for decizional, si promulgata joi de seful statului.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#cumul pensie salariu, #PNL cumul pensie salariu, #cumulare pensie salariu , #salariati