Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti

Joi, 27 Iulie 2017, ora 08:55
13294 citiri
Ce impiedica Romania sa aplice modelul norvegian, unde salariile sunt la vedere si toata lumea stie cat castiga ceilalti
Foto: Arhiva Pixabay

In timp ce in alte parti salariul e transparent, in Romania leafa reprezinta adesea un secret bine pazit. Insa ce s-ar intampla daca toata lumea ar sti cat castiga toata lumea?

Norvegia are o traditie indelungata in ceea ce priveste transparenta salariilor. In anii '90, lefurile tuturor angajatilor din tara nordica erau publicate anual intr-o carte ce putea fi gasita la biblioteca centrala.

Ulterior, din 2001, baza de date s-a mutat online si putea fi accesata de oricine. Acum s-au introdus cateva restrictii, insa principiul a ramas acelasi: remuneratiile sunt la vedere.

Citeste mai multe informatii pe aceasta tema

Situatia contrasteaza cu cea din Romania, unde auzim adesea propozitia "salariul e confidential". Dar de ce atata secretomanie? Care sunt motivele pentru care banii castigati luna de luna reprezinta, pana la urma, un subiect tabu?

Ziare.com a stat de vorba cu doi specialisti in Resurse Umane pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.

Legea si mentalitatea

Codul Muncii precizeaza la TITLUL IV - Salarizarea, CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale, Art. 163. urmatoarele:

  • (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
  • (2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.
  • Trebuie subliniat un aspect important: masura vizeaza doar compania angajatoare, insa de cele mai multe ori obligativitatea mentinerii secretului e "transferata" si in cazul angajatilor.

    "Obligatia se adreseaza doar angajatorului, dar in 99% din cazuri acestia extind obligatia privind confidentialitatea salariului si la angajati, prin Regulamentul de Ordine Interioara ori prin clauze de confidentialitate la contractul individual de munca, de asemenea prevazute in Codul Muncii (Art. 20 alin. 2 lit. d).

    Ratiunea obligativitatii asigurarii confidentialitatii salariului pe partea angajatorului are scopul de a proteja interesele angajatului in relatie cu diversi terti, iar multi angajati prefera la randul lor sa stie ca nimeni nu le cunoaste salariul", a explicat pentru Ziare.com recrutorul Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, care are o experienta de peste 15 ani in domeniul Resurselor Umane.

    Deci transparentizarea salariilor ar presupune un efort urias, in primul rand pentru schimbarea legii, iar apoi pentru schimbarea mentalitatii oamenilor.

    "Sunt generatii intregi de angajati care au muncit sub incidenta acestei legi. Ca sa schimbi legea si sa intri in randul tarilor civilizate din acest punct de vedere, probabil ar mai trebui sa treaca niste generatii", a subliniat si Corina Neagu, DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant, pentru Ziare.com.

    Totusi, exista unele companii care sunt transparente chiar de la interviul de angajare, atat in privinta salariului, cat si a posibilitatilor de crestere si dezvoltare, a obiectivelor de cariera, astfel incat omul stie clar ce-l asteapta in urmatorii ani in conditiile in care performeaza si-si indeplineste obiectivele, mai arata Corina Neagu.

    Insa, din pacate, balanta inclina inspre companiile care nu numai ca nu au o practica onesta, ci si "pacalesc angajatul facand tot felul de promisiuni pentru ca au nevoie de forta de munca", potrivit acesteia.

    "Oamenilor le vine greu sa vorbeasca despre bani, indiferent de suma pe care o castiga. Sunt inca multi oameni care muncesc pe salariul minim pe economie, altii care au salarii uriase, unii care le merita, altii nu, iar munca la negru este o practica curenta.

    Societatea in care traim nu este inca pregatita pentru deschidere si transparenta, inca judecam oamenii aspru si le punem usor etichete. Aspectul financiar este unul delicat si sunt putini oameni care se simt confortabil sa discute despre el", ne-a spus Corina Neagu.

    Competitia si invidia

    Din perspectiva organizatioanala, confidentialitatea salariilor este o masura de protectie a unei companii in ceea ce priveste politica salariala in relatie cu concurenta.

    "Pe o piata ultra-concurentiala si cu deficit de personal, ar fi foarte simplu pentru competitie sa isi faca rapid un calcul de ofertare si preluare a unor angajati cheie. Securizarea talentelor se face si prin 'anonimizarea' identitatii lor si a salariilor pe care le primesc", ne-a explicat Sorin Faur.

    Pe de alta parte, e clar ca, daca salariile ar fi transparente, automat toti ar cauta inter-echivalari pentru a vedea daca sunt recompensati corect.

