Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Salariul mediu a crescut. Unde lucreaza romanii care castiga aproape 5.000 de lei /luna

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 19:37
6478 citiri
Salariul mediu a crescut. Unde lucreaza romanii care castiga aproape 5.000 de lei /luna

Castigul salarial mediu nominal brut a crescut in aprilie cu 1,7% fata de martie, la 2.395 de lei.

De asemenea, salariul mediu net a inregistrat in aprilie acelasi castig procentual fata de luna precedenta, ajungand la 1.735 de lei, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).

Angajatii din intermedieri financiare au avut in aprilie cel mai mare castig salarial mediu net, de 4.888 lei, in timp ce angajatii din hoteluri si restaurante au avut cele mai mici venituri, castigul salarial mediu net fiind de 986 de lei in acest domeniu.

Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare in aprilie in majoritatea activitatilor din sectorul economic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, se mai arata intr-un comunicat INS.

Castigurile salariale au crescut cel mai mult, in aprilie, in domenii ca activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii (22,8%), in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii (21,5%) sau fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior (17%-19,5%).

De partea cealalta, cele mai mari scaderi au fost consemnate in fabricarea produselor din tutun (51,4%), in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii - cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale, fabricarea bauturilor (6%-10%) etc.

Potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici, a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.

C.S.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere salarii aprilie, #salarii mari Romania, #salarii mici , #salariati