Salariul mediu, mai mic in luna mai - Unde lucreaza romanii care castiga peste 6.500 de lei pe luna

Marti, 07 Iulie 2015, ora 11:30
6029 citiri
Salariul mediu, mai mic in luna mai - Unde lucreaza romanii care castiga peste 6.500 de lei pe luna
Foto: Ziare.com (Arhiva)

In mai, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.500 de lei, cu 2,5% mai mic decat in luna anterioara, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS).

Valoarea neta a fost de 1.806 de lei, in scadere cu 51 de lei (-2,7%) comparativ cu aprilie.

Cele mai mari castiguri s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (6.523 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.018 de lei).

Mai 2015 comparativ cu mai 2014

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioadaa anului precedent a fost de 106,2%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost de 96,8% pentru luna mai 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,6%, cu 4,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2015.

Insa INS aminteste ca "in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie) ".

Cel mai mare salariu din Romania: Norocosul poate cumpara lunar doua apartamente sau trei masini de lux

Mai 2015 comparativ cu aprilie 2015

In luna mai 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

In ce domeniu s-au inregistrat scaderi

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 15,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) ;
  • intre 10,5% si 13,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • intre 6,5% si 8,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, transporturi pe apa, telecomunicatii, captarea, tratarea si distributia apei, activitati profesionale, stiintifice si tehnice.

In ce domenii au crescut salariile

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2015 au fost determinate de acordarea de prime ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 29,7% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 4,5% si 8,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene;
  • intre 3,0%si 3,5% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asiguraresi fonduri de pensii, transporturi terestre si transporturi prin conducte, activitati de productie cinematografica, videosi de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzar esi transmitere de programe).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-0,4%). Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

C.P.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#salarii romani mai, #salarii luna mai, #salarii mai bugetari, #Salariu mediu Romania , #salariati