    "Vorbim de echitatea recompensei, principiul care ar sta la baza fiind 'pentru munca egala, plata egala'. Problema este ca acest principiu nu (mai) este chiar corect ad litteram, mai potrivit astazi fiind 'pentru valoare adaugata egala, plata egala'. Nu este important cat muncesti (8 ore), ci cat produci in acele 8 ore, timpul este mediat de ecuatiile eficientei personale.

    In plus, valoarea adaugata creata de cineva trebuie considerata in contextul organizatiei unde s-a produs. Fara o pregatire (atenta) prealabila, multi s-ar compara rapid unii cu altii si ar ajunge la concluzii gresite. Nu este usor sa obtii echitate la nivelul unei companii, dar la nivel social?", se intreaba Sorin Faur.

    Nu trebuie sa lasam deoparte si presupunerea ca o transparentizare a salariilor poate alimenta sentimente negative, precum cele de invidie si etichetare, caci unii oameni au tendinta sa ii judece pe altii dupa veniturile pe care le produc.

    "Ori valoarea unui om nu sta in bani, si in nici un caz in banii pe care ii produce la un anumit moment dat in viata. Aceasta tendinta este insa greu de stopat, trebuie ani de educatie, asa ca in prima faza ar parea o multime de probleme: De ce X castiga mai mult ca mine, nu l-ai vazut cum arata? Ah, pai Y castiga atat... isi permite...", a subliniat Sorin Faur.

    Ar creste productivitatea?

    Corina Neagu sustine ca e dificil de raspuns la intrebarea daca transparentizarea salariilor ar creste productivitatea, mai ales pentru ca nu exista o practica curenta in acest sens.

    "Din experientele avute cu companiile care erau deschide din acest punct de vedere, nu pot spune decat ca angajatii nu aveau niciun stres financiar, stiau clar care sunt treptele, unde puteau sa ajunga, in cat timp, conditiile si isi puteau face un plan pe termen mediu sau lung.

    Dar aici mai trebuie sa discutam si despre stabilitatea companiilor, de istoricul acestora, de industrie, de stabilitatea economica la nivel national. Sunt multi factori de luat in calcul inainte de a putea face macar un pronostic", a precizat Corina Neagu.

    Cum ajungem ca-n Norvegia

    Pentru ca sa se poata realiaza transparentizarea salariilor, pe langa evidenta schimbare legislativa, companiile ar trebui sa urmeze urmatorii pasi, in viziunea lui Sorin Faur:

  • (1) Sa se asigure ca au sisteme de compensatii si beneficii corecte,
  • (2) sa se asigure ca nu exista disparitati (mari) intre valoarea adaugata si recompensa oferita (salariu, bonusuri),
  • (3) sa identifice mijloace de fidelizare a angajatilor astfel incat acestia sa nu plece pentru 100 de lei in plus,
  • (4) sa plateasca integral salariul pe cartea de munca (o problema care nu trebuie subestimata in Romania, unde se stie inca se platesc salarii la negru, ce-i drept mai putine decat in trecut, dar unde sunt multe la gri, adica oamenii sunt platiti cu salariul minim pe economie in contract si primesc diferenta in mana).
  • "Sigur, beneficiile transparentizarii salariilor sunt interesante la randul lor. In primul rand, s-ar constitui o piata corecta a ofertei de munca pentru valoarea oferita ceea ce ar duce la o crestere substantiala productivitatii muncii.

    Cand totul este platit corect, atat angajatorul care plateste exact cat plateste va avea (mari) pretentii de la angajati si invers (angajatii vor dori sa fie platiti corect pentru valoarea produsa).

    Da, se poate merge pe modelul norvegian, unde salariile sunt transparente. Dar pur si simplu Romania nu este pregatita! Este nevoie de ani de zile de eforturi concertate pe mai multe planuri (pe care le-am mentionat) pentru a putea implementa ce au ei", a spus Sorin Faur.

    Corina Neagu este insa mai vehementa si considera ca asa ceva ar fi o utopie:

    "E vorba de schimbare majora a legislatiei. (...) Ganditi-va si la cum se vor simti angajatii sa treaca de la un sistem inchis, de multe ori subiectiv si discriminatoriu, la unul deschis, public si complet transparent. Cred ca inainte de a elibera monstrul din cusca avem de rezolvat alte probleme care ard: coruptie, educatie, sanatate, infrastructura, politica, pe urma sa ne doara de salariile celorlalti".

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
    #romania salariu confidential, #salariu la vedere, #salariu transparenta , #salariati