Programul de somaj tehnic de la ArcelorMittal Galati, aprobat

Luni, 30 Martie 2009, ora 21:31
1323 citiri
Programul de somaj tehnic de la ArcelorMittal Galati, aprobat

Consiliul de Administratie al companiei siderurgice ArcelorMittal Galati a aprobat planul de trimitere a salariatilor in somaj tehnic in trimestrul al doilea, insa patronatul nu le-a comunicat sindicatelor bonificatiile pe care le vor incasa atunci muncitorii.

"Am primit o hartie oficiala de la patronat cu privire la masura luata de Consiliul de Administratie in data de 27 martie, si anume trimiterea tuturor angajatilor in somaj tehnic, prin rotatie, cate zece zile, in trimestrul al doilea.

De asemenea, am fost informati ca fiecare salariat va primi o instiintare la locul de munca prin intermediul careia i se va comunica perioada in care va sta acasa, in somaj tehnic", a declarat, luni, dupa sedinta cu administratia ArcelorMittal Galati, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Potrivit liderului sindical, reprezentantii muncitorilor au semnat, luni, ca au luat la cunostinta de hotararea CA, cu toate ca patronatul nu le-a spus nimic despre bonificatiile care le vor fi acordate siderurgistilor trimisi in somaj tehnic.

"Nu se stie cum vor fi platiti. Probabil ca urmeaza sa ne spuna asta in zilele urmatoare", a spus Gheorghe Tiber. Nu au dorit sa comenteze acest aspect nici reprezentantii companiei siderurgice ArcelorMittal Galati.

In data de 13 martie, patronatul a informat sindicatele ca fiecare salariat care va fi trimis in somaj tehnic va fi remunerat cu 75% din salariul de baza si cu sporul de vechime. Pe 24 martie, insa, administratia combinatului s-a aratat dispusa sa creasca la 80-82% venitul acordat muncitorilor trimisi in somaj tehnic, pe langa sporul de vechime.

In schimb, organizatiile sindicale FSS-Metarom, UTSL si FORUM au cerut 90% din salariul de baza si sporul de vechime, iar Solidaritatea a propus doua variante de lucru: fie 100% salariu si sporul de vechime, fie 90% din salariul de baza, sporul de vechime si majorarea salariilor cu 15% din trimestrul al doilea.

Administratia ArcelorMittal Galati a recurs la trimiterea tuturor siderurgistilor in somaj tehnic in perioada 1 aprilie - 31 iunie din cauza scaderii dramatice a comenzilor.

Liderii sindicali au precizat ca managementul ArcelorMittal Galati nu exclude posibilitatea ca, dupa cele trei luni de somaj tehnic, siderurgistii sa fie obligati sa-si ia cate zece zile de concediu de odihna anticipat, din perioada de repaus cuvenita pentru anul 2010, daca productia nu se va relansa.

Conform datelor puse la dispozitia sindicalistilor de catre administratie, ArcelorMittal Galati prognozeaza o productie maxima de 1,5 milioane de tone de otel in anul 2009, dupa ce volumul de produse finite a scazut de la peste 300.000 de tone pe luna la 100.000 de tone pe luna. Pentru intervalul 2010-2012, estimarile indica o productie maxima de 3 milioane de tone pe an. In 2007, la Galati s-au produs 4,4 milioane de tone de otel lichid.

In ceea ce priveste personalul, compania a deschis o schema de plecari voluntare in decembrie 2008, cand in combinat munceau 13.600 de oameni. Prin acest program au parasit unitatea 1.100 de salariati numai in intervalul 1 ianuarie-1 martie, iar alti 1.600 de muncitori asteapta raspunsul comisiei patronale de avizare a dosarelor de autodisponibilizare.

Marti, 31 martie, este ultima zi in care siderurgistii galateni mai pot depune cererile de concediere voluntara. Cei care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand peste 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#somaj tehnic, #program somaj ArcelorMittal , #salariati