Salariul mediu a crescut in martie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 6.300 de lei

Luni, 09 Mai 2016, ora 11:17
4466 citiri
Salariul mediu a crescut in martie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 6.300 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Salariul mediu net a crescut, in martie 2016, cu 101 lei, iar romanii care au primit cele mai mari lefuri au fost cei care lucreaza la fabricarea produselor din tutun.

Mai exact, salariul mediu net a inregistrat un avans de 5,2% fata de luna anterioara si a ajuns la 2.051 de lei.

Cel mai bine platiti au fost angajatii care lucreaza in activitatile de fabricare a produselor din tutun (6.347 lei), iar cele mai mici lefuri au primit cei ce muncesc in hoteluri si restaurante (1.161 lei), arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate luni.

Pe de alta parte, salariul mediu brut a fost in martie de 2.829 de lei, ceea ce inseamna o crestere de 5,1% comparativ cu februarie 2016.

Potrivit datelor INS, raportat la luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1% in martie 2016.

Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori

Situatia pe sectoare

In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal net, pe activitati, cele mai mari valori s-au inregistrat in sectorul economic. Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in martie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), potrivit INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii:

  • cu 45,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • cu 33,9% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 20% si 22,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei;
  • intre 10,5% si 14,5% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria metalurgica, tranzactii imobiliare, fabricarea bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei;
  • intre 7% si 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, alte activitati industriale n.c.a., comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Pe de alta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale in luna precedenta, dar si angajarii de salariati cu castiguri salariale mici.

In acest sens, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 11,2% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) ;
  • intre 2% si 6% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

In sectorul bugetar s-au consemnat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (4,3%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (2,2%) si in sanatate si asistenta sociala (1,4%).

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#salariu mediu martie 2016, #salarii mari Romania , #salariati