Restructurari in mediul privat: Companiile vor aceleasi rezultate, dar cu mai putine resurse

Luni, 02 Februarie 2015, ora 13:03
2697 citiri
Restructurari in mediul privat: Companiile vor aceleasi rezultate, dar cu mai putine resurse
Foto: PwC Romania

2014 a fost un an de restructurare pentru sectorul privat din Romania, iar tot mai multe companii vor sa obtina aceleasi rezultate cu resurse mai putine, potrivit studiului PwC Saratoga.

Anul trecut, rata de incetare a contractelor de munca in tara noastra - atat plecari voluntare, cat si disponibilizari - a fost de 16,4%, in crestere cu 0,2% fata de editia precedenta.

Valoarea este usor mai ridicata fata de media din Europa Centrala si de Est (14,9%) si cea din Europa (14,3%).

Cu cat a crescut rentabilitatea angajatilor romani in 2014

"Desi la nivelul muncitorilor se observa o scadere a ratei de incetari ale contractelor de munca, in randul personalului administrativ s-a inregistrat o crestere a acestei rate, reflectand presiunea pusa de angajatori pe departamentele de suport.

Totodata, tinand cont de scaderea ratei de recrutare externa (de la 14,1% la 11,9%) se observa continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizatii de a genera aceleasi rezultate cu resurse mai putine", a precizat Horatiu Cocheci, senior manager si liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane, PwC Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate, se observa in continuare o rata peste medie a incetarilor in retail (sector traditional caracterizat printr-o fluctuatie mare de personal) si in industria bunurilor de larg consum (in crestere cu 8% fata de anul anterior), semn al restructurarilor masive din acest sector de activitate din ultima perioada.

In schimb, in sectorul farmaceutic si in cel de productie industriala rata de incetare a contractelor de munca a fost sub media pietei.

Un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune si post-recesiune este absenteismul organizational, adica cat de des isi iau liber angajatii.

Desi Romania ramane sub nivelul tarilor europene in ceea ce priveste absenteismul, s-a inregistrat o crestere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales in randul specialistilor (de la 2% la 2,4%) si a muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precadere in sectorul bunurilor de larg consum.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutica, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail si servicii financiare).

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#restructurari mediu privat, #restructurari angajati privat , #salariati