Salariul mediu a crescut cu 7 lei in octombrie - Cine castiga 4.500 de lei pe luna

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 11:31
3906 citiri
Salariul mediu a crescut cu 7 lei in octombrie - Cine castiga 4.500 de lei pe luna

Salariul romanilor a crescut usor luna trecuta, iar cele mai mari castiguri sunt inregistrate in domeniul extractiei petrolului si a gazelor naturale, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In octombrie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decat in luna septembrie 2014, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 7 lei (0,4%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.500 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (998 de lei).

Octombrie 2014 comparativ cu octombrie 2013

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,1%.

INS aminteste ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Octombrie 2014 comparativ cu septembrie 2014

In luna octombrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2014, arata INS.

Domeniile unde s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum

urmeaza:

  • cu 14,3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
  • intre 4,5% si 6,5% in alte activitati extractive, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) ;
  • intre 3,0% si 4,0% in fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier, fabricarea de mobila, extractia minereurilor metalifere;
  • intre 2,0% si 3,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgica, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

Domeniile unde s-au inregistrat cele mai mari scaderi salariale

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum

urmeaza:

  • cu 22,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 11,5% si 16,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei;
  • intre 2,5% si 5,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice,
  • extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Cati banu au castigat bugetarii

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in invatamant (5,3%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,4%), sanatate si asistenta sociala (0,1%).

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salariu romani octombrie, #salariu Romania octombrie , #salariati
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Fabulos... Când industria petrolieră (s)cade, ai noștri umflă salari