Remunerarea muncii private: Relatia cu PIB-ul si cu salariile de la stat - Romania e codasa

Luni, 30 Martie 2015, ora 18:03
2767 citiri
Remunerarea muncii private: Relatia cu PIB-ul si cu salariile de la stat - Romania e codasa

Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca lucreaza la un nou sistem de salarizare pentru angajatii de la stat, astfel ca e un bun prilej pentru a ne arunca o privire atat asupra relatiei dintre remunerarea in sectorul privat fata de cel public, cat si asupra relatiei dintre PIB si aceste feluri de salarii.

Recalcularea Produsului Intern Brut trimestrial incepand cu anul 1995 prin metoda veniturilor in baza normelor europene ESA 2010 a permis evidentierea pe o baza unitara a evolutiilor salariale din Romania in ultimii 20 de ani.

Componentele pe care le-am selectat sunt remunerarea salariatilor (volum brut, inclusiv cotizatiile sociale) si ponderea celor lucreaza la stat in totalul remunerarii.

Se poate observa cum remunerarea salariatilor a variat semnificativ in Romania din anul 1995 incoace, maximul fiind atins in anul 2001, singurul in care a fost depasit pragul de 40%.

In ultimii doi ani, partea care a revenit in contrapartida pentru munca depusa la nivel national a atins un minim de 31,5% din PIB, valoare foarte redusa din perspectiva practicii internationale.

Pentru referinta, trebuie mentionat ca media remunerarii salariatilor in PIB la nivelul UE 28 era in anul 2013 de circa 48%. Dintre statele din regiunea noastra cel mai redus procentaj, inregistrat in Polonia, era de 37%, in timp ce Ungaria, Cehia si Bulgaria treceau toate stacheta de 40%.

In marile economii ale UE, precum Franta, Marea Britanie si Germania se inregistrau valori de peste 50%, singura care se afla in zona de 40% fiind Italia.

Citeste mai departe despre Remunerarea muncii private: relatia cu PIB-ul si cu salariile "de la stat". De ce e Romania codasa si aici pe CursDeGuvernare.ro.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#salarii stat privat Romania, #evolutie salarii stat, #evolutie salarii Romania , #salariati
Comentarii
Poza ORD e COB
ORD e COB
rank 5
Cred ca acum suntem cu peste 45%. Economia DUDUIE ca la Tariceanu !
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Cand se fac astfel de "analize" la ponderea salariatilor bugetari in