Ziare.com

Salariile au crescut spre sfarsitul anului trecut. In ce domeniu depasesc 4.000 de lei

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 15:29

   

Salariile au crescut spre sfarsitul anului trecut. In ce domeniu depasesc 4.000 de lei
Castigul salarial mediu nominal net a urcat cu 2,2% (35 de lei) in noiembrie fata de luna anterioara, la 1.650 de lei, cele mai mari valori inregistrandu-se in intermedieri financiare si cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Cresterea a fost de 4,8% comparativ cu noiembrie 2012, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Stattistica (INS).

Astfel, in activitatea de intermedieri financiare, castigul salarial mediu nominal net a fost de 4.118 lei, iar in hoteluri si restaurante de 905 lei.

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici, se arata intr-un comunicat al INS.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in noiembrie in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii (27,2%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv alte activitati extractive (intre 10% si 12%).

In aceeasi perioada s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net cuprinse intre 4% si 6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate.

De asemenea, castigul salarial mediu net s-a redus cu 2% pana la 4% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) si activitati de posta si de curier.

Tot in intervalul 2%-4% s-au situat si scaderile castigului salarial mediu net din extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii - cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (3,3%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a urcat usor, cu 0,7% si, respectiv, 0,5%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in noiembrie de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna octombrie 2013.

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1528 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor