Salariile au crescut spre sfarsitul anului trecut. In ce domeniu depasesc 4.000 de lei

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 15:29
2898 citiri
Salariile au crescut spre sfarsitul anului trecut. In ce domeniu depasesc 4.000 de lei

Castigul salarial mediu nominal net a urcat cu 2,2% (35 de lei) in noiembrie fata de luna anterioara, la 1.650 de lei, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Cresterea a fost de 4,8% comparativ cu noiembrie 2012, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Stattistica (INS).

Astfel, in activitatea de intermedieri financiare, castigul salarial mediu nominal net a fost de 4.118 lei, iar in hoteluri si restaurante de 905 lei.

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici, se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in noiembrie in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii (27,2%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv alte activitati extractive (intre 10% si 12%).

In aceeasi perioada s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net cuprinse intre 4% si 6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate.

De asemenea, castigul salarial mediu net s-a redus cu 2% pana la 4% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) si activitati de posta si de curier.

Tot in intervalul 2%-4% s-au situat si scaderile castigului salarial mediu net din extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii - cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (3,3%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a urcat usor, cu 0,7% si, respectiv, 0,5%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in noiembrie de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna octombrie 2013.

C.S.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#salariu mediu noiembrie, #domenii crestere salarii, #profesii scadere salarii , #salariati